Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2013

'ΥΠΟΨΙΑ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ''...

Για υποψίες ευρείας χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών από τραπεζικούς ομίλους με διεθνή δραστηριότητα κάνει λόγο η εφημερίδαSüddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Όπως αναφέρει ...
η εφημερίδα στην διαδικτυακή της έκδοση, χρηματοπιστωτικές εποπτικές αρχές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την...... Ασία πραγματοποιούν έρευνα προκειμένου να διαπιστώσουν αν ευσταθούν οι πληροφορίες. Οι τράπεζες φέρονται να πραγματοποιούσαν συναλλαγές με ξένα νομίσματα, με στόχο να επηρεάσουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σημειώνει η SD.
Ο Στέφαν Βολφ, χρηματιστηριακός αναλυτής στη Φραγκφούρτη για το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, εξηγεί πώς λειτουργεί και τι μπορεί να αποφέρει αυτή η δραστηριότητα. Όπως λέει, «το σύστημα αυτό μπορεί να λειτουργήσει με μία υψηλή μόχλευση, καθώς η αγορά συναλλάγματος είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χρηματαγορών, με ημερήσιο τζίρο 5 τρις δολαρίων, στην οποία δεν πάει κανείς με μερικές εκατοντάδες ευρώ. Επομένως πρέπει να έχουν διοχετευθεί πολύ μεγάλα ποσά, ενώ το ίδιο υψηλά θα πρέπει να ήταν και τα στοιχήματα, με τα οποία δεν διογκώνεται μόνο το επενδυτικό πεδίο, αλλά επιτυγχάνεται και ένα τεράστιο κέρδος».
Εκτός από την ενδεχόμενη χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, υπάρχει και η υποψία της παράνομης συνεννόησης μεταξύ των τραπεζών, όπως επιβεβαίωσε στην SZ η γερμανική χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή, Bafin.
Ο Στέφαν Βολφ υπογραμμίζει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια δραστηριότητα των τραπεζών: «Αυτή η χειραγώγηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σε περίπτωση που ευσταθεί η κατηγορία, θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σχεδόν όλοι εξαρτώνται από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Από κάποιον που βάζει καύσιμα στο αυτοκίνητό του μέχρι τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Η ζημιά θα ήταν τεράστια αν επιβεβαιώνονταν οι πληροφορίες και εξίσου μεγάλο είναι το πλήγμα για το ίματζ των τραπεζών, οι οποίες δεν φεύγουν από τα πρωτοσέλιδα. Όλες αυτές οι ιστορίες απάτης συντηρούν τα αρνητικά σχόλια των μέσων για τις τράπεζες στην ημερήσια διάταξη».
Ήδη έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα της Deutsche Bank. Ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός δεν έχει κάνει επίσημο σχόλιο και αρκέστηκε να τονίσει ότι συνεργάζεται στενά με τις αρχές. Για τη διερεύνηση ενημερώθηκε και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε ωστόσο να κάνει πει κάτι για το ζήτημα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η έκταση του σκανδάλου - αν τελικά επιβεβαιωθεί - μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνο της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου