Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ CDS.....

Οι αμερικανικές τράπεζες ελπίζουν στα CDS
Είναι όμως ατελή μέσα αντιστάθμισης κινδύνου σε περίπτωση συστημικού σοκ στην Ευρωζώνη
The New York Times
Υστερα από έναν σεισμό, οι ιδιοκτήτες σπιτιών συνήθως σπεύδουν να ελέγξουν αν η ασφάλειά τους είναι σε θέση να καλύψει το σύνολο των ζημιών. Με την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική κρίση να εξακολουθεί να απειλεί τη νομισματική ένωση με ένα σενάριο χρεοκοπιών, οι αμερικανικές τράπεζες στοιχηματίζουν ότι η ασφάλισή τους θα αποδώσει. Πέντε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Goldman Sachs, διατηρούν έκθεση άνω των .....
80 δισ. δολαρίων (60,98 δισ. ευρώ) σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα, τις χώρες δηλαδή της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από την κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία ανάλυσης των New York Times.
Οι συγκεκριμένες τράπεζες έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση ενός είδους χρηματοπιστωτικής ασφάλισης, των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS), προκειμένου να αντισταθμίσουν οποιεσδήποτε ζημίες θα μπορούσαν να προκύψουν από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των πέντε χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Μέσω της χρησιμοποίησης των συγκεκριμένων ασφάλιστρων κινδύνου, μαζί με άλλα μέτρα, οι πέντε τράπεζες έχουν μειώσει τη θεωρητική έκθεσή τους στις πέντε χώρες κατά 30 δισ. δολάρια, στο συνολικό επίπεδο των 50 δισ. δολαρίων (38,11 δισ. ευρώ). Η ανάλυση των New York Times δείχνει ότι η Citigroup καλύπτει περισσότερο την έκθεσή της, σε ποσοστό 47%, σε αντίθεση με την Bank of America που έχει αγοράσει το μικρότερο επίπεδο ασφάλισης, της τάξης του 12%.
Τα δε ελληνικά CDS αντιστοιχούν μόλις σε ένα μικρό ποσοστό των συνολικών, ύψους 602 δισ. δολαρίων, που έχουν εκδοθεί για τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης.
Οπως ωστόσο σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων στο hedge fund Universa Investments, Μαρκ Σπίτσναγκελ, «οι πιθανότητες να πληρωθώ από ένα ασφάλιστρο κινδύνου παραμένουν κατά την άποψή μου ανησυχητικά μικρές, αν αυτή ήταν η κάλυψή μου έναντι ενός συστημικού σοκ, ιδιαίτερα σε ένα πολιτικό περιβάλλον που δεν είναι φιλικό απέναντι στη διάσωση της Wall Street».
Οπως έχουν τα πράγματα, ίσως οι τράπεζες να μη χρειαστούν την ενεργοποίηση των CDS, με μοναδική εξαίρεση ενδεχομένως των ελληνικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει λάβει μέτρα για την πρόληψη επιδείνωσης της κρίσης, όπως, παραδείγματος χάριν, το πρόγραμμα παροχής φθηνών δανείων προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έθεσε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει κάνει ελάχιστα προκειμένου να μειώσει πραγματικά το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών κρατών. Μέχρι να υποχωρήσουν τα επίπεδα χρέους, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βασίζονται στα συγκεκριμένα μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου, όσο ατελή και αν είναι αυτά.
Σε μέγγενη και η ΠορτογαλίαΟι πιθανότητες να ακολουθήσει η Πορτογαλία τα χνάρια της Ελλάδας και να χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης αυξάνονται, κάτι που αντικατοπτρίζεται στο πενταετές πορτογαλικό cds που διαμορφώθηκε χθες σε νέο ιστορικό υψηλό. Το κόστος ασφάλισης έναντι μιας πορτογαλικής χρεοκοπίας παρουσίαζε άνοδο κοντά στις 1.490 μονάδες, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτούνται 1,49 εκατ. ευρώ ετησίως για την ασφάλιση πενταετών ομολόγων της χώρας, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Πορτογαλίας εντός της επόμενης πενταετίας υπολογίζονται στο 71%. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου της Πορτογαλίας εκτοξεύτηκε πάνω από το ιστορικό ρεκόρ του 22,5%, σε επίπεδα δηλαδή αντίστοιχα με αυτά που είχαν καταγράψει τα αντίστοιχα ελληνικά ομόλογα πριν από τέσσερις μήνες. Επιπλέον, το επιτόκιο του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου ενισχυόταν κοντά στο 15,5%, σηματοδοτώντας αύξηση σχεδόν μιας ποσοστιαίας μονάδας από το κλείσιμο της Παρασκευής. Ενδεικτικό των ανησυχιών για χρεοκοπία της Πορτογαλίας είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες και άλλοι παράγοντες της αγοράς, που εκδίδουν cds για την Πορτογαλία, έχουν αρχίσει να ζητούν την πληρωμή τους προκαταβολικά.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου