Η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούνιο παίρνει σήμερα σάρκα και οστά με τη δημιουργία του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «BIOΣ-COOP», τα μέλη του οποίου συγκεντρώνουν το κεφάλαιο για τη δημιουργία καταστήματος στη Θεσσαλονίκη
Καταναλωτικοί Συνεταιρισμοί που έχουν βάλει μπροστά για να λειτουργήσουν σύντομα δικά τους σούπερ μάρκετ, προμηθευόμενοι τα προϊόντα χωρίς .......μεσάζοντες, απευθείας από συνεταιρισμούς και πρωτογενείς παραγωγικές μονάδες της χώρας, έρχονται να δώσουν μονιμότερο χαρακτήρα στο λεγόμενο «κίνημα της πατάτας».
Στόχος η διάθεση φτηνότερων και ποιοτικών προϊόντων, ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης, που μειώνονται μισθοί, συντάξεις και εισοδήματα, οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, ενώ η ακρίβεια αυξάνεται.
Στη Θεσσαλονίκη η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, αλλά αυτό το διάστημα επιταχύνθηκε και αποκτά σάρκα και οστά με τη δημιουργία του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «BIOΣ-COOP», με πάνω από 100 εγγεγραμμένα μέλη και την απόφαση να αρχίσει σύντομα η διάθεση των λεγόμενων «μερίδων».
Στην τελευταία συνάντηση που έγινε στα μέσα Μαρτίου αποφασίστηκε να διατεθούν 1.000 μερίδες των 150 ευρώ η κάθε μία, ώστε να λειτουργήσει σύντομα το πρώτο συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη.
Εξαπλώνεται
Ανάλογη προσπάθεια έχει ξεκινήσει και στην Καβάλα αλλά και σε άλλες πόλεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει και μια άλλη πρωτοβουλία γύρω από τον αστικό προμηθευτικό συνεταιρισμό «Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων» (Σ.ΠΑ.ΜΕ.), ο οποίος λειτουργεί ένα πρατήριό του -τύπου μπακάλικου- εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
Η Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2011, αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού «ΒΙΟΣ COOP», ο οποίος έχει δρομολογήσει τη λειτουργία του συνεταιριστικού σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη.
Οπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο εκπρόσωπος της κίνησης Κώστας Νικολάου, το εγχείρημά τους αποτελεί ουσιαστικά μια έμπρακτη προσπάθεια, ώστε να υπάρξει μόνιμη συνέχεια στο «κίνημα της πατάτας» και της δυναμικής του. Αυτή θα είναι η συνεργασία σε σταθερή, μόνιμη βάση μεταξύ των συνεταιρισμών καταναλωτών-αστών και των συνεταιρισμών αγροτών-παραγωγών.
Στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που προηγήθηκαν συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Ελληνικής Διατροφής COOP, που είναι μια συνεταιριστική εταιρεία εφοδιασμού προϊόντων, την οποία συγκρότησαν σε μια νέα βάση αγροτικοί συνεταιρισμοί και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Η επίσημη παρουσίαση του ΚΚΣ έγινε σε συγκέντρωση πριν από ένα δεκαπενθήμερο και άρχισε η διάθεση των μερίδων για το πρώτο συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ. Μέλος μπορεί να γίνει κάθε ενδιαφερόμενος με την προϋπόθεση ότι θα αγοράσει μια μερίδα αντί του ποσού των 150 ευρώ -προβλέπεται να διατεθούν 1.000 τέτοιες μερίδες- ενώ ο ανώτατος αριθμός μερίδων που μπορεί να έχει ένα μέλος είναι μέχρι 100.
Στη λειτουργία του συνεταιρισμού θα εφαρμόζεται η συνεργατική-συνεταιριστική δημοκρατική αρχή «ένα πρόσωπο - μία ψήφος». Αυτό σημαίνει ότι το κάθε μέλος θα μπορεί να συμμετέχει στη γενική συνέλευση με δικαίωμα μιας ψήφου ανεξάρτητα από τις συνεταιριστικές μερίδες που θα διαθέτει και έτσι θα εκλέγει και θα εκλέγεται.
Τα προϊόντα που θα διατίθενται από το σούπερ μάρκετ θα προέρχονται απευθείας από αγροτικούς συνεταιρισμούς, μικρές παραγωγικές μονάδες κ.λπ. και θα εξασφαλίζονται η ποιότητα και οι χαμηλότερες τιμές, αφού δεν θα υπάρχουν μεσάζοντες. Επίσης θα επιλέγονται κατά προτεραιότητα προϊόντα της ευρύτερης περιοχής.
Από το συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ θα μπορούν να ψωνίζουν στις ίδιες τιμές τόσο τα μέλη όσο και οποιοδήποτε καταναλωτής. Αν υπάρχουν πλεονάσματα, ένα μέρος θα διανέμεται στα μέλη ανάλογα με τις αγορές που πραγματοποιούν και ένα άλλο θα επιστρέφει στους πολίτες με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
Συνεταιριστική παράκαμψη μεσαζόντων
Oι πρώτοι διδάξαντες που έβαλαν στην άκρη του χονδρέμπορους
Η Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (Σ.ΠΑ.ΜΕ. ) είναι ένα εγχείρημα απλών πολιτών και παραγωγών να δράσουν συλλογικά, να συμβάλουν στη δημιουργία δικτύων αλλη-λοϋποστήριξης συνε-ταιριστικών προϊόντων, να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να φέρουν σε επαφή παραγωγούς και καταναλωτές.
Επίκεντρο αυτής της προσπάθειας είναι το πρατήριο που έχει στηθεί στην οδό Μελενίκου 29 στη Θεσσαλονίκη εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Ολες οι τιμές των προϊόντων που διατίθενται από το πρατήριο της Σ.ΠΑ.ΜΕ. είναι αναρτημένες στη σελίδα του στο Διαδίκτυο.
Η τιμή κάθε προϊόντος, όπως λένε, είναι η πραγματική του αξία. Δηλαδή το κόστος παραγωγής, τυποποίησης και μεταφοράς προσαυξημένο με ένα περίπου 10% για να βγαίνουν τα λειτουργικά έξοδα του πρατήριου.
Σε γενικές γραμμές, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στο εμπόριο, οι τιμές είναι χαμηλότερες καθώς παρακάμπτεται το κέρδος των χονδρεμπόρων και των καταστηματαρχών.
Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι επιτυγχάνονται πάντα οι φθηνότερες τιμές του εμπορίου και αυτό γιατί μπαίνει και μια σειρά άλλων κριτηρίων, τα οποία έχουν να κάνουν με την ποιότητα αλλά και το κατά πόσο η παραγωγή τους έχει καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον καταναλωτή, αν υπάρχει παιδική εργασία, δουλοποίηση εργατών, νοθεία κ.τ.λ.
Το τελευταίο διάστημα, όπως λένε οι εκπρόσωποι της Συνεταιριστικής Παράκαμψης Μεσα-ζόντων, η κίνηση έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο πρατήριο, ενώ οι παραγγελίες από τους παραγωγούς έχουν αυξηθεί.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ
Μόνιμοι χώροι διάθεσης προϊόντων σε κάθε πόλη
«Καταστήματα» χωρίς μεσάζοντες ετοιμάζονται από συλλόγους καταναλωτών, με στόχο να προσφέρουν προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Η νέα πρωτοβουλία αναδείχθηκε σε ειδική ημερίδα που έγινε με τη συμμετοχή του ΙΝΚΑ, παραγωγών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Αποφασίστηκε να συνταχθεί συντονιστική επιτροπή, η οποία θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δήμους, παραγωγούς και καταναλωτές, με στόχο να εξασφαλίζεται η ποιότητα στα προϊόντα, καθώς και η χαμηλή τιμή», λέει ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου και προσθέτει ότι το επόμενο στάδιο είναι να δημιουργηθεί ένα κατάστημα σε κάθε πόλη.
«Η λειτουργία των καταστημάτων θα γίνεται άμεσα από τους συλλόγους των καταναλωτών που θα έχουν τεκμηριωθεί στο Πρωτοδικείο. Εκεί οι παραγωγοί θα πωλούν το προϊόν τους, το οποίο θα προσφέρεται μετά στο κοινό φθηνά», λέει ο κ. Στεργίου και σημειώνει ότι η όλη προσπάθεια θα στηριχθεί σε εθελοντικά κλιμάκια και με προσοχή, προκειμένου να μη δημιουργηθούν «νέοι μεσάζοντες».
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ
Στα σκαριά πρατήριο αγροτικών προϊόντων
Ενα πρατήριο ελληνικών προϊόντων ετοιμάζεται να λειτουργήσει από τους «Εθελοντές Αλληλεγγύης» στον Νέο Κόσμο. Σε μια πολυάνθρωπη γειτονιά της Αθήνας μια ομάδα πολιτών έχει δραστηριοποιηθεί εδώ και μερικά χρόνια, προσφέροντας το «πιάτο της αγάπης» σε άτομα που δυσκολεύονται να έχουν την καθημερινή τους τροφή.
Τώρα, η ίδια ομάδα, μετά το «Κίνημα της πατάτας», αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα και να δημιουργήσει έναν μόνιμο χώρο διάθεσης προϊόντων που θα προέρχονται από τους παραγωγούς. Μια μορφή «κοινωνικού παντοπωλείου» χωρίς μεσάζοντες.
«Ντελιβεράδες»
«Μόλις επέστρεψα από μία κυρία στην οποία προσφέραμε φαγητό. ''Πεινάω'' μας έλεγε. Τι να κάνω, πήγα και της αγόρασα ψωμί, γάλα και μερικές κονσέρβες.
Το ''πιάτο της αγάπης'' είναι μια δράση στην οποία μία ομάδα εθελοντών από τη γειτονιά πηγαίνει και παίρνει τρόφιμα και έτοιμο φαγητό από όποιον του περισσεύει και το μεταφέρει σε όποιον το χρειάζεται.
Είμαστε δηλαδή... ντελιβεράδες», λέει ο κ. Απόστολος Σπάρτος, εκπρόσωπος της ομάδας, και εξηγεί τις σκέψεις βάσει των οποίων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση κοινωνικού παντοπωλείου, αν και προτιμά μια διαφορετική ορολογία.
«Μετά την απήχηση που είχε η προώθηση της πατάτας και άλλων αγροτικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί μια μόνιμη στέγη για την προώθηση και την πώληση αυτών των προϊόντων.
Ενα πρατήριο ελληνικών προϊόντων που να λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Στον χώρο αυτό θα συγκεντρώνουμε τα καλύτερα προϊόντα, ξεκινώντας βέβαια από τα βασικά είδη, όπως πατάτες, λάδι, όσπρια και κρασιά. Ομως η ποσότητα και η ποικιλία των ειδών, φυσικά, δεν θα παραπέμπουν σε σούπερ μάρκετ.
Είμαστε, ήδη, σε διαπραγματεύσεις με παραγωγούς για λάδι από τη Μεσσηνία, την Κρήτη και την Αμφισσα, καθώς και για ελιές. Εκτός από τα αγροτικά προϊόντα γίνονται συζητήσεις για να διαθέτουμε και χαρτικά είδη. Παράλληλα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να εντάξουμε και γάλα».
Ο χώρος που θα εγκατασταθεί το πρατήριο έχει ήδη βρεθεί κοντά στο τοπικό γήπεδο του Ν. Κόσμου και είναι υπό διαμόρφωση, ενώ όπως λέει ο κ. Σπάρτος, τα μέλη της ΜΚΟ θα χειρίζονται τη λειτουργία του.
Οι «Εθελοντές Αλληλεγγύης» από τον Ν. Κόσμο συνεργάστηκαν στην κίνηση για τη διανομή προϊόντων μέσω των δήμων, όπως του Ελληνικού και της Παλλήνης, και επικοινωνούν με παραγωγούς από την Αρκαδία ή την Ηλεία για τη διάθεση προϊόντων. Βεβαίως, σταθερή δράση τους αποτελεί το «πιάτο της αγάπης».
Βοήθεια σε 53 άτομα
«Ολα ξεκίνησαν το 2008 μέσω των blogs. Ηταν μία προσπάθεια με τη σκέψη ότι κάτι πρέπει να κάνουμε στη γειτονιά μας. Είμαστε μια ομάδα 17 ανθρώπων, οι περισσότεροι γείτονες, που βοηθάμε 53 άτομα τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε καν τα έξοδα της διατροφής τους.
Παραλαμβάνουμε το φαγητό από εκεί που περισσεύει, από νοικοκυρές ή καταστήματα εστίασης και το μεταφέρουμε σε εκείνους που το χρειάζονται.
Υπάρχουν αρκετά καταστήματα στην περιοχή, π.χ. σουβλατζίδικα, φαστ φουντ, που έχουν ανταποκριθεί και το κάνουν από καρδιάς. Συγχρόνως, σε συνεργασία με το τοπικό ΚΑΠΗ, ιδιώτες πηγαίνουν εκεί τρόφιμα κι εμείς στη συνέχεια τα διανέμουμε.
Φυσικά αυτή η δράση έχει τοπικό χαρακτήρα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παραλάμβάνουμε φαγητό από τον Χολαργό για να το μεταφέρουμε στον Νέο Κόσμο.
Πιστεύουμε, όμως, ότι τέτοιες δράσεις πρέπει να εξαπλωθούν παντού, δηλαδή ομάδες πολιτών να δημιουργήσουν μικρές εστίες προσφοράς σε κάθε γειτονιά».
ΚΑΙ Η ΠΑΛΛΗΝΗ... ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Μόνιμοι χώροι για τη διάθεση προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς σχεδιάζονται ήδη σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Ενώ το «Κίνημα της πατάτας» απέ?κτησε και απλώνεται σε άλλα προϊόντα, αρκετοί δήμοι αναζητούν το επόμενο στάδιο του εγχειρήματος.
«Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 270 τόνοι πατάτες και τώρα προχωρούμε σε λάδι, ρύζι και μέλι. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς έχουμε 6.500 αιτήσεις και μάλιστα από ανθρώπους μέσου βιοτικού επιπέδου», λέει η αντιδήμαρχος Παλλήνης Ειρήνη Κουνενάκη.
«Τώρα υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για το μέλλον. Ισως να δημιουργηθεί ένας μόνιμος χώρος για τη διάθεση των προϊόντων από τους παραγωγούς. Το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια δεν σταματά εδώ».
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου