Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τα παραμύθια του ...ψαλιδοχέρη (ή Γ.Κουτρουμάνη)

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρώην συνδικαλιστής υπουργός που άλλα λέει και άλλα κάνει -για να μην πούμε τίποτα χειρότερο- και που εντοπίζεται να λέει ότι φταίει πάντα κάποιος άλλος, δηλαδή η τρόικα.

Από το πετσόκομμα στο επίδομα ανεργίας και ...στις περικοπές στις συντάξεις έως τον εμπαιγμό των εργαζομένων στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης παίρνει σε κάθε περίπτωση... Οσκαρ για τον τρόπο που...
Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης παίρνει σε κάθε περίπτωση Οσκαρ για τον τρόπο που διαχειρίζεται τις καταστάσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η περίπτωση του επιδόματος ανεργίας, που με εσπευσμένη υπουργική απόφαση υπέστη το πετσόκομμα του 22%, όπως ακριβώς και με τον κατώτατο μισθό, φτάνοντας έτσι στο ντροπιαστικό νούμερο των 359 ευρώ. Εως την τελευταία στιγμή ο κ. Κουτρουμάνης εμφανιζόταν συγκαταβατικός και υπέρμαχος της διατήρησης του επιδόματος στα προηγούμενα τουλάχιστον επίπεδα. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επικαλεστεί την πίεση που ασκήθηκε από το... Eurogroup, για να επισπευσθεί η μείωση, αφήνοντας και πάλι όμως παράθυρο ελπίδας ότι μπορεί να μη συμπεριλάβει όλους τους δικαιούχους. Παραμύθια, όπως αποδείχθηκε τελικά.
Παίζοντας τέλεια το επικοινωνιακό παιχνίδι του «καλού και του κακού», έπραξε το ίδιο και με τις τελευταίες οριζόντιες περικοπές στις κύριες συντάξεις. Μέχρι την ύστατη ώρα ξεκαθάριζε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα «χτυπηθούν» ξανά οι συντάξεις, αλλά μόνο οι επικουρικές και αυτές με δίκαιο τρόπο, αναλογικά με το ποσοστό αναπλήρωσης του κάθε Ταμείου. Τελικά και όλες οι κύριες συντάξεις υπέστησαν μείωση, από 1.300 ευρώ και άνω, και όλες οι επικουρικές πετσοκόπηκαν.



Η περίπτωση των 1.400 εργαζομένων σε Εργατική Εστία και Εργατική Κατοικία είναι μία ακόμα από εκείνες που ο υπουργός Εργασίας άλλα έλεγε και άλλα έκανε. Ενώ υποτίθεται εργαζόταν και προωθούσε την προοπτική συγχώνευσης των δύο οργανισμών, εντελώς ξαφνικά «βρέθηκε» μπροστά στο τελεσίδικο γεγονός της κατάργησής τους, πάλι κατ’ απαίτηση της τρόικας. Ακολούθως, μια και βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο, φρόντισε να διαδώσει το σενάριο της δημιουργίας ενός νέου φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν οι περισσότεροι εργαζόμενοι, ενώ οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν σε κενές θέσεις του υπουργείου Εργασίας. Τελικά, οι εργαζόμενοι έμαθαν ότι μετατάσσονται μαζικά στον ΟΑΕΔ, χωρίς αντικείμενο εργασίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου