Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών οι όροι του PSI

Το ποσό των 206 δισ. € θα περιλαμβάνει το PSI οι όροι του οποίου ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα και με βάση το τελικό σχέδιο ανταλλαγής οι ομολογιούχοι, καλούνται να συμμετάσχουν με τρεις τρόπους

α) Νέα ομόλογα ελληνικού δημοσίου των οποίων η τιμή θα είναι ίση με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που ανταλλάσουν β) ομόλογα του Efsf των οποίων η τιμή είναι ίση με το 15% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που ανταλλάσσουν και γ ) ομόλογα τα οποία συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, δηλαδή η απόδοση τους και η .....τιμή θα εξαρτάται από το ελληνικό ΑΕΠ.

Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια:
• Το κουπόνι των νέων ελληνικών ομολόγων θα διαμορφώνεται στο 2% για περίοδο τριών ετών έως τον Φεβρουάριο του 2015
• Θα αυξηθεί στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2020
• Στο 3,65% για την περίοδο Φεβρουάριος 2021 – Φεβρουάριος 2022 και,
• Διαμορφώνεται στο 4,3% για την περίοδο έως τον Φεβρουάριο του 2042.

Το μεσοσταθμικό κουπόνι, με βάση το μεσοσταθμικό επιτόκιο επί των νέων ελληνικών ομολόγων για τα πρώτα οκτώ χρόνια, θα διαμορφωθεί στο 2,63% και στο 3,65% για ολόκληρη την 30ετή περίοδο.

Στην επίσημη πρόσκληση προς τους επενδυτές προβλέπεται πως οι ιδιώτες που θα συμμετάσχουν οικειοθελώς στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους θα λάβουν ως αντάλλαγμα ρήτρες αναπροσαρμογής των επιτοκίων στην περίπτωση όπου η ελληνική οικονομία εμφανίσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους προϋπολογισθέντες. (Ρήτρες συνδεόμενες με το ΑΕΠ).

Με βάση το σύνολο των στοιχείων της προσφοράς, η συνολική ζημία για τις τράπεζες σε επίπεδο καθαρής αξίας υπολογίζεται στο 75%.

Στην πρόσκληση προβλέπεται τέλος πως η περίοδος αποδοχής της προσφοράς θα διαρκέσει 10 ημέρες με στόχο η ανταλλαγή για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου και το αργότερο στις αρχές Απριλίου να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή για τα ομόλογα ξένου δικαίου.

Τέλος, αν η συμμετοχή στη δημόσια προσφορά υπερβεί το 90%, τότε η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων θα ολοκληρωθεί κανονικά. Στην περίπτωση που η συμμετοχή κυμανθεί από 75% ως 90% τότε το ελληνικό κράτος θα διαβουλευτεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα για το αν θα προχωρήσει στην ανταλλαγή. Εφόσον, η συμμετοχή είναι μικρότερη από το 75%, η διαδικασία ανταλλαγής δεν θα προχωρήσει

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου