Στα εξειδικευμένα καταστήματα που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα, άνθρωποι χτυπημένοι από την κρίση αφήνουν πολύτιμα αντικείμενα -συχνά ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας- για λίγα ευρώ
Κατακόρυφη άνοδο παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό η αγορά των ενεχυροδανειστηρίων και των διαφόρων εταιρειών που αγοράζουν πολύτιμα μέταλλα. Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα καταστήματα σε όλες τις γειτονιές των μεγάλων αστικών κέντρων, πληθαίνουν οι σχετικές διαφημίσεις στα ΜΜΕ, ενώ ανάλογα διαφημιστικά έντυπα κυκλοφορούν σε στάσεις και σταθμούς του μετρό.Οι αιτίες πίσω από την άνθηση των σχετικών δραστηριοτήτων είναι πολλές. Οι συνέπειες της ανεργίας, της κρίσης και των μισθολογικών περικοπών σπρώχνουν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και τιμαλφών.
Πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή επερώτηση του βουλευτή Κιλκίς Γ. Φραγγίδη, αφήνοντας υπόνοιες ότι ορισμένα από αυτά τα καταστήματα ίσως λειτουργούν επί της ουσίας ως παρατράπεζες. Πολλά ενεχυροδανειστήρια δέχονται ακριβά ρολόγια, ακόμα και αυτοκίνητα, σκάφη και? οικόπεδα.
Οι πολίτες που καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις "υπηρεσίες" καλούνται να καταβάλουν τοκισμένο το ποσό εντός μηνός ώστε να ανακτήσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα.
Πολλοί, λυγισμένοι από τα οικονομικά τους προβλήματα, δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν. Ετσι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επαγγελματιών που μίλησαν στο "Εθνος της Κυριακής", στην τελική κατοχή τους περιέρχεται περίπου το 1/3 του συνόλου των ενεχύρων.
Ενας από τους παλιότερους επαγγελματίες του κέντρου που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του είναι κατηγορηματικός. "Εδώ και αρκετό καιρό ασχολούμαστε μόνο με αγορές. Στο ενέχυρο έχουν καταφύγει πολλοί τον τελευταίο καιρό και σίγουρα δεν είναι όλοι νοικοκυραίοι. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί πολίτες προτιμούν το κρατικό ενεχυροδανειστήριο που λειτουργεί υπό την αιγίδα των ΕΛΤΑ στην οδό Πεσμαζόγλου.
Για τρεις μήνες
Τα δάνεια με ενέχυρο συνάπτονται για 3 μήνες και ο δανειζόμενος μπορεί, με την παρέλευσή του, είτε να εξοφλήσει το δάνειο και να παραλάβει τα ενεχυριασθέντα αντικείμενα είτε να το ανανεώσει για ένα ακόμη τρίμηνο", εξηγεί ο επιχειρηματίας.
"Οι θλιβερές ιστορίες δεν έχουν τελειωμό", εξηγεί η υπάλληλος ενεχυροδανειστηρίου στο Κουκάκι, Μαρία Κονίδη. "Πολλές κυρίες έχουν πουλήσει ή ενεχυριάσει, για παράδειγμα, τα κοσμήματά τους για να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά.
Μία 40χρονη κυρία διαπραγματευόταν να αφήσει τα χρυσά της δόντια. Σε άλλη περίπτωση, αναγκαστήκαμε να δώσουμε λίγα χρήματα σε ηλικιωμένη που πεινούσε και ήθελε να πουλήσει σταυρουδάκι ασήμαντης αξίας.
Ερχονται άνθρωποι ακόμα και με πράγματα αξίας 50 ευρώ. Πρόσφατα δώσαμε το ένα τρίτο, ένα εικοσάρικο, σε μητέρα δύο παιδιών για να μπορέσει να αγοράσει μερικά σουβλάκια για το γεύμα της ημέρας", συνεχίζει η κ. Κονίδη που επιβεβαιώνει ότι τα ανταγωνιστικά καταστήματα πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς: "Μόνο στη διπλανή συνοικία της Καλλιθέας, τους τελευταίους 18 μήνες έχουν ξεφυτρώσει τουλάχιστον 10 νέα ενεχυροδανειστήρια".
Ο κ. Βασίλης Κιτζόγλου εργάζεται σε κεντρικό ενεχυροδανειστήριο, σε απόσταση λίγων μέτρων από την πλατεία Συντάγματος. "Προ ημερών ήρθε ιδιοκτήτης κινηματογράφου που αντιμετωπίζει προβλήματα με τα δάνειά του και ενεχυρίασε 3 ρολόγια Rolex για 8.000 ευρώ, επειδή χρειαζόταν επειγόντως ρευστότητα", τονίζει.
Σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών των ενεχυροδανειστηρίων, ο κ. Κιτζόγλου λέει ότι 7 στους 10 πελάτες επιλέγουν να πουλήσουν απευθείας τα είδη τους. Οι υπόλοιποι τρεις τα ενεχυριάζουν.
"ΓΟΝΑΤΙΖΟΥΝ" ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΠΟΡΟΙ
Η ύφεση χτυπάει την... πόρτα των βορείων προαστίων
Ούτε τα βόρεια προάστια αποτελούν εξαίρεση του κανόνα που θέλει την οικονομική κρίση να απλώνει το βαρύ πέπλο της πάνω από κάθε γωνιά της χώρας.
Υπάλληλος ενεχυροδανειστηρίου σε κεντρικό σημείο της Νέας Ερυθραίας υποστηρίζει ότι παρότι τα ενέχυρα είναι λιγότερα από άλλες περιοχές της Αθήνας, τα ενδιαφέροντα από κοινωνική άποψη περιστατικά δεν λείπουν. "Εμφανίστηκε καλοβαλμένη κυρία που πήρε 450 ευρώ για τα δαχτυλίδια που ενεχυρίασε, προκειμένου να πληρώσει την έκτακτη εισφορά", δηλώνει στο "Εθνος της Κυριακής".
Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής άνοιξε πρόσφατα άλλο ένα νέο ενεχυροδανειστήριο. "Εμείς, ως παλιοί κοσμηματοπώλες, κάναμε αυτό που επέλεξαν να πράξουν πολλοί συνάδελφοι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς", λένε οι υπεύθυνοι του καταστήματος.
Χειροτερεύει η ρευστότητα
"Με τις πωλήσεις να έχουν πρακτικά σταματήσει, κλείσαμε τα εργαστήρια-κοσμηματοπωλεία και ανοίξαμε ενεχυροδανειστήρια. Περάσαμε, δηλαδή, από την πώληση στην αγορά και στην ενεχυρίαση. Κάθε μήνας που περνάει η ρευστότητα του κόσμου χειροτερεύει. Οι ανάγκες του κόσμου αυξάνονται και έτσι οι επιχειρήσεις σαν τις δικές μας θα πολλαπλασιαστούν".
Την ίδια στιγμή, με την τιμή του χρυσού σε ύψη-ρεκόρ και την κρίση στο ζενίθ, είναι φυσιολογικό η αγορά του ενέχυρου να αναπτύσσεται και να... δικτυώνεται. Διάφορες εταιρείες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Ιντερνετ διαφημίζουν ακόμα και στην τηλεόραση τις υπηρεσίες τους, μεταξύ αυτών η εξυπηρέτηση του πελάτη με κούριερ που εξοικονομεί χρόνο.
Ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει την ενημερωτική φόρμα, την επικυρώνει στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα/ΚΕΠ ή στέλνει μια φωτοτυπία ενός νόμιμου παραστατικού του (ταυτότητα, διαβατήριο). Υπάλληλος εταιρείας κούριερ παραλαμβάνει τα τιμαλφή σε ειδική (ασφαλισμένη έως κάποιο ποσό) συσκευασία και περίπου ένα 24ωρο αργότερα επιστρέφει με τα χρήματα.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΙΜΑΛΦΩΝ
Τα "σκοτώνουν" στο 1/3 της αξίας
Σε γενικές γραμμές, η ενεχυρίαση πολύτιμων μετάλλων και λίθων (κυρίως διαμάντια) λειτουργεί ως εξής: ο πελάτης παίρνει σε μετρητά περίπου το 1/3 έως το μισό της εμπορικής αξίας των αντικειμένων που προσκομίζει και ένα ιδιωτικό συμφωνητικό "εξώνησης", μηνιαίας συνήθως ισχύος.
Μετά την παρέλευση των 30 ημερών και προκειμένου να πάρει πίσω τα τιμαλφή του, πρέπει να επιστρέψει το ποσό προσαυξημένο κατά 10%. Σε περίπτωση που αδυνατεί να καταβάλει το ποσό, μπορεί να ζητήσει μηνιαία παράταση πληρώνοντας παράλληλα τον τόκο του προηγουμένου μηνός. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κατά περίπτωση και κατά τους επόμενους μήνες.
Οταν ο πελάτης καταφέρει να αποπληρώσει το δάνειο, το κατάστημα εκδίδει απόδειξη λιανικής πώλησης (πρόκειται για παροχή υπηρεσιών) για το σύνολο των τόκων που έχουν εισπραχθεί.
Η αστυνομική διάταξη 5/96 που διέπει τη λειτουργία των ενεχυροδανειστηρίων είναι αυστηρή. Αρμόδιες για την έκδοσή της είναι οι κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις. Ακόμα και σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακομίσουν, οφείλουν να εκδώσουν νέα άδεια, διαδικασία που απαιτεί τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις μήνες.
Στην Πελοπόννησο
Επιασε δουλειά το ΣΔΟΕ
Η "άνθηση" της αγοράς των ενεχυροδανειστηρίων κέντρισε ευθύς εξαρχής το ενδιαφέρον της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που διενεργεί ελέγχους. Ηδη μια απίστευτη "συλλογή" από πολύτιμα αντικείμενα που κατασχέθηκαν από παράνομα ενεχυροδανειστήρια δημιουργεί στα γραφεία του το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου στην Τρίπολη!
Πρόκειται για το προϊόν των ελέγχων για φοροδιαφυγή στα ενεχυροδανειστήρια της ευρύτερης περιοχής. Από τους πρώτους ελέγχους σε Καλαμάτα, Αργος, Ναύπλιο και Τρίπολη, όπως πληροφορεί το "Εθνος της Κυριακής" ο περιφερειακός διευθυντής του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, Νίκος Κολετζάκης, "εντοπίστηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή και δεν υπήρχαν εγγραφές σε ποιον ανήκουν τα αντικείμενα".
"Οποιος διαθέτει απόδειξη για την ιδιοκτησία οποιουδήποτε πολύτιμου αντικειμένου μπορεί να το διεκδικήσει. Βρήκαμε και κατασχέσαμε εκατοντάδες χρυσά κοσμήματα για τα οποία δεν υπήρχαν στοιχεία κατόχων. Στην Αθήνα εντοπίστηκε εργαστήριο στο Σύνταγμα με ''θησαυρό'' 130 κιλών χρυσού σε αντικείμενα, 490 κιλών σε ασήμι και 19 κιλών χρυσού "σκραπ", όλα προερχόμενα από ενεχυροδανειστήρια και της περιοχής μας, τα οποία κατασχέθηκαν". Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Τα εγκαταλείπουν
Συνωστισμός πολυτελών ΙΧ στις μάντρες
Σε ό,τι αφορά την ενεχυρίαση αυτοκινήτων, ισχύει και εδώ ο "νόμος" του ενός τρίτου της εμπορικής αξίας. Ετσι, ο πελάτης που ενεχυριάζει ένα πολυτελές αυτοκίνητο τύπου Porsche Cayenne, τρέχουσας εμπορικής αξίας 20.000 ευρώ, αποκομίζει από το ενεχυροδανειστήριο το πολύ 7.000 ευρώ για ένα αυτοκίνητο που πιθανόν αγόρασε καινούργιο τουλάχιστον 80.000.
Περίπου το 10% των αυτοκινήτων δεν επιστρέφει ποτέ στα χέρια των ιδιοκτητών, αλλά οι εταιρείες που δέχονται αυτοκίνητα ως ενέχυρα, σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, επιδιώκουν να τα πουλήσουν, να κρατήσουν το αρχικό τίμημα του ενεχύρου και να δώσουν το υπόλοιπο ποσό στον τέως ιδιοκτήτη.
"Εχουμε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού από όλες τις πολυτελείς μάρκες. Ferrari, Bentley, Porsche κ.λπ. Οι ιδιοκτήτες, παρότι πρόκειται για άτομα θεωρητικά υψηλών εισοδημάτων, είχαν συνηθίσει να πορεύονται με τα διαρκώς ανανεούμενα τραπεζικά δάνεια, πρακτική που τώρα έχει εκλείψει", εξηγεί ο ιδιοκτήτης μεγάλης εταιρείας του χώρου κ. Παπάς.
Στους υπαίθριους χώρους των εγκαταστάσεων της παραπάνω εταιρείας στο Κορωπί, δίπλα στις κόκκινες Ferrari, τις λιμουζίνες της Bentley και στα ογκώδη SUV της Mercedes M-Class, στέκονται και τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την "τσιμπίδα" της ενεχυρίασης.
Με τη ζήτηση των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού να έχει φτάσει στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, πολλά από τα "αζήτητα" μοντέλα καταλήγουν στις μάντρες της Γερμανίας και της Αυστρίας.
Το ετήσιο κόστος χρήσης ενός τέτοιου αυτοκινήτου στην Κεντρική Ευρώπη δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ενώ στη χώρα μας μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δημοσιεύτηκε σε έρευνα του "Εθνους της Κυριακής" στις 23/10 αφορούσε μια BMW X5 αξίας 70.000 ευρώ που αγοράστηκε από Ελληνα έμπορο 7.500 ευρώ, για να μεταφερθεί στη Γερμανία, όπου τελικά πουλήθηκε 12.000 ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ
πηγή εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου