Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΚΥΠΡΟΣ: Σε μισό τρισ. δολάρια εκτιμάται ο ορυκτός πλούτος στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ

Σε μισό τρισ. δολάρια εκτιμάται ο ορυκτός πλούτος στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ

Ο πλούτος που μπορεί να αντληθεί, μόνο από το οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ξεπερνά τα 450 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά ο δρ Μιχάλης Οικονομίδης, καθηγητής του Cullen College of Engineering στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Ο κ. Οικονομίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης» εκτιμά ότι από την διάχυση αυτών των χρημάτων στην κυπριακή κοινωνία θα διπλασιαστεί και ....
αργότερα θα τετραπλασιαστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα των Κυπρίων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, στο οικόπεδο 12 υπάρχει και πετρέλαιο, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι οποίες όπως σημείωσε δεν διαφέρουν από αυτές της Noble, αγγίζει τα 3,7 δισεκ βαρέλια.
Αυτό το πετρέλαιο αξίζει πιο πολλά από το φυσικό αέριο και εκπλήσσομαι που κανείς δεν το αναφέρει, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά την γεωπολιτική ανάλυση, ο κ. Οικονομίδης θεωρεί ότι η Κύπρος δεν πρέπει να εξαρτηθεί από την Ρωσία, την οποία θεωρεί ως «τον δούρειο ίππο κατά των Κυπριακών συμφερόντων».
Κρούει τέλος τον κώδωνα του κινδύνου και κάνει λόγο για έλλειψη σοβαρότητας στη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Κύπρου από την πολιτική ηγεσία.
Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει σχεδιασμό για τη διαχείριση του τεράστιου θέματος των ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν αμέσως μετά την αναμενόμενη επιβεβαίωση της ύπαρξης αποθεμάτων στο οικόπεδο 12 από την αμερικανική Noble.
Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για δημοσίευση πρόσκλησης για νέες αδειοδοτήσες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για έναρξη της συζήτησης για την προώθηση των υποδομών και των συνεργασιών που θα απαιτηθούν για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου