Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Καταργούνται τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και μισθωτούς του δημοσίου


Καταργούνται τα δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και μισθωτούς του δημοσίου

Είναι το βασικό σενάριο που μελετάται για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ
Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αναμένονται στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα.



Η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος για το καλοκαίρι για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, συζητήθηκε ως ένα από τα κύρια εναλλακτικά σενάρια για το .......πακέτο των μέτρων ύψους 11,7 δις. ευρώ, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Καθώς, θεωρείται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προκύψει καθαρή εξοικονόμηση 2,5 δις. ευρώ. Παράλληλα, στο «πακέτο» περιλαμβάνεται και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα, που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες, κ.ά.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι εάν καταργηθούν πλήρως τα δώρα και το επίδομα για το καλοκαίρι των συνταξιούχων, τότε οι περικοπές στις συντάξεις μπορεί να επιβληθούν από τα 1.000 ευρώ και άνω. Ενώ, στην περίπτωση που οι μειώσεις στα δώρα είναι κλιμακωτές (όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητεί η ΔΗΜΑΡ), τότε οι συντάξεις θα περικοπούν από τα 600 ή τα 700 ευρώ.

Εξαιρέσεις από τις γενικές περικοπές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα


Οι συνταξιούχοι με σύνταξη κάτω των 700 ευρώ το μήνα, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και οι ένστολοι - αστυνομικοί, πυροσβέστες πιλότοι, ειδικές δυνάμεις - που παίρνουν επιδόματα επικινδυνότητας εξαιρέθηκαν από τις γενικές περικοπές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που αποφάσισε η κυβέρνηση ενόψει της άφιξης της τρόικας στην Αθήνα.

Για όλες τις συντάξεις άνω των 700 ευρώ το μήνα θα υπάρχει κλιμακωτή εισφορά από 1 έως και 15% ενώ οι μειώσεις στο ευ΄ άπαξ θα είναι υψηλότερες και ανάλογες με τα ευρήματα των αναλογιστικών μελετών για την πορεία των ελλειμμάτων των ταμείων.

Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους η μείωση του εφ΄άπαξ θα είναι 23% και μάλιστα αναδρομικά για όλους όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και υποβάλει αίτηση από τα μέσα του 2011.

Οι κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης με την τρόικα τέθηκαν επί τάπητος την Τετάρτη το βράδυ σε πολύωρη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν ο πρώην Υπουργοί κ.κ. Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαπας ενώ από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μικρότερα κόμματα της τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού απορρίπτουν τα εξής μέτρα:

-Τις απολύσεις στο Δημόσιο

-Την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 66 ή στα 67 έτη.

-Τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, αίτημα που έγινε αποδεκτό

Από εκεί και πέρα, η μεγάλη μάχη δόθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για να μη μειωθούν περαιτέρω οι αμοιβές των μάχιμων ένστολων αξιωματικών στο πλαίσιο της περικοπής των Ειδικών Μισθολογίων.

Ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου οι περικοπές αυτές θεωρούνται «συγκοινωνούντα δοχεία», επομένως αν δεν μειωθούν οι μισθοί επί παραδείγματι για τους ένστολους θα υπάρξουν μεγαλύτερες μειώσεις για τους δικαστικούς.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης ισοδύναμων περικοπών δεδομένη πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τουλάχιστον κατά 200 εκατ. ευρώ.

Η τρόικα είναι εδώ

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ξεσκονίζουν από χθες και πάλι τα βιβλία στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα ο επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Μπομπ Τράα είχε συνάντηση την Τετάρτη το βράδυ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργο Μέργο με αντικείμενο την προετοιμασία της επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας για το «κυρίως πιάτο» της αξιολόγησης.

Οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) αναμένονται στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα.

Ο έλεγχος και τα ραντεβού

- Τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα μελετούν μόνο το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ.

- Στις 5/9 θα έρθουν στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες για την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

- Στις 7/9 αναμένονται οι επικεφαλής υπό τον Πόουλ Τόμσεν.

- Στις 9/9 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα και πιθανόν τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

- Στις 9/9 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο.

- Στις 10 - 12/9 σειρά συναντήσεων στα βασικά υπουργεία.

- Στις 13/9 θα αναχωρήσει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών για το Eurogroup.
 
 http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=472551

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου