Ολο και περισσότερα νοικοκυριά παίρνουν το δρόμο για τα Ειρηνοδικεία της χώρας με τις αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών ανά χείρας. Η αύξηση των ευνοϊκών αποφάσεων από τη Δικαιοσύνη για δανειολήπτες που ζητούν το μάζεμα του χρέους τους έχει ως αποτέλεσμα οι σχετικές υποθέσεις να ξεπερνούν ήδη τις 60.000. Το προσεχές διάστημα αναμένεται ο αριθμός των αιτήσεων να εκτοξευτεί στα ύψη λόγω των νέων οικονομικών μέτρων, της δραματικής περικοπής μισθών και συντάξεων, αλλά και της αυξανόμενης ανεργίας που έχουν οδηγήσει τους δανειολήπτες στην υπερχρέωση, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις .....
κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούςκ.λπ.
Ο Νόμος 3869/2010, που αφορά τη ρύθμιση οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη», αποτελεί για πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών ασπίδα προστασίας, καθώς αυξάνονται οι αποφάσεις που έχουν μειώσει (ή και διαγράψει) χρέη από τα αρμόδια δικαστήρια.Οι καταναλωτές που έχουν δικαιωθεί στην πλειοψηφία τους είναι φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες, συνταξιούχοι κ.λπ. που έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής του χρέους τους λόγω ανεργίας ή άλλων κοινωνικών συνθηκών και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδιωκόμενη εφαρμογή του νόμου αποτελεί μονόδρομο.
Τα αρμόδια δικαστήρια με αποφάσεις τους έχουν αποδείξει ότι δεν αντιμετωπίζουν τον συγκεκριμένο νόμο μόνο τυπικά, αλλά συμμερίζονται την αδυναμία των δανειοληπτών και προχωρούν σε «κούρεμα» χρεών, αρκεί τα στοιχεία τα οποία προσκομίζουν (και τα οποία ελέγχονται) να είναι αληθή και να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους. Για να φτάσουν αυτές οι υποθέσεις στα Ειρηνοδικεία προαπαιτούμενο είναι να έχει αποτύχει η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού των οφειλετών με τις τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου