Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΛΥΚΩΝ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΝΤΑΙΦΙ


kantaifi.jpg Αφιερώστε λίγο χρόνο απο τις γιορτινές ημέρες, φτιάχνοντας....Παραδοσιακό Κανταίφι....Καλή Επιτυχία!!!
Συστατικά: (για 8-10 άτομα)
500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα, κοπανισμένη
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο (χαλεπιανά)......

1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
300γρ. βούτυρο γάλακτος
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
Σιρόπι:
4 φλιτζάνια νερό
6,5 φλιτζάνια ζάχαρη
φλούδα λεμονιού
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλλα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
ΟΔΗΓΙΕΣ:
Παίρνουμε το φύλου για το κανταίφι με τα χέρια μας και προσπαθούμε να το ανοίξουμε (ξεμαλλιάσουμε) έτσι ώστε να μην υπάρχουν κολλημένες ίνες μεταξύ τους.
Χωρίζουμε το φύλλο σε 5 ίσα μέρη και μετά το καθένα από αυτά σε 6 κομμάτια.
Ανακατεύουμε τη καρυδόψιχα, φιστίκι Αιγίνης, ζάχαρη, κανέλλα και φρυγανιά σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει εντελώς και το περνάμε από λεπτό κόσκινο για φύγουν τυχόν αφρός και άλλες ακαθαρσίες.
Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψάκι και αρχίζουμε την διαδικασία στησίματος του γλυκού.
Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο κι αφού βουτυρώσουμε με το λειωμένο βούτυρο γεμίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα ξηρών καρπών.
Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολάκι κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση.
Τυλίγουμε χαλαρά-όχι σφιχτά και το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψάκι.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε το ταψάκι μας σε σειρές.
Αφού τελειώσουμε με το στήσιμο, περιχύνουμε το κανταίφι με το υπόλοιπο λειωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε για 30 λεπτά το γλυκό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και για άλλα 30 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει.
Όταν κρυώσει εντελώς το κανταΐφι σοροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι (κρύο γλυκό-ζεστό σιρόπι) σιγά-σιγά και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι.
Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να απορροφήσει το σιρόπι.
Σερβίρετε το καταιφι σε θερμοκρασία δωματίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου