Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ: Σε πλήρη εκτροχιασμό τα έσοδα και το Νοέμβριο


Σε πλήρη εκτροχιασμό τα έσοδα και το Νοέμβριο

Mείωση 13,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα

Εκτός στόχου βρίσκονται τα έσοδα του προϋπολογισμού καθώς και το μήνα Νοέμβριο κατέρρευσαν παρά τα έκτακτα φοροεισπρακτικά μέτρα. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Νοέμβριο τα έσοδα του κράτους από εφορίες και τελωνεία κατέγραψαν σημαντική μείωση 13,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα......

Μάλιστα η πτώση αυτή έρχεται τη στιγμή που εκατομμύρια φορολογούμενοι πλήρωσαν δύο δόσεις του πολυεκκαθαριστικού με την εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, σκάφη αναψυχής κτλ.

Στο υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν ότι το Δεκέμβριο θα φανεί η πραγματική εικόνα των εσόδων καθώς θα έχουν εισρεύσει στα Δημόσια ταμεία και τα έσοδα από το νέο τέλος στα ακίνητα. Ομως, με την αδυναμία πληρωμής που εμφανίζουν χιλιάδες νοικοκυριά είναι πολύ πιθανόν ούτε ο τελευταίος μήνας του έτους να είναι αυτός που επιθυμούν στην Καραγεώργη Σερβίας και έτσι τα έσοδα να πέσουν πολύ κάτω του στόχου που έχει τεθεί ως εκτιμήσεις πραγματοποιήσεων στον προϋπολογισμό του 2012.

Μόνο από το «χαράτσι» που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και άλλων ιδιωτικών παρόχων, το κράτος ευελπιστεί να εισπράξει τον εφετινό Δεκέμβριο 700 εκατ. ευρώ.

Η μεγάλη πτώση των εσόδων που δημιουργούν αυτή τη στιγμή μία «μαύρη τρύπα» περίπου 2,8 δισ. ευρώ θέτει σε κίνδυνο και το στόχο για τη διαμόρφωση του εφετινού ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Νοέμβριο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,747 δισ. ευρώ έναντι 4,321 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου τα έσοδα ανήλθαν σε 43,02 δισ. ευρώ σημειώνοντας σημαντική πτώση κατά 5% έναντι ετήσιου στόχου 0,9% αύξηση.

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων είναι πολύ πιθανόν να απαιτηθούν και νέα μέτρα τα οποία ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε νέοι φοροι ούτε νέες περικοπές σε μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ετσι, για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει οι εφορίες και τα τελωνεία να εισπράξουν τις επόμενες 25 ημέρες περίπου 8,3 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο θεωρείται από πολλούς αδύνατον.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι τα τελικά έσοδα του 2011 θα διαμορφωθούν και με εισπράξεις που θα γίνουν τις πρώτες εβδομάδες του 2012 καθώς ορισμένα έσοδα που θα εισπραχθόυν το 2012 θα περάσουν στο τρέχον έτος.

Τα επιπλέον έσοδα θα προκύψουν από τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας με το ποσό των 1,2 δισ. ευρώ, 300 εκατ. ευρώ από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων, την 4η δόση του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος, τις δόσεις από το νέο τέλος στα ακίνητα, το φόρο εισοδήματος για όσους έλαβαν καθυστερημένα το εκκαθαριστικό της εφορίας, την περαίωση φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών κτλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου