Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Αρχίζουν οι απολύσεις στο δημόσιο...Η αρχή απο τους Δήμους..


ΑΠΟΓΡΑΦΗ - ΕΞΠΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΜΑΙΟΥ
Εγγραφο - φωτιά για απολύσεις στους δήμους
Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις απολύσεις στο Δημόσιο. Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους δήμους να.......
αποστείλουν επειγόντως αναλυτικές καταστάσεις με τους οργανισμούς που εποπτεύουν και το προσωπικό που απασχολούν. Θα είναι η δεξαμενή από την οποία θα προκύψουν οι διαθεσιμότητες και οι απομακρύνσεις.



Απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων προαναγγέλλει έγγραφο-φωτιά του υπουργείου Εσωτερικών που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος», το οποίο ζητά από τους δήμους συμπληρωματικά στοιχεία με την αναλυτική καταγραφή των νομικών προσώπων στους ΟΤΑ α' βαθμού, καθώς και του προσωπικού που απασχολούν.

Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νέα απογραφή-εξπρές των νομικών προσώπων των δήμων μέχρι τις 31 Μαΐου που είναι η καταληκτική ημερομηνία αποστολής των στοιχείων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η νέα απογραφή θα συμβάλει στον προγραμματισμό για καταργήσεις και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων των ΟΤΑ απ' όπου θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα αποτελέσει ένα μεγάλο ποσοστό για τις 25.000 διαθεσιμότητες και τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη του έτους.

Η πλειονότητα των δήμων θα ενταχθεί στο «δεύτερο πακέτο» αξιολόγησης δομών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, ενώ ολοκληρώνονται τα νέα οργανογράμματα 13 δήμων μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όπου έχουν ενταχθεί εθελοντικά οι δήμοι. Οι πλεονάζοντες εργαζόμενοι που θα προκύψουν από τα νέα οργανογράμματα και τις καταργήσεις νομικών προσώπων των δήμων, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών τους για ένα έτος με στόχο να μετακινηθούν, ενώ όσοι διαθέτουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και καταργηθούν οι θέσεις εργασίας τους θα απολυθούν.

Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών που έχει προκαλέσει την αντίδραση των δημάρχων, ζητά από τους δήμους να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των νομικών προσώπων που εποπτεύουν, καταγράφοντας σε πίνακα: την επωνυμία του φορέα και τη νομική του μορφή, εάν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και κατόπιν ζητείται η αναλυτική παρουσία του προσωπικού που απασχολούν.

Συγκεκριμένα ζητείται να καταγραφούν οι μόνιμοι υπάλληλοι ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) και αντίστοιχα οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Παρουσιάζεται, τέλος, ο αριθμός των έμμισθων δικηγόρων που απασχολούνται στα νομικά πρόσωπα, το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης (βάσει της συστατικής πράξης για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου), αλλά και το ποσό της επιχορήγησης που αποδίδεται στον φορέα μετά τις περικοπές που έχουν επιβληθεί.

Είναι γνωστό ότι το ποσό της κρατικής επιχορήγησης σε σχέση με το προσωπικό που απασχολεί ένας φορέας και το έργο που αποδίδει αποτελεί βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση των οργανισμών που θα τεθούν σε καθεστώς κατάργησης ή συγχώνευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει την ανάγκη να συμπληρωθούν άμεσα τα στοιχεία από τους δήμους και ζητά να αποσταλούν ακόμα και στις κεντρικές υπηρεσίες προκειμένου να ενημερωθεί η βάση δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εσωτερικών είχε αποστείλει από τον Φεβρουάριο έγγραφο στους δήμους που ζητούσε την απογραφή των νομικών προσώπων, καθώς υπάρχουν ελλιπή στοιχεία για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δήμοι εποπτεύουν περισσότερα από 1.000 νομικά πρόσωπα σε όλη την επικράτεια και απασχολούν περίπου 28.000 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 10.000 στις δημοτικές επιχειρήσεις και περίπου 8.000 σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες αλλά και συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΟΕ ΟΤΑ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει να ξεκινήσει τις απολύσεις στους ΟΤΑ από ένα νέο κύμα καταργήσεων δημοτικών επιχειρήσεων και κατόπιν να ακολουθήσει η αναδιάταξη των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

Το θεσμικό πλαίσιο

Προβληματισμός υπάρχει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη διαδικασία κατάργησης και συγχώνευσης φορέων στους ΟΤΑ αφού το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα προβλέπει την έγκριση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων προκειμένου να τροποποιηθούν οι οργανισμοί των δήμων ή να καταργηθούν εποπτευόμενοι φορείς. Τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δείχνουν απροθυμία να συναινέσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δημοτικοί παράγοντες και εργαζόμενοι προετοιμάζονται να «σηκώσουν» ένα τείχος στις επικείμενες απολύσεις «μπλοκάροντας» τη διαδικασία ψήφισης στα συμβούλια.

Τι ζητά το υπουργείο από τους δήμους

Το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα "Στοιχεία προσωπικού Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ". Το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους δήμους να καταγράψουν σε πίνακα: την επωνυμία του φορέα και τη νομική του μορφή, εάν είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και κατόπιν ζητείται η αναλυτική παρουσία του προσωπικού που απασχολούν.

Στον πίνακα προβλέπεται η καταγραφή των μόνιμων υπαλλήλων ανά εκπαιδευτική βαθμίδα (Πανεπιστημιακή, Τεχνολογική, Δευτεροβάθμια και Υποχρεωτική Εκπαίδευση) και αντίστοιχα των εργαζομένων με σχέση εργασία ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Παρουσιάζεται, τέλος, ο αριθμός των έμμισθων δικηγόρων και το ποσό της ετήσιας επιχορήγησης που αποδίδεται στο νομικό πρόσωπο.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ




ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Απρόθυμοι οι δήμαρχοι να συμμετάσχουν

Κεραυνός εν αιθρία χτύπησε εκ νέου τους δήμους, οι οποίοι πριν προλάβουν να εκφράσουν την αντίδρασή τους με το ενδεχόμενο καταργήσεων ή συγχωνεύσεων φορέων της Αυτοδιοίκησης, έφτασε στα γραφεία τους έγγραφο του υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος του μήνα οφείλουν να αποστείλουν αναλυτικά στοιχεία με τον αριθμό των νομικών προσώπων που λειτουργούν καθώς και με το προσωπικό που απασχολείται σε αυτά.

Οι δήμαρχοι μέχρι στιγμής αρνούνται να προχωρήσουν στη σχετική διαδικασία, καθώς εκτιμούν ότι η αναλυτική καταγραφή του προσωπικού συνδέεται με τις επικείμενες απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Παράλληλα το ζήτημα αναμένεται να αναδειχθεί σε θέμα αιχμής και στο επικείμενο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα Ιωάννινα την επόμενη βδομάδα.

«Είναι φανερό ότι ψάχνουν να βρουν από πού θα διώξουν κόσμο», τόνισε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποστείλει στοιχεία με τους εργαζομένους τού ενός ΝΠΔΔ που εποπτεύει ο δήμος του. «Διαφωνούμε κάθετα με την πρακτική αυτή. Ηδη έχουμε περιορίσει δραστικά τον αριθμό των νομικών προσώπων», σημειώνει ο κ. Φιλίππου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Σαρωνικού συγχώνευσε 11 πρόσωπα ΝΠΔΔ σε ένα, ενώ εποπτεύει και μία κοινωφελή επιχείρηση που λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς.

Το θέμα των συγχωνεύσεων - καταργήσεων απασχόλησε το χθεσινό συνέδριο των δημάρχων του Λεκανοπεδίου, κατά το οποίο τόσο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) Ν. Σαράντης όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης υποστήριξαν ότι η συγχώνευση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο» των κοινωνικών υπηρεσιών.

«Παραδίδουμε τα κλειδιά»

Παράλληλα τόνισαν ότι με τον «Καλλικράτη» τα νομικά πρόσωπα των δήμων συγχωνεύτηκαν από 60 έως 80%, ανάλογα με τη νομική τους μορφή. «Τι να καταργήσουμε λοιπόν, τους παιδικούς σταθμούς και τα πολιτιστικά κέντρα; Τότε θα έχουμε τον πλήρη ακρωτηριασμό της Αυτοδιοίκησης, καλύτερα να παραδώσουμε τα κλειδιά», ανέφερε ο Κ. Ασκούνης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Μητρώο των Φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης, τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ των δήμων από 6.000 σήμερα ανέρχονται σε συνολικά 648 και στην πλειοψηφία τους συνδέονται με δομές κοινωνικού χαρακτήρα. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήγησε ότι όλα τα ΝΠΙΔ στους ΟΤΑ είναι μονομετοχικές εταιρείες που αυτοχρηματοδούνται (π.χ. αναψυκτήρια), δηλαδή δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι κοινωφελείς εταιρείες αφορούν κοινωνικές δομές ή δομές που παρέχουν πολιτιστικές και αθλητικές υπηρεσίες. Ακόμα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ δεν θα συμπεριληφθούν στο πρώτο κύμα καταργήσεων ή συγχωνεύσεων που ξεκινά άμεσα, αλλά «κανένας δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι τον Σεπτέμβριο».

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ




Μεταφορά αρμοδιοτήτων - προσωπικού

Στόχος η «διάσωση» υπαλλήλων

Εντονη κινητικότητα καταγράφεται σε δεκάδες δήμους που επισπεύδουν τις διαδικασίες μεταφοράς αρμοδιοτήτων από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων. Αξιοποιώντας τις διατάξεις του «Καλλικράτη», οι δημοτικές αρχές επιδιώκουν να μεταφέρουν μαζί με τις αρμοδιότητες των νομικών προσώπων και το προσωπικό που υπηρετεί στις συγκεκριμένες υπηρεσίες για να σώσουν τους υπαλλήλους από τη «δαγκάνα» των επερχόμενων απολύσεων ή της διαθεσιμότητας.

Με τη μέθοδο αυτή νομικά πρόσωπα που έχουν -για παράδειγμα- την εποπτεία των βρεφονηπιακών σταθμών θα καταργηθούν και θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες και το προσωπικό στον δήμο, μειώνοντας περαιτέρω τον αριθμό των νομικών προσώπων που εποπτεύουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές δημοτικές αρχές που εναντιώνονται στην κατάργηση νομικών προσώπων αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κατανομή του προσωπικού καθώς αναφέρονται παραδείγματα όπου σε σύνολο 800 υπαλλήλων σε έναν δήμο, οι 200 απασχολούνται στις κεντρικές υπηρεσίες και οι 600 σε δημοτική επιχείρηση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος δήλωσε στο «Εθνος» ότι το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών αποτελεί απόδειξη πως η κυβέρνηση αναζητά δεξαμενές απολύσεων και διαθεσιμότητας. «Εάν δεν υπάρξει κοινό μέτωπο εργαζομένων, αιρετών αλλά και των τοπικών κοινωνιών, είναι ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι κοινωνικές δομές που έχουν ενταχθεί σε νομικά πρόσωπα των δήμων», σημειώνει ο Θ. Μπαλασόπουλος.




http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63832693

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου