Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

New York Times: Οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην υγεία των Ελλήνων

Παρελθόν αποτελεί το εκτεταμένο σύστημα δημόσιας υγείας της Ελλάδας, που έως πρότινος διασφάλιζε ότι όλοι οι Έλληνες μπορούσαν να είναι καλυμμένοι για κάθε ανάγκη τους, διαπιστώνει ρεπορτάζ των New York Times.

Οι δραματικές περικοπές, τις οποίες υπαγορεύει το πρόγραμμα της τρόικας, επιδρούν ήδη στους ολοένα και αυξανόμενους φτωχούς και στους ανέργους. ......



Στα δημόσια νοσοκομεία, οι γιατροί αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε κάθε είδους προμήθειες, από χαρτί τουαλέτας έως καθετήρες και σύριγγες, διαπιστώνει η εφημερίδα. Οι υπολογιστές που χαλούν δενεπισκευάζονται, αλλά πέφτουν σε αχρηστία και οι νοσοκόμες αναλαμβάνουν τετραπλάσιους ασθενείς από εκείνους που θα έπρεπε.

Σε δύο χρόνια, οι κρατικές δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 13%, στα 17 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία εμφανίζουν αύξηση ασθενών κατά 25-30%, γιατί περισσότεροι Έλληνες αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τις ιδιωτικές κλινικές. Έτσι, ακόμα και οι καρκινοπαθείς αναγκάζονται να περιμένουν μήνες για μία εγχείρηση, που αποτελεί θέμα ζωής – θανάτου.

Ομάδα Βρετανών επιστημόνων, με επιστολή που δημοσιεύτηκε σε ιατρικό περιοδικό προειδοποίησε ότι η χώρα απειλείται με μια «ελληνική τραγωδία», καθώς οι αυτοκτονίες αυξάνονται, όπως και τα κρούσματα του AIDS.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται τα παιδιά που δεν έχουν κάνει ούτε καν τα αναγκαία εμβόλια. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, ασθένειες που έχουν εκλείψει, όπως η πολιομυελίτιδα και ο κοκίτης, θα επιστρέψουν, προειδοποιούν οι NY Times. ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου