Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για τα δημοσιονομικά επιρρίπτει ευθύνες μόνο στον Γ. Παπαθανασίου


Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 το οποίο υπογράφεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον... Γιάννη Παπαθανασίου υπουργό Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το πόρισμα αναφέρει ότι ο κ. Παπαθανασίου «δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων ικανών να μετριάσουν ή και να ανατρέψουν τη δυναμική διόγκωσης του ελλείμματος» και «αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας», προκειμένου να παραπλανήσει την ελληνική κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών.

Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «εντατικοποίησε την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το τελευταίο δίμηνο του 2009, στα πλαίσια όμως των τότε δεδομένων, λαμβάνοντας μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ και προέβη στη λήψη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για το επόμενο έτος, κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2010, σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας».

Δεν διαπιστώνει καμία παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων και εκτιμά ότι οι διαφωνίες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι προσωπικής φύσεως και δεν επηρέασαν τα αποτελέσματα της έκθεσης, η οποία επικυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή.

Ξεχωριστό πόρισμα εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ στην εξεταστική επιτροπή Αθ. Πλεύρης, ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες τόσο στη διακυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ αλλά επισημαίνει πως δεν κατέστη δυνατή η άντληση ασφαλών συμπερασμάτων, για αυτό και η εκτίμηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ είναι ότι θα ήταν προτιμότερο να μην υπήρχε σύνταξη πορίσματος αλλά μία συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού για μία επόμενη επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης υπογραμμίζει ότι η επιτροπή δεν προθυμοποιήθηκε να εξετάσει ή να ζητήσει τη γνώμη των πρώην πρωθυπουργών, των οποίων οι κυβερνήσεις τους εμπλέκονται με τη διαμόρφωση του χρέους και του ελλείμματος το 2009. Συγκεκριμένα, για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο πόρισμα του ΛΑΟΣ σημειώνεται ότι ο φάκελος που απεστάλη από την Εισαγγελία στη Βουλή των Ελλήνων τον κατονομάζει ρητά ως τυχόν ύποπτο για την τέλεση ενδεχομένων ποινικών αδικημάτων.

Στην εξεταστική επιτροπή αρνήθηκαν να συμμετάσχουν εξ αρχής τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΚΕ ενώ στη συνέχεια αποχώρησαν ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ για την εξεταστική επιτροπή εδώ

πηγή: το κουτί της Πανδώρας







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου