Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Σοβαρή(;) εμπλοκή με το PSI.

Με το φάσμα της χρεοκοπίας έρχεται πάλι αντιμέτωπη η Ελλάδα, καθώς ομόλογα 6,5 δισ. ευρώ που υπάγονται στο ξένο δίκαιο αρνήθηκαν το «κούρεμα» και ζητούν να πληρωθούν εδώ και τώρα.
Στις 15 Μαΐου λήγει ομόλογο 450.000.000 ευρώ, που η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ή να αρνηθεί να το κάνει, με αποτέλεσμα τη...   νέα ενεργοποίηση των CDS.
Η διαδικασία του «κουρέματος» και της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (το λεγόμενο PSI) ολοκληρώθηκε χθες και, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η τελική συμμετοχή των επενδυτών έφτασε στο 96,6%. «Κουρεύτηκαν» δηλαδή ομόλογα συνολικής αξίας 199 δισ. ευρώ, έναντι προγραμματισμένου συνολικό ποσού προς «κούρεμα» της τάξης των 206 δισ. ευρώ. Ομως, κάτοχοι ελληνικών ομολόγων (υπό ξένο δίκαιο) ύψους 6,5 δισ. ευρώ, από ομόλογα συνολικής αξίας 28,5 δισ ευρώ, γύρισαν την πλάτη στο PSI, αρνούμενοι το οικειοθελές «κούρεμα». Και εδώ ξεκινάει το πρόβλημα! Τι θα γίνει με το ομόλογο αξίας 450.000.000 ευρώ που λήγει στις 15 Μαΐου και οι κάτοχοί του είπαν όχι στο «κούρεμα» του και επιμένουν να πληρωθούν στο ακέραιο; Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με τους εταίρους της χώρας (οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν και τα λεφτά), πρέπει να αποφασίσει αν θα πληρώσει ολόκληρο το ποσό στους κατόχους του συγκεκριμένου ομολόγου (αποδεχόμενη την άρνησή τους να μπουν στο PSI) ή όχι.


Αν αποφασιστεί να εξοφληθεί στο ακέραιο το ομόλογο των 450.000.000 ευρώ, τότε το Ελληνικό Δημόσιο θα κατακλυστεί από αγωγές μεριδιούχων που θα ζητούν ίση μεταχείριση. Εάν η Ελλάδα τελικά δηλώσει αδυναμία να εξοφλήσει το ομόλογο, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί διεθνής «προστασία», επίκληση της οποίας έκανε χθες ο Φ. Σαχινίδης, ζητώντας παρέμβαση της Ε.Ε.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συγκεντρωθεί κάποιες χιλιάδες μηνύσεις Ελλήνων και ξένων ομολογιούχων, οι οποίοι ετοιμάζονται να πάνε στα δικαστήρια το Ελληνικό Δημόσιο που καταδίκασε σε «βαθύ κούρεμα» τις περιουσίες τους. Το Ελληνικό Δημόσιο προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί χωρίς δίχτυ ασφαλείας, αφού οι εξελίξεις είναι πρωτόγνωρες και έχει εκ των πραγμάτων εμπλακεί σε έναν νομικό κυκεώνα με νόμους, συμβάσεις, ρήτρες, διατάξεις -ακόμα και με το Σύνταγμα της χώρας- που ίσως οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Τον γόρδιο δεσμό του υπουργού Οικονομικών περιπλέκει ακόμα περισσότερο η νομική πίεση που ασκούν οι 11.000 Ελληνες ομολογιούχοι, οι οποίοι κινούνται προς κάθε οδό για να ανατραπεί η απόφαση της 9ης Μαρτίου, με την οποία η κυβέρνηση «κούρεψε» «με το έτσι θέλω» τις αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα (περίπου 2,3 δισ. ευρώ)· ομόλογα τα οποία υποτίθεται ότι είχαν την «εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης νίπτει τας χείρας του και παραπέμπει τις δύσκολες αποφάσεις στην επόμενη κυβέρνηση. Πάντως, οι λύσεις που έχουν ακουστεί κατά καιρούς ξεκινούν με σχέδια όπως η αποζημίωση υπό μορφή μετοχών τραπεζών και με την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, και φτάνουν μέχρι και στο ενδεχόμενο του συμψηφισμού των ζημιών με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις.

Αγκάθι αποτελεί και το άλυτο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (λόγω των ζημιών από το PSI), το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση για το θέμα αυτό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη, λόγω και της προεκλογικής περιόδου.

greece-salonika.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου