Ανυποχώρητοι στις απαιτήσεις τους οι δανειστές
Πηνελόπη Γκάλιου
Δεδομένων των πιέσεων που ασκούνται στη Γερμανία να καλύψει το κενό των 15 δισ. που προέκυψε από την επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα και που δεν μπορεί να καλύψει το PSI, στο έγγραφο που δόθηκε από τη γερμανική πλευρά στους εκπροσώπους των.....
Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«...Δεδομένης της απογοητευτικής συμμόρφωσης μέχρι στιγμής, η Ελλάδα πρέπει να αποδεχτεί να μεταφέρει τη δημοσιονομική της αυτονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το Γιουρογκρουπ πρέπει να ορίσει έναν οικονομικό επίτροπο ο οποίος θα έχει την ευθύνη, να διασφαλίσει τον έλεγχο του προϋπολογισμού».
Με βάση το γερμανικό έγγραφο οι αρμοδιότητες του οικονομικού επιτρόπου θα πρέπει να είναι:
• Ο έλεγχος όλων των δαπανών του προϋπολογισμού,
• Η άσκηση βέτο σε αποφάσεις που θεωρεί ότι δεν συνάδουν με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει επιβάλλει η τρόικα
• Η διασφάλιση ότι η Ελλάδα θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Την περαιτέρω ενίσχυση του εποπτικού της ρόλου στην Ελλάδα προανήγγειλε και ο εκπρόσωπος για τις νομισματικές υποθέσεις. Ο κ. Αλταφάζ επεσήμανε πως ο νέος αυτός ρόλος θα καθορίζεται στο Μνημόνιο Κατανόησης και υπενθύμισε ότι όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Οκτώβριο, «στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή, σε συνεργασία με την τρόικα, θα καθιερώσει για όσο διαρκεί το πρόγραμμα μια ελεγκτική δυνατότητα».
Επικαλούμενος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης-27ης Οκτωβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, σχολίασε πως την ευθύνη για την εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού την έχει αποκλειστικά η ελληνική κυβέρνηση. «Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής και σε συνεργασία με τους εταίρους, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και τη στενότερη παρακολούθηση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων», σημειώνει ο κ. Καψής. Ηδη, καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τα αποτελέσματα αυτής της μεγάλης προσπάθειας αποτυπώνονται στα στοιχεία του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή, αφού έχουν αφαιρεθεί οι δαπάνες για τόκους), το οποίο από 24 δις ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ το 2009, εκτιμάται ότι μειώθηκε στα 5,2 δις ή 2,4% του ΑΕΠ το 2011».
Για αστειότητες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι «δεν κουβεντιάζουμε καν θέμα επίτροπου επί του προϋπολογισμού».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι θα πρέπει να αποκρουστεί οποιαδήποτε σχετική ιδέα και πρόταση και χαρακτήρισε την Ελλάδα «κυρίαρχο κράτος».
Περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις
Σε θρίλερ, το οποίο μάλιστα οδήγησε σε αναβολή για την Κυριακή το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση. Κύκλοι της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αιτία της αναβολής δεν είναι κάποια διαφωνία, αλλά το γεγονός ότι ο Λουκάς Παπαδήμος χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, μετά την ανταρσία στην ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης στη Βουλή, την προειδοποίηση Καρατζαφέρη που αρνείται να συνυπογράψει τη νέα δανειακή, αλλά και τις αντιδράσεις στελεχών όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα, όπως τίθενται μέχρι στιγμής, καθιστούν το πολιτικό σκηνικό ρευστό εντείνοντας τις ανησυχίες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Λουκάς Παπαδήμος επιδιώκει να αποφύγει το ενδεχόμενο να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να έχει στα χέρια του ένα κείμενο προσυμφώνου με τους δανειστές μας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να κάμψει τις όποιες ενστάσεις των πολιτικών αρχηγών προκειμένου παραμονές της Συνόδου να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις περί κυβερνητικής ασυμφωνίας.
ΣΚΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου