Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Οι... θησαυροί μιας λίμνης

Το έλος Καλοδικίου ή όπως αλλιώς είναι γνωστή η λίμνη με τα νούφαρα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς μεταναστευτικών πουλιώνΣτα όρια με την Πρέβεζα και πολύ κοντά στην Πάργα 300 είδη φυτών, 120 πουλιών, 20 θηλαστικών, 11 ερπετών και 5 αμφιβίων συνθέτουν ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά καταφύγια της Ελλάδας

Το έλος Καλοδικίου ή όπως αλλιώς είναι γνωστή η λίμνη με τα νούφαρα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς μεταναστευτικών πουλιών
Ερωδιοί και αλκυόνες κατέκλυσαν τη λίμνη.....
με τα νούφαρα και έστησαν «τρελό χορό» με βατράχια, σαλαμάνδρες, μυοκάστορες. Στο έλος Καλοδικίου, στη νότια Θεσπρωτία, η άγρια ζωή βρίσκει καταφύγιο στην οργιώδη βλάστηση.
Στο νότιο άκρο του νομού Θεσπρωτίας, στα όρια με την Πρέβεζα και πολύ κοντά στην Πάργα, σε ένα οροπέδιο 100 μέτρων, δημιουργήθηκε η λιμναία έκταση που αποτελεί το έλος Καλοδικίου. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά φυτά, 120 είδη πουλιών -κάποια από τα οποία άγρια και σπάνια-, 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη ερπετών και 5 αμφίβιων.
Αγριόγατες και σκαντζόχοιροι, βίδρες και κουνάβια, νυφίτσες και αλεπούδες, σκαπτοποντικοί και ποταμόσκυλα, συμβιώνουν σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δίπλα σε φιδόσαυρες, βαλτοχελώνες, πρασινόσαυρες, οχιές.
Αποικίες από κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, μαυροπελεκάνους, χρυσαετούς, όρνια, νανοβουτηχτάρια, χουλιαρόπαπιες, τρυγόνια, κοτσύφια, καρακάξες και ψαρόνια, δίνουν ζωή στο έλος με τη μόνιμη παρουσία τους και την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.
Μυοκάστορες κολυμπούν στα νερά του έλους Καλοδικίου
Μυοκάστορες κολυμπούν στα νερά του έλους Καλοδικίου
Το έλος Καλοδικίου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ελλάδα που αποτελεί μοναδικό σχηματισμό τυρφώδους-γαιώδους περιοχής με μεγάλη οικολογική και ιδιαίτερη αισθητική αξία, για τον λόγο αυτό και τα μέλη του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα και Καλαμά, ζητούν την προστασία και την ανάδειξή του. Η σημαντικότητά του οφείλεται αφενός στην ορνιθοπανίδα που φιλοξενεί λόγω της γεωγραφικής του θέσης (βρίσκεται στη δυτική μεταναστευτική οδό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του δικτύου μεταναστευτικών σταθμών των πουλιών στη δυτική Ελλάδα), όσο και στα φυσικά του χαρακτηριστικά.
Μια αλκυόνη ξεκουράζεται στο έλος
Μια αλκυόνη ξεκουράζεται στο έλος
Μαγευτικές εικόνες
Το παιχνίδι με τα νούφαρα...
Στις αρχές του καλοκαιριού το έλος αλλάζει όψη. Μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο παράδεισο, αφού τότε βρίσκονται στην πλήρη ανθοφορία τους τα νούφαρα και συγκεκριμένα η κατηγορία nymphea alba. Μεγάλα, καταπράσινα φύλλα, με διάμετρο μέχρι και μισό μέτρο, σε σχήμα καρδιάς, επιπλέουν στο νερό ή κάτω από αυτό, δημιουργώντας μια ονειρεμένη εικόνα. Πάνω τους φέρουν μεγάλα λουλούδια, άσπρα, κίτρινα ή ροζ, σε σχήμα κυπέλλου, με πολυάριθμα πέταλα σε μονή ή διπλή σειρά. Η εικόνα είναι μαγευτική, βγαλμένη λες από παραμύθι και οι επισκέπτες την παρατηρούν με κομμένη την ανάσα.
Λόγω της σημαντικής οικολογικής και βιολογικής αξίας του το έλος Καλοδικίου έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, ως Περιοχή Κοινοτικού Ενδιαφέροντος και συμπεριλαμβάνεται στον Επιστημονικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000.
Οι απειλές για την ορνιθοπανίδα είναι κυρίως το παράνομο κυνήγι, αλλά και η καταστροφή του έλους εξαιτίας της ρύπανσης των νερών του από την ανεξέλεγκτη γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα. Η ρύπανση των νερών ή η αποξήρανση του έλους μπορεί επίσης να επηρεάσει και την υπόλοιπη πανίδα, τη χλωρίδα αλλά και τους τύπους οικοτόπων της περιοχής. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις γεωτρήσεις, που μπορούν να ρίξουν τη στάθμη του νερού στο έλος, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα οικολογικής ισορροπίας για το οικοσύστημα.
Θανάσης Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου