Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και άλλες χώρες αποφάσισαν να χρησιμοποιούν τα εθνικά τους νομίσματα στις μεταξύ τους συναλλαγές
Ανάμεσα σε «συμπληγάδες» καλείται να βαδίσει το επόμενο διάστημα το δολάριο μετά την ιστορική απόφαση που πήραν Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας να χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές τα εθνικά τους νομίσματα.......
Με τον τρόπο αυτό στοχεύουν αφενός να «θωρακίσουν» τις οικονομίες και τα αποθεματικά τους από τις... φουρτούνες που προκαλεί διεθνώς η κρίση χρέους, αφετέρου να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής του παγκόσμιου εμπορίου παρακάμπτοντας το δολάριο.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, υπέγραψε προ ολίγων ημερών με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γιοσιχίκο Νόντα, «Συναλλαγματικό Σύμφωνο» με το οποίο αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω η οικονομική δύναμη της Κίνας και ιδιαίτερα του γουάν.
Το Τόκιο προσπαθεί την ίδια ώρα να προστατευτεί από τις «αναταραχές» της παγκόσμιας οικονομίας και αναδεικνύει de facto το Πεκίνο σε στρατηγικό οικονομικό εταίρο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αναδυόμενων οικονομιών της Ασίας.
Βάσει του Συμφώνου, θα επιτρέπεται η άμεση μετατροπή των νομισμάτων (γουάν και γεν) των δυο χωρών χωρίς αυτό να γίνεται μέσω δολαρίου.
Με τον τρόπο αυτό οι κινεζικές και ιαπωνικές επιχειρήσεις θα μειώσουν το κόστος από την αγορά δολαρίων.
Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών μεταξύ της δεύτερης και τρίτης στον κόσμο οικονομίας (περί το 60%) γίνονται με βάση το αμερικανικό νόμισμα. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιαπωνίας, με τον όγκο συναλλαγών να ανέρχεται στα 340 δισ. δολάρια για το 2010.
Οι αναλυτές πάντως εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει στο δολάριο η σινο-ιαπωνική συμμαχία. Κάποιοι λένε ότι οι εξελίξεις προκαλούν στην Ουάσιγκτον «πονοκεφάλους», καθώς θα μειωθεί η επιρροή του δολαρίου στην παγκόσμια εμπορική σκηνή.
Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα τρίβει με ικανοποίηση τα χέρια, μια και θα περιοριστεί η δυνατότητα του Πεκίνου να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Με άλλα λόγια, θα υποχρεωθεί να απελευθερώσει την πολιτική χάραξης των επιτοκίων και να αναδιαρθρώσει το τραπεζικό της σύστημα ώστε να γίνει το γουάν πιο ευέλικτο.
Η Ιαπωνία άνοιξε στο μεταξύ νέα πιστωτική γραμμή ύψους 15 δισ. δολ. με την Ινδία. Βάσει της συμφωνίας, οι δύο χώρες θα πραγματοποιούν swap (ανταλλαγή) των νομισμάτων τους με αμερικανικά δολάρια και θα έχουν πρόσβαση στα συναλλαγματικά αποθέματα και των δύο ώστε να αντιμετωπίζουν τυχόν προβλήματα ρευστότητας.
Ανακοίνωση
«Εν μέσω κλίματος διεθνούς οικονομικής αβεβαιότητας, η εξασφάλιση της σταθερότητας των κεφαλαιαγορών είναι πιο σημαντική για την επίτευξη της σταθερής οικονομικής των δύο χωρών», δηλώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο Ινδός ομόλογός του. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η συμφωνία θα δώσει ώθηση στην ισοτιμία της ινδικής ρουπίας, που για το 2011 είναι το ασιατικό νόμισμα με τη χειρότερη πορεία.
Ανάλογες συμφωνίες έχουν υπογραφεί τόσο ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα όσο και μεταξύ της Κίνας με την Ταϊλάνδη και το Πακιστάν.
Κατερίνα Κοσμά
kosma@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου