Όταν κάποιος διατηρεί έστω και ως υπηρεσιακός και βραχυπρόθεσμα, το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο κόσμος δικαιούται να γνωρίζει τα πάντα για αυτόν. Έτσι, οι επικείμενες αποκαλύψεις για οικογενειακό background του εξ αριστοκρατικής οικογένειας νυν πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, μόνο προβληματισμό μπορούν να δημιουργήσουν.
Το ερώτημα εδώ είναι.......
ευθύ: Ποιος είχε αναλάβει την αποκλειστική διακίνηση των προπαγανδιστικών εντύπων του Γκέμπελς στην κατεχόμενη Ελλάδα και θησαύριζε; Σύμφωνα με τον ιστορικό Δημοσθένη Κούκουνα, ήταν ο πατέρας του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.
Στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια», ο Δημοσθένης Κούκουνας, προβαίνει σε αποκαλύψεις. Μας λέει πως ο νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας στα 12 του, το 1957, γράφτηκε στο Γυμνάσιο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, καθώς ο πατέρας του ήταν φανατικός θαυμαστής των Γερμανών.
Η Σχολή είχε κλείσει μετά την Κατοχή και ξανάνοιξε και ένας από τους πρώτους μαθητές της ήταν «συμπτωματικά» ο Παναγιώτης Πικραμμένος. Το (αρχοντικό) πατρικό του τελευταίου ήταν επί της οδού Ακαδημίας 52 (450 τμ., αριθμούσε 18 δωμάτια) και «είχε αγοραστεί λίγες μέρες αφότου άρχισε η Κατοχή με γερμανικά χρήματα, όταν ο πατέρας του μόλις είχε αναλάβει την αποκλειστική πώληση σε όλη την κατεχόμενη Ελλάδα των προπαγανδιστικών εντύπων του κατακτητή».
Προσέξτε: «επί Κατοχής, το μοναδικό πρακτορείο που είχε την αποκλειστικότητα όλων των εφημερίδων και περιοδικών που έβγαιναν υπό καθεστώς λογοκρισίας ήταν η «Ένωσις Ελληνικού και Ξένου Τύπου Α.Ε.» Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε λίγες εβδομάδες μετά την αρχή της Κατοχής, αφού προηγουμένως έφτασε από το Βερολίνο στην Αθήνα ειδικός απεσταλμένος του Γκέμπελς, υπουργού Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ.
Αυτός είχε την ιδιότητα του πληρεξουσίου της εταιρίας «Mundus», που ανήκε εξ ημισείας στα γερμανικά υπουργεία Προπαγάνδας και Εξωτερικών». Και τα χειρότερα: «Με την καθοδήγηση του Χέρμπερτ Σβέρμπελ, ο οποίος μόλις λίγους μήνες νωρίτερα είχε διοριστεί ακόλουθος Τύπου στην Αθήνα, αλλά από πολλών ετών είχε πλούσιες διασυνδέσεις με παράγοντες του ελληνικού Τύπου, ο Μάουραχ, ο εκπρόσωπος του Γκέμπελς στην Αθήνα, εκτός άλλων προσώπων, είχε μακρές συζητήσεις με τον Όθωνα Πικραμένο.
Κατέληξαν στην απόφαση να ιδρύσουν από κοινού μια νέα εταιρία, την Α.Ε. «Ένωσις Ελληνικού και Ξένου Τύπου». Συμφώνησαν ότι η γερμανική κρατική εταιρία θα διατηρούσε το 51%, ενώ πλην του Πικραμένου ποσοστά δόθηκαν και στους ανταγωνιστές του, τους κληρονόμους του Σπύρου Τσαγγάρη, αλλά και σε μια στενή συνεργάτιδα και συνεταίρο του, την Ελισάβετ Τσιβόγλου, η οποία μέχρι τότε διαχειριζόταν όλες τις ξένες εφημερίδες και περιοδικά.
Ο Όθων Πικραμένος διορίστηκε γενικός διευθυντής της νέας εταιρίας, που δημιούργησε ο ίδιος με τους εκπροσώπους του Γκέμπελς, με τους οποίους και συνεταιρίστηκε, έχοντας ένα σημαντικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο και φυσικά στα τεράστια κέρδη του μονοπωλιακού πρακτορείου.
Ο ίδιος κέρδισε πολλά, όχι μόνον από την αποκλειστική διακίνηση των ελληνόγλωσσων και ξενόγλωσσων (κυρίως γερμανικών και ιταλικών) προπαγανδιστικών εντύπων και βιβλίων, αλλά και με τις εκτυπώσεις διαφόρων εντύπων για λογαριασμό του κατακτητή, ως ένας από τους βασικούς μετόχους της εταιρίας «Πυρσός».
Όλα, μεταξύ τους πολύ περισσότερα από τα παραπάνω, στο νέο βιβλίο του ιστορικού Δημοσθένη Κούκουνα «Η ελληνική οικονομία κατά την Κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια», που θα εκδοθεί εντός των ημερών.
http://www.elora.gr/portal/istorika/2230-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%E2%80%A6-%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου