Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Σιδηρά πειθαρχία προβλέπει το σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί

Σιδηρά πειθαρχία προβλέπει το σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί Σε απόλυτη συμφωνία κατέληξαν Μέρκελ και Σαρκοζί για τη νέα δημοσιονομική αρχιτεκτονική της ευρωζώνης τους νέους αυστηρότερους όρους λειτουργίας της ευρωζώνης και εποπτείας των εθνικών οικονομιών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας που είχαν στο Παρίσι, Μέρκελ και Σαρκοζί ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για:....

  • Επιβολή αυτόματων κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν το μέγιστο όριο ελλείμματος 3% επί του ΑΕΠ
  • Ενδυνάμωση του "χρυσού κανόνα" των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για όλες τις χώρες μέλη της νομισματικής ένωσης μέσω στενότερης εποπτείας, χωρίς ωστόσο να δίνεται η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να «ακυρώνει» τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
  • Θέσπιση της αρχής της ενισχυμένης πλειοψηφίας αντί της αρχής ομοφωνίας για τις αποφάσεις που αφορούν τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2012 και όχι το 2013 όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Η ενισχυμένη πλειοψηφία θα αντιπροσωπεύει το 85% των συνεισφορών των κρατών στον μηχανισμό διάσωσης.
Οι δύο ηγέτες απέρριψαν την ιδέα του ευρωομολόγου και διακήρυξαν εκ νέου την αρχή της ανεξαρτησίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απορρίπτοντας έτσι και το ενδεχόμενο πιο ενεργού συμμετοχής της στην επίλυση της κρίσης χρέους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πώς στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, η ευρωζώνη θα πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του ευρώ.
Επισήμανε ότι οι συνθήκες του ευρώ χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα προβλέπουν «φρένο» στη συσσώρευση χρέους από όλες τις χώρες-μέλη.
Διευρίνισε ότι η εθελοντική περικοπή χρέους θα ισχύσει κατ' εξαίρεση μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον η Ευρωζώνη θα λειτουργεί όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σιδηρά πειθαρχία προβλέπει το σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί
Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, θα ήταν πιο λογική η αλλαγή των συνθηκών και για τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά μπορεί να γίνει σε πρώτη φάση μόνο για τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Σαρκοζί:
• Στόχος μας είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή να έχουν εγκριθεί όλες μας οι προτάσεις και έπειτα να δούμε αν θα πάμε σε μία συνθήκη των 27 ή των 17.
• Εχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και των ευθυνών που φέρουμε στους ώμους μας.
Σιδηρά πειθαρχία προβλέπει το σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί
• Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε το τι συμβαίνει σε μια μεγάλη οικονομία όπως η Ιταλία ή η Ισπανία με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτό που θέλουμε με την Καγκελάριο είναι να δώσουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι ο κανόνας της Ευρώπης είναι (α) αποπληρώνουμε τα χρέη μας, (β) μειώνουμε τα ελλείμματά μας (γ) αποκαθιστούμε την ανάπτυξη
• Το να ρισκάρουμε τώρα μια διαφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο έκρηξης στην ευρωζώνη.
• Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση δεν θα ξανασυμβούν. Αγκελα Μέρκελ:
Σιδηρά πειθαρχία προβλέπει το σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί
• «Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε όσο πιο στενά είναι δυνατόν. Βρισκόμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση και χρειαζόμαστε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Θέλουμε δομικές αλλαγές οι οποίες θα προχωρούν πέραν των συμφωνιών. Θέλουμε δεσμευτικά όρια για τα χρέη των χωρών, τα οποία θα μπορούν να επικυρώνονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ώστε το Σύμφωνο Σταθερότητας να τηρείται.
• Είμαστε ανοιχτοί στην αλλαγή των Συνθηκών είτε για τις 27 χώρες είτε για τις 17 της ευρωζώνης.
• Σχετικά με ό,τι είπαμε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τίποτε δεν έχει αλλάξει. Απορρίπτουμε την ιδέα των ευρωομολόγων.
• Το πακέτο που προτείνουμε δείχνει ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το ευρώ ως ένα σταθερό νόμισμα και ως μπία σημαντική συνεισφορά στην ευρωπαϊκή σταθερότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου