Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Η σχέση του Άκη με τη Θεσσαλονίκη

Ήταν τέλη Γενάρη του 2004. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε εκλεγεί ακόμη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά συμπεριφερόταν ήδη ως αρχηγός του, έχοντας πάρει το «δαχτυλίδι» από τον Κώστα Σημίτη.

Μετά την πρώτη ομιλία του ως αρχηγού, στις 28 Ιανουαρίου στο Παλέ Ντε Σπορ, ακολούθησε συγκέντρωση στελεχών σε νυχτερινό στέκι της Αρετσούς. Ο Γιώργος μιλούσε και φωτογραφιζόταν με όλους, ακόμη και μ’ αυτούς που του ήταν παντελώς άγνωστοι. Ο Άκης ήταν από τους λίγους που παρέλειψε να χαιρετήσει ο Γιώργος και ίσως ο ...μοναδικός τον οποίο απέφυγε επιδεικτικά. Όντας παλιά καραβάνα ο Άκης κατάλαβε ότι ήταν η αρχή του τέλους του στο ΠΑΣΟΚ. Γύρω του, στο μπαρ όπου αποτραβήχτηκε, στήθηκε μικρό πολιτικοδημοσιογραφικό πηγαδάκι. «Αποκλείεται να σε πειράξει ο Γιώργος, μην ξεχνάς πως πρόκειται για Παπανδρέου», του είπε ένα από τα ιστορικά στελέχη του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη. «Κάνεις λάθος», του απάντησε ο Άκης, «ο Γιώργος δεν είναι Παπανδρέου, είναι Μαργαρίτα! Να δεις που θα με τελειώσει». Κι όμως, ο Άκης ήταν ήδη τελειωμένος, αλλά η αλαζονεία της πολυετούς εξουσίας τον εμπόδιζε να δει πέρα από την πολιτική αυλή του. Στις εκλογές που ακολούθησαν, τον Μάρτιο, ο Άκης έπαιξε τα ρέστα του, και η επανεκλογή του, στην προτελευταία θέση του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, απλώς παρέτεινε το τέλος του. Το 2007 καταποντίστηκε, το 2009 αποκλείστηκε από το ψηφοδέλτιο και το 2011 διεγράφη από το κόμμα.

Τα μαθητικά χρόνια
Η σχέση του πρώην υπουργού με τη Θεσσαλονίκη υπήρξε διαχρονική αλλά όχι συνεχής. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος είναι θρέμμα της Θεσσαλονίκης αλλά γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1939 στην Αθήνα, όπου είχαν μετακομίσει προσωρινά οι γονείς του, Ευάγγελος και Αρετή.
Μετά την κήρυξη του πολέμου όμως η οικογένεια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Άκης παρέμεινε ως το πέρας των γυμνασιακών χρόνων του, τα οποία πέρασε στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων. Ο πατέρας του ήταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους εμπόρους του ιστορικού κέντρου. Σημαντικό μερίδιο από τα κέρδη του επένδυε στις μετοχές του ΟΑΣΘ, αναδεικνυόμενος ως ένας από τους σημαντικότερους μικρομετόχους του. Εξ ου και οι προνομιακές σχέσεις του Άκη με τον ΟΑΣΘ, προς τον οποίο διοχέτευσε αρκετούς από τους ψηφοφόρους του προς επαγγελματική αποκατάσταση.
Αποχωρίστηκε για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν μετέβη στη Γερμανία για σπουδές. Η εκεί γνωριμία του με τον Ανδρέα καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του.

Η επιστροφή
Στη Θεσσαλονίκη ωστόσο επέστρεψε ουσιαστικά μετά το 1985. Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ο Άκης τα πέρασε κατ’ αποκλειστικότητα στην Αθήνα, στο πλευρό του Ανδρέα. Στη Βουλή μπήκε πρώτη φορά το 1981 ως βουλευτής επικρατείας. Υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης ήταν πρώτη φορά το 1985, αλλά και πάλι εξελέγη χωρίς σταυρό, καθώς εκείνες οι εκλογές ήταν οι μοναδικές που είχαν διεξαχθεί με λίστα. Ωστόσο από το 1981 είχε φροντίσει ο Άκης να έχει τον δικό του άνθρωπο στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Γιάννη Αγγελόπουλο, τον οποίο είχε γνωρίσει στη Γερμανία και τον διόρισε γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής. Μετά το 1985, όταν έγινε βουλευτής Θεσσαλονίκης, έχοντας επίσης πανίσχυρο ρόλο στο κόμμα αλλά και στην κυβέρνηση, συσπείρωσε γύρω του όλα τα ιστορικά καθώς και νεότερα στελέχη του Κινήματος (Τζιόλας, Μαγκριώτης, Τσιόκας, Γερανίδης, Κοντόπουλος, Γιαννόπουλος, Λαζαρίδης, Παπαδόπουλος, Αράπογλου, Θεοχαρίδης, Μαμέλης, Χαλβατζόγλου κ.ά.). Παράλληλα, συναναστρεφόταν με παλιούς συμμαθητές του όπως ο καθηγητής νευρολογίας Γιάννης Μυλωνάς, ο καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου, ο Παύλος Μακρίδης κ.ά.
makthess

Σε ξενοδοχείο
Τα πρώτα χρόνια μετά το 1985 ο Άκης έμενε σε ξενοδοχεία, κυρίως στο «Ηλέκτρα Παλάς». Αργότερα απέκτησε την κατοικία στη συμβολή της λεωφόρου Νίκης με την Αριστοτέλους, στην παλιά παραλία. Το πρώτο πολιτικό γραφείο του ήταν επί της Μητροπόλεως. Αργότερα μετακόμισε επί της Τσιμισκή, κοντά στη Διαγώνιο, και τέλος στη συμβολή της Τσιμισκή με την Ίωνος Δραγούμη - εκείνο το γραφείο διατήρησε ως τον Ιούνιο του 2010, οπότε και το έκλεισε όταν ξέσπασε η υπόθεση του σπιτιού της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Η 23ετής κοινοβουλευτική θητεία του Άκη ως βουλευτή Θεσσαλονίκης χωρίζεται σε δύο μεγάλες περιόδους. Την πρώτη, από το 1985 ως το 1996, ο Άκης είναι πανίσχυρος στο κόμμα (διετέλεσε και γραμματέας από το 1990 ως το 1995) και στην κυβέρνηση και οι επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ιδιαιτέρως συχνές. Ρίχνει όλο το βάρος του στη μάχη της διαδοχής, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα της εκλογικής περιφέρειάς του. Απόδειξη ότι ποτέ δεν είχε καταφέρει έως τότε να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς βουλευτής.

Μετά την ήττα
Οι σχεδιασμοί και οι σχέσεις του με τη Θεσσαλονίκη άλλαξαν δραματικά μετά τη διπλή ήττα του από τον Κώστα Σημίτη στη μάχη διαδοχής του Ανδρέα το 1996. Όταν έγινε «δεύτερος στην πόλη», αποφάσισε να γίνει «πρώτος στο χωριό». Έτσι, αμέσως μετά τις εκλογές του 1996 αποφάσισε να στήσει έναν πανίσχυρο αλλά και ιδιαιτέρως πολυδάπανο κομματικό μηχανισμό, ελπίζοντας ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς από τον τότε πρωθυπουργό Σημίτη. Άρχισε να ανεβαίνει σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, να συγκεντρώνει τους συνεργάτες του, να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Η αλλαγή σελίδας στην πολιτική σταδιοδρομία του συνδυάστηκε και από αλλαγές στο πολιτικό γραφείο του και στον ευρύτερο κύκλο συνεργατών του. Ήδη, μια σειρά στελέχη που ήταν δίπλα του ως το τέλος της δεκαετίας του ’80 (όπως οι Μαγκριώτης, Αράπογλου κ.ά.) άνοιξαν δικό τους βηματισμό ακολουθώντας αυτόνομη πορεία και αποστασιοποιήθηκαν. Το στενό επιτελείο του συγκροτούσαν πλέον στελέχη του Εργατικού Κέντρου (Κοντόπουλος, Γιαννόπουλος, Σαμπάνης, Καραμπεάζης, Τσαραμπουλίδης), της αυτοδιοίκησης (Παπαδόπουλος, Μαυροματίδης, Δανιηλίδης), αλλά και μεσαία στελέχη (Κριθαρίδης, Παστιάδης, Δαδούδης κ.ά.). Τελικώς το μόνο που πέτυχε ήταν η πολυπόθητη πρωτιά σε σταυρούς στις εκλογές του Απριλίου του 2000. Η επίδοσή του εκείνη αποτέλεσε την τελευταία αναλαμπή του, η οποία ερμηνεύτηκε ως μια οφειλόμενη αναγνώριση στην ενωτική στάση που τήρησε μετά την ήττα του από τον Κώστα Σημίτη.

Ψάρι και κόκκινο κρασί
Η προσωπική ζωή του Άκη βρισκόταν σε ευθεία αναντιστοιχία με τον δημόσιο λόγο του. Από τη μια η αριστερή φρασεολογία και από την άλλη η υποταγή στις σειρήνες του πλουτισμού, στις πολυτέλειες και στη χλιδή. Τα στέκια στα οποία σύχναζε στη Θεσσαλονίκη ήταν μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Όταν έβγαινε με μικρή παρέα προτιμούσε την ψαροταβέρνα «Βράχος» στην Κρήνη. Σε πολυπληθέστερες μαζώξεις με κομματικά στελέχη επέλεγε τον Ναυτικό Όμιλο στο Καραμπουρνάκι ή τον «Ερμή» της οδού Ρογκότη. Αρκετές από τις συναντήσεις του, κυρίως με ανθρώπους του επιχειρηματικού κόσμου, τις έκανε στα εστιατόρια του «Μακεδονία Παλάς» και του «Ηλέκτρα Παλάς». Σε λαϊκές ταβέρνες ή σε μπουάτ πήγαινε εξαιρετικά σπάνια και μόνο για να παρευρεθεί σε κάποια κομματική εκδήλωση.
Το αγαπημένο μενού του περιελάμβανε απαραιτήτως ψάρι και ωμά λαχανικά αλλά και κόκκινο κρασί. Σπανίως έτρωγε γλυκό ενώ ποτέ δεν έπινε λευκό κρασί. Αντιθέτως ήταν από τους πλέον ένθερμους οπαδούς του ουίσκι, το οποίο τα τελευταία χρόνια κατανάλωνε σε μεγάλες ποσότητες.
Ο Άκης δεν καθόταν ποτέ σε τραπέζια που πλήρωναν άλλοι, παρότι ο ίδιος σπανίως κουβαλούσε λεφτά επάνω του. Τον λογαριασμό πλήρωνε ο «ταμίας» του, Νίκος Ζήγρας, ή όταν έλειπε εκείνος, ο λογαριασμός πήγαινε στο γραφείο. Πάντως, δεν ήταν και λίγα τα τραπέζια που πλήρωσε ο Άκης χωρίς να είναι ποτέ παρών. Σε αυτά παρακάθονταν κομματικά στελέχη του περιβάλλοντός του, μαζί με... ψηφοφόρους του, οι οποίοι στη συνέχεια έστελναν τον λογαριασμό στο πολιτικό γραφείο του. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η προεκλογική περίοδος του 2004, όταν ο Άκης έκλεισε για περίπου ενάμιση μήνα γνωστή ψαροταβέρνα στο Καραμπουρνάκι, στην οποία μαζεύονταν για φαγητό μεσημέρι και βράδυ οι πολιτικοί φίλοι του.
Στα χρόνια της πολιτικής παρακμής του, το 2005 και το 2006 έκανε τις δύο μοναδικές δεξιώσεις που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα της ονομαστικής εορτής του, του Αγίου Αθανασίου. Η πρώτη, στην οποία έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο πλευρό του η δεύτερη σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, έγινε στο τότε ΙΝΤΕΡΝΙ, το οποίο κατακλύστηκε από τουλάχιστον χίλια άτομα, τα οποία το ζεύγος υποδεχόταν στην πόρτα του γνωστού restaurant. Η δεύτερη ήταν λιγότερο λαμπερή και έγινε σε αίθουσα του Grand Hotel.


Απολογία-μαρτύριο για τις μίζες

Το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, και συγκεκριμένα ποσών που προέρχονται από δωροδοκίες για τις προμήθειες εξοπλισμών στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, θα κληθεί να αντικρούσει τη Δευτέρα του Πάσχα ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή Αθηνών Γαβριήλ Μαλλή.
Από την ώρα της σύλληψης του άλλοτε κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ, η ομάδα των συνηγόρων του σχεδιάζει την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει απέναντι στο πόρισμα-καταπέλτη των δύο εισαγγελέων, στο οποίο βασίζεται το κατηγορητήριο σε βάρος του. Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι νομιμοποίησε χρηματικά ποσά, ύψους περίπου 16 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εισέπραξε από δωροδοκίες για τις αγορές εξοπλισμών στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα του αντιαεροπορικού συστήματος TOR M1 και των γερμανικών υποβρυχίων.
Τα στοιχεία του εισαγγελικού πορίσματος αναφέρονται στις «μαύρες» διαδρομές της μίζας για τις αγορές-μαμούθ οι οποίες έγιναν την περίοδο που ήταν υπουργός ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ καταγράφονται αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με όλες τις καταθέσεις των χρημάτων από την πλευρά των εταιρειών σε λογαριασμούς υπεράκτιων εταιρειών που διαχειρίζονταν άνθρωποι-κλειδιά του πρώην υπουργού. Τη Δευτέρα θα κριθεί από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα κριθεί προφυλακιστέος ή όχι. Πάντως η σύλληψή του, με την έκδοση του σχετικού εντάλματος, είχε συνοδευτεί με το επιχείρημα πως είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό, όπως και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, οι οποίοι πήραν προθεσμία να απολογηθούν την Τρίτη. «Η υποδομή της οργάνωσης στην αλλοδαπή, μέρος της οποίας έχει αποκαλυφθεί, συνιστά κατά την άποψή μας παράλληλα και προπαρασκευή για τη διαφυγή των εμπλεκομένων προσώπων στο εξωτερικό σε οποιονδήποτε χρόνο το κρίνουν αναγκαίο», αναφέρεται ακριβώς στο ένταλμα με το οποίο συνελήφθησαν. Επίσης, σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι ο πρώτος εκ των κατηγορουμένων που απολογήθηκε, ο κατασκευαστής Αστέριος Οικονομίδης, κρίθηκε ήδη προφυλακιστέος.
Σε παρόμοια δυσχερή θέση βρίσκονται οι άλλοι τρεις συλληφθέντες Νικόλαος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης και Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, οι υπερασπιστές των οποίων επίσης ετοιμάζουν τις απολογίες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά οι Ν. Ζήγρας και Ε. Λαμπροπούλου θα κυμανθούν στην ίδια υπερασπιστική γραμμή με τον πρώην υπουργό, επιμένοντας ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε παράνομο στις συναλλαγές τους και οι σχέσεις τους διατηρούνται από παλιά. Από την άλλη, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης αναμένεται να αντικρούσει το κατηγορητήριο, υποστηρίζοντας πως όλες οι αγοραπωλησίες που τον αφορούν, ειδικά αυτές των τριών ακινήτων στη λεωφόρο Κηφισίας που μεταβιβάστηκαν στη Μονή Βατοπεδίου, ήταν καθ’ όλα νόμιμες και πως δεν είχε σχέσεις με τις οικονομικές δραστηριότητες του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου