Εμπεριέχει ολόκληρη την έκθεση και απαίτηση να απαντήσει ξανά ο κύριος Προβόπουλος στην ερώτηση Παυλόπουλου για τις αγορές ομολόγων
Η έκθεση των «Alvarez & Marsal» παραδόθηκε στις 26 Μαρτίου στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και ακολούθως οι αρμόδιοι την επέδωσαν στον γενικό εισαγγελέα και στον πρόεδρο της Βουλής.
Εμπεριέχει τέσσερις ξεχωριστές ενότητες – εκ των οποίων οι τρεις αφορούν την .......
τράπεζα Κύπρου – ετοίμασε ο Γερμανό-εβραϊκός οίκος γεγονός που επέτεινε τις αντιδράσεις για τους όρους εντολής και τους σκοπούς που αυτοί φαίνεται να υποκρύπτουν. Αφού με μια πρώτη ματιά αποδεικνύεται ότι ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης (ο οποίος εδώ και μέρες συγκεντρώνει τα πυρά του συνόλου πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας) έδωσε τέτοιους όρους εντολής βάζοντας ουσιαστικά στο στόχαστρο την τράπεζα Κύπρου, αφήνοντας την ίδια ώρα στο απυρόβλητο τη Λαική Τράπεζα.
Απόδειξη τούτου οι τίτλοι που φέρουν οι τέσσερις διαφορετικές ενότητες των εκθέσεων, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω θα διαβιβαστούν άμεσα στην Τριμελή Ερευνητική Επιτροπή υπό τον κύριο Πική για περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση:
- Η εξαγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου
- Η επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία με την εξαγορά μετοχικού πακέτου της Banka Transylvania
- Η επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της Uniastrum Bank
- Η απορρόφηση από την Marfin Λαική της Marfin Egnatia Bank.
Όπως εύκολα προκύπτει από κάποιον που γνωρίζει έστω και ακροθιγώς τα της οικονομίας και των τραπεζών ουσιαστικά ο Πανίκος Δημητριάδης άφησε στο απυρόβλητο τον πρώην μεγαλομέτοχο της Λαϊκής Αντρέα Βγενόπουλο επικεντρώνοντας τα πυρά του – μέσω των όρων εντολής – στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου και στην εποπτεία του προηγούμενου Διοικητή της Κεντρικής Αθανάσιου Ορφανίδη.
Τελικά μετά από την κατακραυγή η Κεντρική Τράπεζα υποχρεώθηκε να διευκρινίσει ότι «η έρευνα του οίκου Alvarez and Marsal θα συνεχιστεί και θα καλύψει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από τη Λαϊκή Τράπεζα καθώς και την επέκταση της Λαϊκής Τράπεζας εκτός Κύπρου εξετάζοντας, παράλληλα, το ρόλο και τις τυχόν ευθύνες όλων των εμπλεκομένων».
Συμπεράσματα με σκιές
Οι εκθέσεις πάντως των A&M είναι σε πολλά σημεία τους διαφωτιστικές ως προς το μεγάλο πάρτι που στηνόταν στις Τράπεζες τις εποχές των παχιών αγελάδων. Συνοπτικά και ανά περίπτωση αναφέρονται τα εξής:
1. Η απορρόφηση από την Marfin Λαική της Marfin Egnatia Bank.
Η έκθεση καταγράφει με σχετική λεπτομέρεια τις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση να παραμείνει η έδρα της Marfin Popular Bank στην Κύπρο, αντί να μεταφερθεί στην Ελλάδα, όπως είχε αποφασιστεί το Μάιο του 2009.
«Πριν την μετατροπή της ελληνικής θυγατρικής δεν θα υπήρχε νομική υποχρέωση της Marfin Λαική να ανακεφαλαιοποιήσει την Marfin Egnatia Bank μετά τις ζημιές από το κούρεμα και από τις επισφάλειες. Ως θυγατρική τράπεζα θα υπαγόταν στις ελληνικές εποπτικές αρχές οι οποίες και θα είχαν την υποχρέωση για στήριξη της αναφέρει με νόημα στη συνοπτική έκθεση του ο οίκος Α&Μ.
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της έκθεσης είναι ότι πριν την ολοκλήρωση της μετατροπής, το Μάρτιο του 2011, η Τράπεζα της Ελλάδος, μετέφερε γραπτώς στην ΚΤ τις ανησυχίες για τη συγκέντρωση κινδύνων της ΜΕΒ και για τις αδυναμίες ελέγχου που εντόπισε στην αξιολόγησε που έκανε με δεδομένα μέχρι το 2009.
Σύμφωνα πάντα με την συνοπτική έκθεση οι εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την μετατροπή σε παράρτημα δεν τις επέτρεπαν να διατηρήσει το στάτους κβο, δηλαδή να μείνει θυγατρική. Αντί αυτού, αναφέρεται, οι επιλογές που είχε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήταν να αποδεχθεί την μετατροπή ή να αναγκάσει την Marfin Λαική να τερματίσει τις εργασίες στην Ελλάδα.
2. Η εξαγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα Κύπρου
Η σύνοψη της έκθεσης καταγράφει με λεπτομέρεια το ιστορικό της πώλησης σχεδόν όλων των ελληνικών ομολόγων μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 αλλά και την επαναγορά τους από τη δευτερογενή αγορά σε ύψος 2.4 δις ευρώ μέχρι το καλοκαίρι του 2010. Στην έκθεση σημειώνεται η μεγάλη ζημιά που υπέστη η Τράπεζα, ύψους 1.9 δις ευρώ από την απομείωση της αξίας των ομολόγων αλλά και από το ελληνικό κούρεμα.
«Τα έγγραφα που εξετάσαμε δεν καταγράφουν ξεκάθαρη αιτιολόγηση ή σκεπτικό για την απόφαση να γίνει συσσώρευση ελληνικών ομολόγων», αναφέρει ο οίκος. Στην έκθεση καταγράφονται με ευκρίνεια και οι αλληλοκατηγορίες στελεχών της τράπεζας για τους λόγους συσσώρευσης τραπεζικού ρίσκου με την αγορά μόνο ομολόγων της Ελλάδας. Δεν παραλείπει μάλιστα να αναφερθεί στην αυξημένη επιρροή που είχαν σε όλες τις επιχειρηματικές κινήσεις της Τράπεζας τα πρώην Ανώτατα της στελέχη Ανδρέας Ηλιάδης και Νικόλας Καρυδάς. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε μια μη ολοκληρωμένη εικόνα για τις συναλλαγές της Τράπεζας Κύπρου σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου. Στιγματίζει μάλιστα το γεγονός ότι επιστολή της ΚΤ προς την Τράπεζα Κύπρου απαντήθηκε μετά από δύο χρόνια.
3. Η επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία με την εξαγορά της Uniastrum Bank
Όπως αναφέρεται επί λέξει στη συνοπτική έκθεση «η εκτελεστική διεύθυνση της Τράπεζας προχώρησε με την εξαγορά της Uniastrum παρά τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες στη Ρωσία, την κατάρρευση της Lehman Brothers και την ανάγκη της Uniastrum για κεφαλαιακές ενέσεις πριν την εξαγορά από την Τράπεζα Κύπρου». Υποστηρίζεται ότι θέση της Τράπεζας Κύπρου ήταν ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτεροι οικονομικοί λόγοι διακοπής της αρχικής συμφωνίας εξαγοράς και ότι απαγκίστρωση από τη συμφωνία θα είχε νομικές επιπτώσεις. Την ίδια ώρα υποστήριζε η Κυπριακή πλευρά ότι οι όροι της συμφωνίας ήταν, παρά τις επιδεινούμενες οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Παρά ταύτα από την έκθεση των Α&Μ προκύπτει ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε στο χέρι νομικές γνωματεύσεις που της επέτρεπαν είτε επαναδιαπραγμάτευση του κόστους της εξαγοράς είτε ακόμη και ακύρωση.
Επίσης, η έκθεση υποστηρίζει ότι η Τράπεζα Κύπρου δάνεισε χρήματα και αγόρασε στοιχεία ενεργητικού της Τράπεζας για να στηρίξει τη Uniastrum, πριν την εξαγορά. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το ΔΣ είχε υπόψη του αυτή την προηγούμενη χρηματοδότηση. «Δεν έχουμε βρει τεκμήρια που να υποστηρίζουν φήμες για διαφθορά σε σχέση με την πράξη», καταλήγει η σύνοψη της έκθεσης.
4. Η επέκταση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία με την εξαγορά μετοχικού πακέτου της Banka Transylvania
Αφορά τις διεργασίες απόκτησης ποσοστού 9,7% στην Banka Transylvania από την Τράπεζα Κύπρου, το 2009. Καταγράφει με λεπτομέρεια τα γεγονότα που οδήγησαν στην επένδυση ?58 εκ. από την Τράπεζα Κύπρου αλλά και στην ποινική δίωξη κατά αξιωματούχων της Τράπεζα Κύπρου στη Ρουμανία.
Η επιχείρηση είχε ονομαστεί «Βεατρίκη».
Σύμφωνα με τα πορίσματα των Α&Μ η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε αυτή την επένδυση παρά τη συμβουλή που έλαβε από ξένο οίκο ότι η προσπάθεια απόκτησης του 10% της BC δεν ήταν συμβατή με το πνεύμα του ρυθμιστικού πλαισίου που υπάρχει στη Ρουμανία. Μάλιστα αναφέρεται ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου τους έφεραν αντιμέτωπους με την Ρουμανική δικαιοσύνη – αναφέρεται βέβαια ότι μέχρι σήμερα έχουν αποκρουστεί οι Ρουμανικοί ισχυρισμοί στα δικαστήρια.
Οι Α&Μ σημειώνουν με έμφαση ότι τα στοιχεία που οι ίδιοι συνέλεξαν για την υπόθεση διαφέρουν από αυτά που κατατίθενται στη Ρουμανική δικαιοσύνη.
Αναφέρουν τέλος ότι έχουν εντοπιστεί τεκμήρια που είναι αντιφατικά με τις δηλώσεις που έκανε στο δικαστήριο ως μάρτυρας ο Νικόλας Καρυδάς Διευθυντικό τότε στέλεχος της Κυπριακής Τράπεζας.
http://maxhnews.com/content/22486
ΕΤΣΙ ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ: Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση, με ΟΛΑ τα ονόματα.
Στοιχεία – κόλαφος για ομόλογα και CDS.10 Δεκεμβρίου 2009 η ΤΚ είχε πουλήσει όλα τα Ελληνικά ομόλογα. 11 Δεκέμβριου με “μυστική εντολή” άρχισαν να φορτώνουν με Ελληνικά ομόλογα! Τι ειρωνία; Την ημέρα που έκλεβαν την σορό του Τάσσου Παπαδόπουλου! (Μια μακάβρια ιστορία απασχολεί από το πρωί την Κύπρο.)
ALVAREZ & MARSAL: Καταστροφική η αγορά των ομολόγων, δεν αγόρασαν CDS για να καλυφθούν! Κρύβουν την έκθεση για να μην ασκήσουν διώξεις σε αυτούς που αγόρασαν Ελληνικά ομόλογα απο τους Γερμανούς και πούλησαν τα CDS σε Ελλάδα και Κύπρο! Χορός της μίζας πάνω στα αποκαΐδια του Ελληνισμού!
Από τον Πόρτα – Πόρτα
Η ερώτηση είναι μια.
Μόνοι αποφάσισαν να αγοράσουν Ελληνικά Ομόλογα ή πιέστηκαν;
Πόσοι πήραν Μίζες;
Ποιοι πλήρωσαν Μίζες;
Προβοπουλε, εχεις κανει καμια επιστολή, που να προτρεπεις σε αγορες Ελληνικών Ομολόγων απο Τράπεζες Κύπρου ενω ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΚΟΥΡΕΥΤΟΥΝ;
ΠΠ
http://olympia.gr/2013/04/20/alvarez-marsal/
alvarez marsal cyprus
http://justiceforgreece.wordpress.com/2013/04/23/alvarez-marsal-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CF%83%CE%B1-%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BD-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου