Επανέρχονται οι Οικολόγοι Πράσινοι στις καταγγελίες τους για την παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε εμφιαλωμένα νερά που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, μετά την πραγματοποίηση 4μηνης έρευνας.
Οπως θυμίζουν, από τις 9 ετικέτες εμφιαλωμένων εντοπίστηκε εξασθενές χρώμιο σε τρεις και σε μία περίπτωση η συγκέντρωση έφτασε τα 22 ppb. Η επιλογή των ετικετών έγινε με βάση τις....πωλήσεις αλλά και την χρήση νερού από περιοχές που θεωρούνται «ύποπτες» για παρουσία εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα.
Οι πρωτότυπες μετρήσεις στάλθηκαν από τις 23 Δεκεμβρίου στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, και κοινοποιήθηκε σε ΕΦΕΤ και εισαγγελική αρχή η συνοδευτική επιστολή, προκειμένου να διενεργηθούν άμεσα έλεγχοι και να θεσπιστεί διακριτό όριο για το εξασθενές χρώμιο, στα όρια του ανιχνεύσιμου.
Τα ονόματα των εταιρειών δεν δημοσιοποιήθηκαν λόγω του ότι η έρευνα δεν κάλυπτε όλον τον κλάδο αλλά και επειδή η συζήτηση θα εστιαζόταν στις εν λόγω εταιρείες, σημειώνουν οι Οικολόγοι.
Και οι εννέα ετικέττες (μαζί και αυτές που ήταν θετικές στο εξασθενές) βρίσκονται εντός των υφιστάμενων ορίων για ολικό χρώμιο (50ppb), συνεπώς η κυκλοφορία τους είναι νόμιμη. Στην περίπτωση, όμως των 22ppb η συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου είναι χίλιες φορές υψηλότερη από το στόχο ασφαλείας της ανθρώπινης υγείας (0,02 ppb) που έθεσε τον Ιούλιο η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στην Καλιφόρνια και δέκα φορές υψηλότερη από το όριο των 2ppb που έθεσε η πρόσφατη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας.
Η απόφαση αυτή ωστόσο περιορίζεται αποκλειστικά και μόνον στον πρώην Δήμο Μεσσαπίας και δεν επεκτείνεται στο σύνολο της ελληνικής αγοράς.
Οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι ένα μήνα μετά τις κινήσεις τους, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος «όχι μόνο δεν φαίνεται να θορυβήθηκε, αλλά δεν έχει ακόμη αντιδράσει ούτε στο δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ της 19ης Ιανουαρίου».
Οπως αναφέρουν, ο ΕΦΕΤ, στην ανακοίνωση αυτή αναγνωρίζει τον κίνδυνο από το εξασθενές χρώμιο και την ανάγκη θεσμοθέτησης ορίου, αλλά ξεκαθαρίζει πως τέτοιους ελέγχους δεν ενεργεί, προφανώς γιατί ο υπουργός δεν έχει επιβάλει αυτή την υποχρέωση.
«Οφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στους πολίτες που καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό. Την στιγμή, όπου η πολιτεία δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, εμείς δεν μπορούμε να κρατήσουμε μυστικά τα αποτελέσματα των δικών μας, έστω μη εξαντλητικών, ερευνών», προειδοποιούν οι Οικολόγοι, με την προσδοκία προς το υπουργείο «θα προβεί επιτέλους σε άμεσους ελέγχους σε όλα τα εμφιαλωμένα νερά της χώρας καθώς και σε θέσπιση πανελλαδικού διακριτού ορίου για το εξασθενές χρώμιο για όλα τα νερά δημόσια χρήσης στα όρια του ανιχνεύσιμου».
ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου