Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Από τα 65 στα 67 έτη τα όρια για σύνταξη


Από τα 65 στα 67 έτη τα όρια για σύνταξη

Τι περιλαμβάνει το νέο επώδυνο πακέτο μέτρων για τη μείωση δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ στο οποίο κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί



Καταιγίδα περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα, αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πέραν του 65ου έτους και ανατροπές στα εφάπαξ επιδόματα περιλαμβάνει το νέο επώδυνο πακέτο μέτρων για τη...... μείωση δαπανών ύψους 10,5 δισ. ευρώ στο οποίο κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα αυξηθεί από τα 60 στα 62 έτη. Ανάλογη θα είναι η αύξηση σε όλα τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, ενώ συζητείται μόνο η «διάσωση» όσων ασφαλισμένων θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να παρατείνει τον εργασιακό βίο σε 70.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι πιθανότατα θα υποχρεωθούν να παραμείνουν δύο επιπλέον έτη για να συνταξιοδοτηθούν.
Ο ακριβής αριθμός όσων θα πληγούν από τη ρύθμιση δεν είναι εφικτός πριν από την αποσαφήνιση του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος. Ωστόσο, η πρόβλεψη για εξοικονόμηση που έχει κάνει η κυβέρνηση αναφέρεται σε 1,1 δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι το πρώτο έτος της εφαρμογής του το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερο, καθώς πολλοί ασφαλισμένοι θα σπεύσουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους προκειμένου να αποφύγουν τον «εγκλωβισμό» για δύο ακόμη έτη.
Το μέτρο προτάθηκε ως αντίβαρο για να αποφευχθούν απολύσεις στο Δημόσιο και ανατροπές στα εργασιακά. Παρά ταύτα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί ειδικό καθεστώς στον δημόσιο τομέα ώστε να αποχωρήσουν με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς όσοι έχουν τις προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ρύθμιση - εφόσον τελικώς εφαρμοστεί - προβλέπει την αύξηση της ηλικίας σε δύο δόσεις: Στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου 2014.
Στην περίπτωση αυτή η αύξηση θα αφορά τόσο τους παλαιούς όσο και τους νέους ασφαλισμένους, ενώ δεν θίγονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Σήμερα στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλεται σύνταξη σε ηλικία 65 ετών, εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης. Η ρύθμιση αυτή ισχύει ανεξαρτήτως του έτους ασφάλισης, ωστόσο υπάρχουν μια σειρά διατάξεων που επιτρέπουν την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη.
Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά μία διετία, δηλαδή από το 65ο στο 67ο έτος, αγγίζει το σύνολο των νέων ασφαλισμένων, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993.
Επίσης επηρεάζει και τους ασφαλισμένους που μπήκαν στην αγορά εργασίας πριν από το 1993 αλλά δεν έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα. Στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση γίνεται με τα 25 έτη ασφάλισης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικό καθεστώς ενδέχεται να υπάρξει μόνο για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ωστόσο και στην κατηγορία αυτή θα αυξηθούν τα σημερινά όρια συνταξιοδότησης.
Αύξηση κατά μία διετία πιθανότατα θα υπάρξει και στα ειδικά όρια συνταξιοδότησης, που επιτρέπουν την έξοδο πριν από το 65ο έτος της ηλικίας. Συνεπώς επηρεάζονται και θα λάβουν μειωμένη σύνταξη, όπως και όσοι συνταξιοδοτούνται με 35 έτη ασφάλισης.
Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους προ του 1983, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Περικοπές στις συντάξεις
Το σύνολο των περικοπών που περιλαμβάνονται στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνουν:
1. Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Το βασικό σενάριο προβλέπει η περικοπή να ξεκινά από τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Η κλίμακα προβλέπει παρακράτηση εισφορών από 1.000.000 συνταξιούχους ως εξής: Από 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ εισφορά 2% (δηλαδή, αν η κύρια και η επικουρική σύνταξη είναι 1.400 ευρώ, θα παρακρατούνται 28 ευρώ τον μήνα). Από 1.500,01 ως 2.000 ευρώ εισφορά 5% (π.χ. σε κύρια και επικουρική 1.800 ευρώ η παρακράτηση θα είναι 90 ευρώ). Από τα 2.000 ευρώ και άνω εισφορά 10%.
2. Περικοπές των δώρων σε όλες τις συντάξεις. Το μέτρο θα αφορά τόσο στα ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και τα επικουρικά.
3. Εξαιρείται ο ΟΓΑ. Στον ΟΓΑ αποφασίστηκε η μείωση της σύνταξης κατά 30 ευρώ από 360 σε 330 ευρώ. Ωστόσο οι συντάξεις του ΟΓΑ εξαιρούνται από τις περικοπές των δώρων (13η και 14η σύνταξη). Βεβαίως με τη μείωση των 30 ευρώ ουσιαστικά χάνεται πλέον της μίας σύνταξης.
4. Αύξηση από 15 (4.500 ένσημα) σε 20 (6.000 ένσημα) των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για έξοδο στη σύνταξη. Πρόκειται για τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οσοι ασφαλισμένοι έχουν λιγότερες ημέρες ασφάλισης δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη.
5. Επιβολή πλαφόν στα 720 ευρώ για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων. Εκτιμάται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση επηρεάζει 10.000 γυναίκες που παίρνουν σύνταξη με τις διατάξεις που ισχύουν για τις ανύπαντρες θυγατέρες.
6. Μείωση των συντάξεων λόγω της μείωσης των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια.
7. Περικοπές στις συντάξεις των ενστόλων λόγω κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.

Τα προνοιακά επιδόματα
1. Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση προνοιακών επιδομάτων. Οσοι υπερβαίνουν το όριο εισοδήματος είτε θα παίρνουν τμήμα του επιδόματος είτε δεν θα έχουν καμία παροχή (εφόσον η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη).
2. Αύξηση του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ από τα 60 στα 65 έτη. Το επίδομα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η ρύθμιση αυτή επηρεάζει περίπου 120.000 άτομα.
3. Κατάργηση των εποχικών επιδομάτων και των ειδικών επιδομάτων ανεργίας. Τα εποχικά επιδόματα χορηγούνται σε 160.000 άτομα και κυμαίνονται από 458,15 ως 916,3 ευρώ. Οσον αφορά τα ειδικά επιδόματα η κατάργησή τους θα επηρεάσει περίπου 3.000 άτομα.
4. Μείωση δαπάνης για μετακινήσεις νεφροπαθών. 
 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=477071

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου