Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η κα Λούκα Κατσέλη Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β’ Αθήνας, μαζί με 28 ακόμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την παροχή διευκολύνσεων σε δημόσιους υπαλλήλους που πλήττονται από την.....
εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών, λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επισημαίνεται ότι με πρωτοβουλία της κας Κατσέλη, 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν καταθέσει στις 19 Οκτωβρίου 2011 σχετική νομοθετική πρόταση-τροπολογία προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στο Ν. 4024/2011 διάταξη (άρθρο 34, παρ. 11) σύμφωνα με την οποία θα συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η υλοποίησή της.

Την ίδια στιγμή, το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας ξεκίνησε ήδη με την αποχώρηση, σε πρώτη φάση, 20.000 περίπου εργαζομένων από το δημόσιο και την αποχώρηση, επιπλέον εργαζομένων από τον Ιανουάριο 2012, ενώ οι μειώσεις μισθών για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, λόγω εφαρμογής του νέου μισθολογίου, ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από το Νοέμβριο 2011. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες εργαζόμενοι να αδυνατούν να ανταποκριθούν προς τις υποχρεώσεις τους σε πιστωτικά ιδρύματα για δάνεια που έχουν συνάψει.

Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ καλούν το αρμόδιο υπουργείο να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο της σύμβασης θα περιλαμβάνει ένα σαφώς ορισμένο, δεσμευτικό πλαίσιο, ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να ρυθμίζουν τα δάνεια που έχουν συνάψει οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εντάσσονται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή που έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.