Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Πουλάνε όσο - όσο χρυσό και ασήμι για τα προς το ζην

Ρεπορτάζ του 24h.gr στα ανταλλακτήρια.Ρεπορτάζ του 24h.gr στα ανταλλακτήρια.
Για χώρες του εξωτερικού ταξιδεύει ο χρυσός που ανταλάσσουν για λίγα χρήματα, καθημερινά χιλιάδες Έλληνες. Τα συγκεκριμένα καταστήματα φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε όλα τα σημεία και τις περιοχές της Αττικής και είναι έτοιμα να εκμεταλλευθούν τη δύσκολη θέση ή αλλιώς την «ανάγκη» στην οποία βρίσκονται καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι οδηγούνται στην πόρτα αυτών των καταστημάτων.
Η οδός Ερμού, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Πειραιώς, η Κωνσταντινουπόλεως και πολλά στενά ανάμεσα τους βρίθουν από......
τέτοιες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ανθρώπους που εργάζονται στα καταστήματα το target group των επιχειρήσεων αυτών, αποτελούν άνθρωποι άνεργοι ή με αρκετά χρέη που πολλές φορές έχοντας χάσει κάθε άλλο τρόπο κάλυψης των αναγκών τους, καταλήγουν να ξεπουλάνε κυριολεκτικά για λίγες δεκάδες ευρώ κοσμήματα χρυσά ή ασημένια που εκτός της δεδομένης χρηματικής αξίας, αποτελούν γι αυτούς και κομμάτια ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας.

Όπως μας αποκάλυψε άνθρωπος του χώρου, μόλις συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες ποσότητες χρυσού στη συνέχεια τις μεταφέρουν σε χώρες του εξωτερικού.
Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος της αγοράς: «από τη στιγμή που κάποιος θα βρεθεί στη δυσμενή θέση να πουλήσει κάτι τόσο προσωπικό και πολύτιμο θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι θα χάσει από αυτή τη συναλλαγή και μάλιστα αρκετά».
Ωστόσο στην επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι ακόμα και μεταξύ των ανταλλακτηρίων χρυσού οι τιμές που μπορεί να πάρει κάποιος για το κόσμημα προς πώληση ποικίλουν καθώς ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις του είδους είναι σκληρός, ενώ φυσικά δεν λείπουν ακόμα και τα παζάρια.

Από την άλλη μεγάλο είναι το προσωπικό δράμα των ανθρώπων που καταλήγουν στην πόρτα αυτών των ανταλλακτηρίων.
Οι περισσότεροι με βαριά καρδιά φτάνουν στο σημείο να αφήνουν τα κοσμήματα στο γκισέ ενώ αρκετές φορές κάποιοι το μετανιώνουν λίγο πριν την συναλλαγή. Ωστόσο πολλές φορές τα κοσμήματα που καταλήγουν εκεί δεν είναι καν εις γνώση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που φτάνουν στο σημείο να παραδώσουν ακόμα και τις βέρες του γάμου τους για λίγα μόνο ευρώ.
Φυσικά πηγή χρήματος δεν αποτελούν μόνο τα πολύτιμα μέταλλα και οι λίθοι καθώς η έρευνας μας έδειξε ότι κάθε είδους σύγχρονη συσκευή που μπορεί να διαθέτουμε όπως, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, και φωτογραφικές μηχανές μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης προς πώληση στα κατάλληλα μαγαζιά.
Καταστήματα που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο εμπόριο, αξιολογούν άμεσα το προϊόν προς διάθεση και μπορούν μέσα σε δευτερόλεπτα να το αγοράσουν ακόμα και για αρκετές εκατοντάδες ευρώ όπως στην περίπτωση του κινητού τηλεφώνου που προσπαθήσαμε να πουλήσουμε για χάρη της έρευνας και το οποίο έπιασε την τιμή των 350 ευρώ.

24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου