Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις άνθρωποι και όμιλοι που ορίζουν το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος


Οι άγνωστοι μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών

Οι άγνωστοι μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών
Οι «κύριοι» με το 1,2 τρισ. δρχ. της Εθνικής Τράπεζας




ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ προτιμούν να μην αναφέρονται και δυστροπούν όταν ζητείται, ακόμη και από τις περίπου 150.000 μετόχους τους, να γίνει γνωστή η μετοχική τους σύνθεση, αν και είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Μέτοχοι που κατέχουν φαινομενικά μικρά ή και ασήμαντα ποσοστά, τα οποία όμως μεταφράζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές, όπως επίσης και άλλοι επώνυμοι και μη θεσμικοί ή και στρατηγικοί επενδυτές, παραμένουν άγνωστοι. Το υπουργείο Ανάπτυξης, που ελέγχει τις ανώνυμες εταιρείες, καθώς επίσης και άλλες κρατικές και αρμόδιες υπηρεσίες δεν αγνοούν ωστόσο ότι ........
καλόν είναι, καθώς ο «τραπεζικός χάρτης» ξαναγράφεται, να γνωρίζουν ­ όσο αυτό είναι δυνατόν ­ τους βασικούς μετόχους και τους ανθρώπους που έχουν τη δύναμη, κατ' αρχήν με τις μετοχές που κατέχουν, να επηρεάσουν την πορεία των πραγμάτων, να αναδειχθούν «πόλοι» ευρύτερων κεφαλαιακών συσπειρώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και να βάλουν τη δική τους «σφραγίδα» στις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση περίπου 25 τρισ. δραχμών. Κάπως έτσι έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ άλλων, ότι ο 61 ετών κ. Marc Mobius, αφεντικό του «τιτάνα» των ανά τον κόσμο θεσμικών επενδυτών, της περίφημης επενδυτικής εταιρείας Templeton που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, ουσιαστικά αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο και ασφαλώς έχει σημαντικά συμφέροντα και... λόγο στη δεύτερη σε απασχολούμενα κεφάλαια τράπεζα της χώρας, την Alpha Τράπεζα Πίστεως.
Ισως δεν το γνωρίζετε ­ για να μιλήσουμε για μιαν άλλη τράπεζα, επίσης ιδιωτική ­ αλλά σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο ένας από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς είναι μια κυπριακή offshore ενός άγνωστου έλληνα μεγαλέμπορου γούνας που κατοικεί στην Ιταλία.
Εξάλλου η Morgan Stanley, διάσημη αμερικανική επενδυτική τράπεζα που είχε αναλάβει την πώληση ελληνικής βιομηχανίας τσιμέντου πριν από μερικά χρόνια, ήδη έχει κάνει «στρατηγική τοποθέτηση» και αποτελεί τον μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της Ιονικής Τράπεζας, στη «μητέρα» της οποίας Εμπορική Τράπεζα και στον όμιλο που αυτή συγκροτεί κυριότερος μέτοχος, μετά το Δημόσιο, εδώ και λίγους μήνες είναι η «προνοητικότερη», όπως λέγεται, επενδυτική εταιρεία του κόσμου, η Merrill Lynch.
Στην Τράπεζα Εργασίας, δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα, μεγαλύτερος μέτοχος εμφανίζεται ότι είναι ένα άγνωστο ίσως στο ευρύ κοινό ίδρυμα που ονομάζεται Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ενώ το 1/5 τουλάχιστον των μετοχών φαίνεται να έχει περάσει σε αμερικανικά funds.
Στην «τράπεζα των τραπεζών», όπως αποκαλείται μεταξύ των εμπορικών τραπεζών της χώρας η Εθνική Τράπεζα, η επενδυτική έκρηξη των τελευταίων μηνών για τις μετοχές έχει κάνει εξαιρετικά προσεκτικούς και... μελετηρούς όσοι είναι επιφορτισμένοι με την ενημέρωση του διοικητή της ­ και πλέον καταξιωμένου έλληνα τραπεζίτη ­ κ. Θ. Καρατζά για την εξέλιξη της μετοχικής ταυτότητας της τράπεζας.
Ποσοστό που φθάνει και ξεπερνά το 20% αντιπροσωπεύοντας αξίες 236 δισ. δρχ. έχει περάσει σε θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, το μερίδιο του δημόσιου τομέα ­ τουλάχιστον όπως αυτό υπολογίζεται από την ίδια την τράπεζα ­ έχει υποχωρήσει κάτω από το 45% και μεταξύ των ελλήνων μετόχων του ιδιωτικού τομέα μεγαλύτερος κατά κάποιον τρόπο θεσμικός ­ και ίσως... επιθετικός αλλά ευπρόσδεκτος όπως κάθε άλλος ­ επενδυτής εμφανίζεται πλέον ο υπό τον κ. Δ. Κοντομηνά ασφαλιστικός όμιλος Interamerican, ο ίδιος που πριν από λίγες μόνον ημέρες απέκτησε περισσότερο από 10% στη Γενική Τράπεζα.
Ολα ή σχεδόν όλα λοιπόν όσα θα θέλατε να ξέρετε και... δεν τολμούσατε να ρωτήσετε τις τράπεζές σας, εύλογα απασχολούν ­ δεν νομίζετε; ­ όχι μόνον όσους έχουν ή θα ήθελαν να αποκτήσουν τραπεζικές μετοχές και τον έλεγχο των τραπεζών, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο.
Δεν απέχει ίσως από την πραγματικότητα η εκτίμηση ότι τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες οι τράπεζες και τα μετοχολόγιά τους που φυλάσσονται ως επτασφράγιστα μυστικά περνούν από «μικροσκόπιο» για να διακριβωθεί, επιτέλους, η πραγματική τους ταυτότητα.
Οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στο χρηματιστήριο (με την εισροή κεφαλαίων ιδιωτών επενδυτών) και ακόμη περισσότερο το τελευταίο δίμηνο (με την εισαγωγή και τοποθέτηση στην ελληνική αγορά μεγάλου ύψους κεφαλαίων από το εξωτερικό) έχουν δημιουργήσει έναν νέο χάρτη των μετόχων της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της ιστορικής και κορυφαίας μεταξύ των εμπορικών τραπεζών Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα πρόσφατα στοιχεία του μετοχολογίου της τράπεζας, που έρχονται σήμερα στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ότι οι ξένοι θεσμικοί είναι πλέον η δεύτερη ισχυρότερη ομάδα ελέγχου της τράπεζας μετά την ομάδα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ταμείων του Δημοσίου. Αυτή τη θέση τούς εξασφαλίζει το ποσοστό του 19,14% που βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο κυρίως αμερικανικών και βρετανικών αμοιβαίων κεφαλαίων και εταιρειών επενδύσεων. Με το «κομμάτι» αυτό του κεφαλαίου της Εθνικής που έχουν στα χέρια τους οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι τοποθετήσεις τους στην αξίας 1,2 τρισ. δραχμών ελληνική τράπεζα αντιπροσωπεύουν σε τρέχουσες τιμές αξίες άνω των 225 δισ. δραχμών. Σημειώνεται πάντως ότι το ποσοστό των ξένων θεσμικών θα αυξομειωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεσης μετοχών της Εθνικής στο εξωτερικό.
Παρά τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας που έχουν στην κατοχή τους οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές τα διάφορα, ελεγχόμενα από το Δημόσιο, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία παραμένουν η ομάδα μετόχων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού κατέχουν το 22,76% των μετοχών της Εθνικής με αξία που φθάνει τα 269 δισ. δραχμές και διασφαλίζουν, με τα δικαιώματα που έχουν και τη «συσπείρωση» που προκαλούν, την ηγεμονική θέση του Δημοσίου.
Η τρίτη «ισχυρή» ομάδα μεταξύ των μετόχων της τράπεζας είναι και η πλέον πολυάριθμη, αφού περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες έλληνες ιδιώτες επενδυτές με τοποθετήσεις που ξεκινούν από 10 μετοχές αξίας 500.000 δραχμών και φθάνουν σε μετοχικά μερίδια αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Συνολικά πάντως το μερίδιο των ελλήνων ιδιωτών επενδυτών έχει φθάσει στο 18,96% του μετοχικού κεφαλαίου και έχει σημερινή αξία πάνω από 223 δισ. δραχμές.
Το Δημόσιο εμφανίζεται να ελέγχει σήμερα το 44,5% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η μεγαλύτερη άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στην τράπεζα, αφού έμμεσα ελέγχει το ποσοστό των ασφαλιστικών ταμείων και των δημόσιων οργανισμών, γίνεται μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου ΔΕΚΑ ΑΕ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών ΑΕ) η οποία έχει μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 5,4% του συνόλου, αξίας μεγαλύτερης των 63 δισ. δραχμών. Στο 44,5% του Δημοσίου δεν περιλαμβάνεται ωστόσο το 3,5% των μετοχών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι θυγατρικές της Εθνικής.
Διάφορα νομικά πρόσωπα και ταμεία μη ελεγχόμενα από το Δημόσιο διατηρούν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής που ξεπερνά το 7% με συνολική αξία 84 δισ. δρχ. ενώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει 4,9% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 4,1%. Τα πνευματικά ιδρύματα και τα πανεπιστήμια έχουν αποδειχθεί περισσότερο πιστοί επενδυτές της Εθνικής από τα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια, αφού η συμμετοχή διαφόρων ιδρυμάτων αυτής της κατηγορίας στην τράπεζα φθάνει το 2,44%, με αξία περίπου 29 δισ. δρχ. ενώ όλα τα αμοιβαία που λειτουργούν στην ελληνική αγορά δεν έχουν συνολικό μερίδιο που να ξεπερνά το 2,1%, αξίας 25 δισ. δραχμών.
Ιδίου μεγέθους είναι και οι τοποθετήσεις που έχουν διάφορες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες ενώ το μερίδιο των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου φθάνει συνολικά το 1,97%. Στο ίδιο μέγεθος, περίπου, ανέρχεται και η συμμετοχή της Εκκλησίας, η οποία αμέσως ή εμμέσως, μέσω κληροδοτημάτων, έχει το 1,75% των μετοχών το οποίο αποτιμάται τώρα από τη χρηματιστηριακή αγορά σε 21 δισ. δραχμές.
Από τον χώρο των τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών προέρχεται ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος, που είναι ­ σύμφωνα τουλάχιστον με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ­ ο ασφαλιστικός όμιλος της Interamerican που διοικείται από τον κ. Δημ. Κοντομηνά, ο οποίος ελέγχει γύρω στο 1% του συνόλου των μετοχών, έχει δηλαδή τοποθετήσεις συνολικής αξίας που υπερβαίνει τα 11 δισ. δραχμές. Μετρήσιμα ­ και ασφαλώς υπολογίσιμα ­ μετοχικά μερίδια έχουν, από τον ίδιο χώρο, η Ελληνική Εταιρεία Ασφαλίσεων Πλοίων και Αεροσκαφών, η Εμπορική Τράπεζα, η Nationale Nederlanden, η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος, η Metrolife - Εμπορική, η ΕΤΒΑ, η Γενική Τράπεζα.
Πριν από τη συγχώνευση της με την Κτηματική Τράπεζα, διαδικασία η οποία δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει αισθητά τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας, η Εθνική φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερα μεγάλη διασπορά των μετοχών της και να λειτουργεί ως μια πολυμετοχική επιχείρηση, έχοντας μάλιστα μια διοίκηση την οποία, όπως πρόσφατα άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, θα ζήλευαν ακόμη και οι ιδιωτικές τράπεζες. Η ισχυρή συμμαχία και οι άνθρωποι - κλειδιά της Πίστεως
Η ΜΕΤΟΧΙΚΗ ηγεμονία του επικεφαλής της Alpha Τράπεζας Πίστεως κ. Ι. Κωστόπουλου φαίνεται ότι είναι αδιαμφισβήτητη, ιδιαίτερα αν προστεθούν στις μετοχές που είτε ο ίδιος και άλλα μέλη της οικογενείας του είτε το Ιδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου κατέχουν άμεσα και έμμεσα, εκείνες της Templeton και των οικογενειών των εκπροσώπων του μεγαλύτερου αμιγώς ελληνικού ιδιωτικού βιομηχανικού ομίλου και του μεγαλύτερου εμπορικού ομίλου της χώρας, των κκ. Α. Κανελλόπουλου της εταιρείας τσιμέντων Τιτάν και Δ. Μαρινόπουλου της αλυσίδας σουπερμάρκετ Νίκη ΑΕ.
Ο πρόεδρος της τράπεζας ως φυσικό πρόσωπο δεν φαίνεται να ελέγχει, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έχουν υπόψη τους αρμόδιες υπηρεσίες, περισσότερο από 3,8% των μετοχών. Επιπλέον αυτών όμως ένα 2,5% βρίσκεται στην κατοχή του οικογενειακού Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστοπούλου. Αυτό το 6,3%, που αντιστοιχεί σε αξία 80,1 δισ. δρχ. δεν είναι το μόνο δεδομένο ­ θα μπορούσε να πει κανείς ­ για τον κ. Ι. Κωστόπουλο, ποσοστό στο οποίο υπολογίζει.
Αναλυτές των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων του μετοχολογίου της τράπεζας υποστηρίζουν ότι συνολικά τουλάχιστον 12%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 153 δισ. δρχ. με βάση την τρέχουσα αξία των μετοχών, βρίσκεται στα χέρια του ιδίου και άλλων μελών της οικογενείας του, είτε στην Ελλάδα είτε και στο εξωτερικό.
Στην ευρύτερη ομάδα της οποίας ηγείται ο κ. Ι. Κωστόπουλος τοποθετούνται, αν και τα διαθέσιμα στοιχεία δεν αποδίδουν πλήρως και σε όλη της την έκταση την ισχύ της συμμαχίας, οι οικογένειες του κ. Α. Κανελλόπουλου και του κ. Δ. Μαρινόπουλου, των γνωστών ομίλων που συνεργάζονται από μακρού χρόνου στενά με την οικογένεια του κ. Ι. Κωστόπουλου και συνθέτουν την ισχυρότερη σύμπτυξη τραπεζικών, βιομηχανικών και εμπορικών συμφερόντων στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Μερίδια που δεν φθάνει το καθένα το 1% ­ «κάθε εκατοστιαία μονάδα σ' εμάς σημαίνει πάνω από 12 δισ. δρχ.» περιορίζεται να σημειώνει αρμόδιο στέλεχος της τράπεζας ­ φέρονται να κατέχουν διάφορα μέλη και εταιρείες συμφερόντων των βασικών μετόχων της Τιτάν ΑΕ και της Νίκης ΑΕ.
Η συμμαχία αυτή μορφοποιείται πληρέστερα αν συμπεριληφθεί σε αυτήν, με τη βαρύτητα που της αναλογεί, η κολοσσιαία επενδυτική εταιρεία Templeton, το μερίδιο της οποίας μεταφράζεται σε τουλάχιστον 35 δισ. δρχ. Στην κατάταξη που αφορά τους μεγαλύτερους μετόχους, μεταξύ των φυσικών και νομικών προσώπων, αν αγνοηθεί η σύγκλιση συμφερόντων μετόχων που εμφανίζονται με διαφορετικές εταιρικές ταυτότητες, η εταιρεία με την επωνυμία Templeton Developing Markets Trust φαίνεται να είναι κάτοχος, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ποσοστού 2,7% ­ άλλοι λέγουν 3,3% ­ και να αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο. Η συνεργασία Templeton-Πίστεως χρονολογείται από πολλών ετών και φαίνεται να αναπτύσσεται. Ο κ. Marc Mobius, με τα μυθικά κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της και διαχειρίζεται επενδυτικά η Templeton, αναμφισβήτητα συμπεριλαμβάνεται ή μπορεί να αναδειχθεί ένας από τους «ανθρώπους-κλειδιά» σε ό,τι αφορά τη μελλοντική πορεία της τράπεζας η οποία το 1997 «εκτόπισε» από τη δεύτερη θέση των τραπεζών, με βάση τα απασχολούμενα κεφάλαια, την Εμπορική Τράπεζα.
Αυτός ο «τιτάνας των θεσμικών επενδυτών» ανά τον κόσμο δεν είχε παραλείψει άλλωστε, προ ετών, να τείνει «χείρα συνεργασίας», για επί μέρους επενδυτικές δραστηριότητες, επίσης στον άλλο ­ και ισχυρότερο ­ τραπεζικό «πόλο» της χώρας, τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, δημιουργώντας κοινή εταιρεία για την προώθηση αμοιβαίων κεφαλαίων με την εγγύηση Templeton. Ο «κ. 11,94%» της Εργασίας
Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ μέτοχος της δεύτερης σε μέγεθος ιδιωτικής τράπεζας της χώρας, αυτής που ονομάζεται Τράπεζα Εργασίας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, δεν εκπροσωπείται καν στη διοίκησή της, έχει την έδρα του επί της οδού Πουλοπούλου 38 στο Θησείο και βάσει του καταστατικού του είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα». Το όνομά του είναι Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και οι μετοχές που κατέχει φθάνουν το 4,4% και αξίζουν 30,1 δισ. δρχ. Οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι «ιδιοκτήτης» και πρόεδρός του, με αντιπρόεδρο τον πρέσβη ε.τ. και βουλευτή Επικρατείας κ. Π. Μολυβιάτη, είναι ο επίτιμος πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Λ. Δ. Εφραίμογλου.
Τα οικονομικά αυτού του ιδρύματος, η περιουσία του οποίου λέγεται ότι σε περίπτωση διάλυσής του περιέρχεται στο Μουσείο Μπενάκη και στο Μουσείο Μικρασιατικής Τέχνης, διαχειρίζεται η πρόεδρος της χρηματιστηριακής εταιρείας Τέλεσις Κεφαλαίου ΑΧΕ κυρία Μαρίνα Μ. Εφραίμογλου.
Στη γενική συνέλευση μετόχων της εταιρείας την εβδομάδα που πέρασε έκανε την εμφάνισή του, με μερίδιο, κατά πληροφορίες, 4,2%, τρέχουσας αξίας 28,8 δισ. δρχ., δηλαδή ως δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, εταιρεία με την επωνυμία Shemkat Ltd. Ούτε το όνομα του τρίτου κατά σειράν μετόχου μπορεί να σας λέει πολλά πράγματα, αλλά η περιουσία του αξίζει 21,9 δισ. δρχ. ή περί τα 71 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, αν ως... νεοϋορκέζικη εταιρεία την αποτιμά κανείς σε αμερικανικό νόμισμα. Κατέχει τουλάχιστον 3,2% των μετοχών της Εργασίας και ονομάζεται US Limited Tax Exem. Bankers New York. Επί αμερικανικού ­ αλλά... νησιωτικού ­ εδάφους λέγεται ότι εδρεύει ο τέταρτος κατά σειράν μέτοχος: ονομάζεται Vexford Corporation και είναι κάτοχος πακέτου 2,3%, αξίας 15,8 δισ. δρχ.
Οι ειδικοί στην «αποκρυπτογράφηση» εταιρικών κωδικών αποδίδουν στον κ. Λ. Εφραίμογλου, σε μέλη της οικογενείας του και στο ίδρυμα που διοικεί μερίδιο 11,94%, τρέχουσας αξίας 81,75 δισ. δρχ.
Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, σύμφωνα με ενοποίηση μεριδίων, είναι η εφοπλιστική οικογένεια του κ. Στ. Π. Φαφαλιού, με μερίδιο που πλησιάζει το 7,5% και ισοδυναμεί με 51,3 δισ. δρχ. σύμφωνα με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των μετοχών της τράπεζας. Ενας παλαίμαχος όπως λέγεται έμπορος, ο κ. Γ. Βασιλείου, είναι κάτοχος ποσοστού 1%, δηλαδή μετοχών αξίας 6,85 δισ. δρχ.
Κατά κατηγορία επενδυτών, η μεγαλύτερη ομάδα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, είναι θεσμικοί επενδυτές και κυρίως αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού και βασικά των Ηνωμένων Πολιτειών, που κατέχουν αθροιστικά 17,9% των μετοχών της τράπεζας, ενώ... ουδείς έλληνας μέτοχος θα επιθυμούσε να δει τους εκπροσώπους τους να σχηματίζουν «μέτωπο». Το 27,7% της Xiosbank
Η ΜΕΤΟΧΙΚΗ σύνθεση της Xiosbank, για να αναφερθούμε και σε μία ακόμη εκ των ιδιωτικών τραπεζών της Σοφοκλέους, φέρεται να παρουσιάζει εξαιρετική κινητικότητα, με αξιοποίηση και των λεγομένων offshore εταιρειών του εξωτερικού. Μέλη της οικογενείας του κ. Β. Βαρδινογιάννη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ως φυσικά πρόσωπα κατέχουν αθροιστικά συνολικό ποσοστό μόνο 27,7% των μετοχών της τράπεζας, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της οποίας είναι 218 δισ. δρχ. Ο άγνωστος Χ της Πειραιώς
ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ εταιρεία offshore, η έδρα της οποίας είναι στη Λευκωσία, φιγουράρει πρώτη πρώτη σε πίνακα «βασικών μετόχων» που η Τράπεζα Πειραιώς, αγοράστρια της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, κατέθεσε στις χρηματιστηριακές αρχές εν όψει αύξησης των κεφαλαίων της. Ονομάζεται Mytica Ltd και προβάλλει ως κάτοχος πακέτου 7,8%, αξίας 23,5 δισ. δρχ., των μετοχών της Πειραιώς, χωρίς να συνυπολογίζεται η Μα-Θρα. Πολλοί ­ συμπεριλαμβανομένων άλλων βασικών μετόχων ­ σηκώνουν τα χέρια στο άκουσμά της.
Οι πληροφορίες παραπέμπουν σε έναν έλληνα «γουναρά», τον κ. Γ. Τζιβέλη, που κατοικεί και δραστηριοποιείται οικονομικά στην Ιταλία. Από την περασμένη Πέμπτη όμως, αν τα στοιχεία που αρμόδιες αρχές συνέλεξαν δεν έχουν εκ νέου μεταβληθεί και δεν έχουν έλθει ξανά «τα πάνω κάτω», δεύτερος βασικότερος μέτοχος είναι ο κ. Γ. Φουρλής και άλλα μέλη της οικογενείας του, της εισηγμένης στο ΧΑΑ εμπορικής και βιομηχανικής εταιρείας Φουρλή Αφοί ΑΒΕΕ, με μερίδιο 7,02%. Την τρίτη και την τέταρτη θέση στη σειρά κατέχουν δύο σιδηροβιομήχανοι: ο κ. Σ. Καπέτας των Σωληνουργείων Θηβών ΑΕ έχει 3,96% και ο ­ και εφοπλιστής ­ κ. Κ. Αγγελόπουλος της Χαλυβουργικής ΑΕ, που αγόρασε πρόσφατα μεγάλο πακέτο, είναι κάτοχος 3,60%.
Αλλοι εταιρικοί επενδυτές και γνωστοί επιχειρηματίες έχουν επίσης σημαντικά ποσοστά. Ο κ. Λ. Γεροσταθόπουλος είναι κάτοχος μεριδίου 2,56% και έκτος κατά σειράν μεγαλύτερος μέτοχος, με επόμενους τη Φοίνιξ Ασφάλειες ΑΕ με 2,24%, το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Τρίαινα με 2,10%, τον κ. Θ. Βασιλάκη με 2,08%, τον κ. Μ. Γουλανδρή με 1,80% και τον κ. Θ. Ηλιάδη της οικογενείας των βασικών μετόχων της βιομηχανίας ξύλου Σέλμαν ΑΕ να κατέχει 1,78% ­ ποσοστό που μεταφράζεται, για να σταθούμε σε αυτό το χαμηλότερο μεταξύ των βασικών μετόχων, σε 5,4 δισ. δρχ. σύμφωνα με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των μετοχών.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=99638

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου