Το σχέδιο που θα ακολουθηθεί για την απομάκρυνση από το Δημόσιο συνολικά 15.000 υπαλλήλων αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μανιτάκης, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν απολυθεί 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα στο 2014 οι υπόλοιποι 11.000, προσθέτοντας πως .......
μεγάλο μέρος αυτών θα φύγει από το Δημόσιο σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινίσει ακριβώς το πότε.
Επίσης, είπε ότι οι πρώτοι υπάλληλοι που θα φύγουν θα είναι εκτός από τους επίορκους και εκείνοι των οποίων οι υπηρεσίες ή οι οργανισμοί καταργούνται.
Οσον αφορά τα κενά που θα δημιουργηθούν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι θα ισχύσει η δέσμευση ένας προς ένα. Δηλαδή για κάθε μια αποχώρηση, μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, ενώ διευκρίνισε πως μέσα στο 2013 θα έχουν μετακινηθεί μέχρι τον Ιούνιο 12.500 υπάλληλοι και άλλοι τόσοι μέχρι το Δεκέμβριο.
Στο περίφημο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί και η ρύθμιση για την επιτάχυνση των πειθαρχικών ελέγχων, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι επίορκοι.
Αυτό θα γίνεται σύμφωνα με το υπουργείο με την απευθείας προσφυγή για οριστική απόφαση στο ΣτΕ οι υπάλληλοι που έχουν ήδη τιμωρηθεί από τα πειθαρχικά με οριστική παύση.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Μανιτάκη, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου:
«Α. Μανιτάκης: Συγκλήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για να ολοκληρώσει και τυπικά την πρώτη φάση της διοικητικής μεταρρύθμισης, της έγκρισης δηλαδή όλων των μεταρρυθμιστικών δράσεων, των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης των πέντε τελευταίων υπουργείων. Ήταν έτοιμα τώρα ένα μήνα, καθυστερήσαμε λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Παρουσιάσθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης για τα τελευταία πέντε υπουργεία που είχαν τελειώσει και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη συγχώνευση, κατάργηση, μείωση των γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων κλπ.
Με την έγκριση αυτή μπορώ να πω ότι μείναμε στα ίδια ίσως και περισσότερα σε ό,τι αφορά τους στόχους που είχαμε, δηλαδή μειώθηκαν οι διοικητικές μονάδες, ο όγκος των διοικητικών δομών μεταξύ 40% έως 50%. Εχουμε μια εξοικονόμηση δημοσιονομική της τάξεως των 10% και παραπάνω, 15% και άρα στο επίπεδο αυτό, τον κύριο στόχο νομίζω ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά.
Δημοσιογράφος: Το προσωπικό;
Α. Μανιτάκης: Για το προσωπικό, οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν δείχνουν σημαντική μείωση, γιατί έχουμε λάβει υπόψη μας φυσικά και τις συνταξιοδοτήσεις που γίνονται και άρα, οι μειώσεις δεν είναι τόσο σημαντικές.
Δημοσιογράφος: Το προσωπικό από τις καταργήσεις θα πάει σε...;
Α. Μανιτάκης: Αυτό είναι άλλο θέμα. Για να τελειώσω με αυτό, γιατί σήμερα ολοκληρώνεται μια πρώτη φάση, όπως σας είπα στην αρχή. Η πιο σημαντική, γιατί είναι μια φάση που για πρώτη φορά ακολουθείται στον τόπο μας. Υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες κι όπως έχω πει επανειλημμένως, μελέτες που έγιναν από δημοσίους υπαλλήλους, από επιτροπές, οι οποίες δεν κόστισαν καθόλου για να γίνουν αυτές οι μελέτες και η ίδια αυτή η πρακτική αποτελεί μια τομή. Τώρα αρχίζει η δεύτερη φάση που είναι η πιο κρίσιμη και η πιο αποφασιστική. Αυτές οι μελέτες θα πρέπει να εφαρμοστούν. Πρέπει, δηλαδή, τώρα να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε αναλυτικά τα τμήματα και τις θέσεις που προβλέπονται μετά από τις συγχωνεύσεις και τις συντομεύσεις, να γίνουν τα περιγράμματα θέσεων, τα περιγράμματα καθηκόντων, τα περιγράμματα διαδικασιών. Αυτά γίνονται πάλι από τους δημοσίους υπαλλήλους με την κατεύθυνση των γενικών διευθυντών κα ιδίως των διευθυντών διευθύνσεων προσωπικού.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, κ. υπουργέ; Πότε θα ολοκληρωθεί;
Α. Μανιτάκης: Βεβαίως υπάρχει. Πιστεύουμε ότι η αυτή η φάση, που επαναλαμβάνω είναι η φάση της υλοποίησης ή της εφαρμογής, κάτι που παλαιότερα γινόταν, ξέρετε, μετά το νόμο και μετά το Προεδρικό Διάταγμα, τώρα το κάνουμε πριν από το νόμο και πριν από το Προεδρικό Διάταγμα σαν σχεδίασμα. Πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε τελειώσει αυτή τη φάση.
Δημοσιογράφος: Ιούνιο, Ιούλιο;
Α. Μανιτάκης: Πιστεύω ότι τέλη Ιουνίου θα έχουμε τελειώσει.
Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία των άλλων υπουργών;
Α. Μανιτάκης: Απόλυτα. Επιπλέον, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την αποδοτικότητα του Κυβερνητικού Συμβούλιου Μεταρρύθμισης. Πρέπει να ξέρετε ότι όλο αυτό το διάστημα εξασφαλίσαμε συντονισμό όλων των υπουργείων, είχαμε κοινούς στόχους, εξασφαλίσαμε κοινές πολιτικές με ένα τρόπο συνεννόησης πάρα πολύ παραγωγικό και πάρα πολύ δημιουργικό.
Δημοσιογράφος: Έχει καταλήξει η Κυβέρνηση σε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων στο επόμενο διάστημα;
Α. Μανιτάκης: Παράλληλα με τις εκθέσεις αξιολόγησης και με τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, συζητήσαμε φυσικά και τον τρόπο που θα γίνουν οι κατανομές, ο επιμερισμός και ο συντονισμός με τα διάφορα υπουργεία υπό την ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και της ομάδας στήριξης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης τόσο σε σχέση με την κινητικότητα, τους 12.500 υπαλλήλους, που πρέπει να σχεδιάσουμε την μετακίνηση τους και την αναλογία που υπάρχει για κάθε υπουργείο -μέχρι τον Ιούνιο 12.500- σχεδιασμός προγραμματισμός μετακινήσεων 12.500. Και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις υπόλοιπες 12.500 για τη μετακίνηση τους.
Δημοσιογράφος: Για τις αποχωρήσεις;
Α. Μανιτάκης: Για όλα θα σας πω. Περιμένετε να τελειώσω λίγο τη φράση μου. Για το 2014. Σε αυτό το σημείο λήφθηκε μια απόφαση κυβερνητική, σχηματίστηκε ένας μηχανισμός, επιτροπές, ομάδες εργασίας, ώστε να εξασφαλιστεί ο καλύτερος δυνατός και πιο αποτελεσματικός συντονισμός δράσεων των υπουργείων για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που έχουμε αναλάβει. Και θέλω να τονίσω ότι η κινητικότητα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, αν λάβετε υπόψη σας ότι τα κενά που δημιουργούνται και τον ανορθολογικό τρόπο που είχε κατανεμηθεί το προσωπικό μέχρι σήμερα.
Φυσικά, συζητήσαμε και για τα staffing plans τα περίφημα- τα έχετε ακούσει- τα σχέδια στελέχωσης τα οποία έπρεπε να τα έχουμε εγκρίνει και οριστικοποιήσει. Αυτά συζητήθηκαν. Εγκρίθηκαν τα staffing plans, τα οποία αντιστοιχούν σε θέσεις προσωπικού 206.000 υπαλλήλων. Αυτά εγκρίθηκαν. Οι μελέτες αυτές, τα σχέδια αυτά στελέχωσης είχαν εκπονηθεί από εμπειρογνώμονες με την τεχνογνωσία της Task Force και θα αποσταλούν, όπως έχουμε υποχρέωση και στην τρόικα, με την οποία το έχουμε συζητήσει. Και τέλος, συζητήθηκαν, βέβαια, και ο τρόπος κατανομής και συντονισμού σε κάθε υπουργείο του αριθμού, του στόχου που αναλογεί σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις 15.000 αποχωρήσεις, όπως έχουν προγραμματιστεί, όπως έχει αναλάβει η Κυβέρνηση την υποχρέωση να το κάνει κι όπως έχουν δηλώσει και οι αρχηγοί υπό το κοινό ανακοινωθέν που είχαν βγάλει.
Δημοσιογράφος: Το πρώτο κύμα αποχωρήσεων τι αριθμός είναι;
Α. Μανιτάκης: Κοιτάξτε, οι αριθμοί ακόμα σχεδιάζονται. Δεν μπορώ να δώσω αριθμούς καταλαβαίνετε, ακόμα στο επίπεδο του προγραμματισμού, του σχεδιασμού.
Δημοσιογράφος: Θα είναι 2.000 μέχρι τον Ιούνιο;
Α. Μανιτάκης: Θα δούμε. Πάντως, θα είναι ένας αριθμός τους προσεχείς μήνες με τα μέτρα, τα οποία λαμβάνουμε και με τους σχεδιασμούς που γίνονται. Το βασικό είναι αυτή τη στιγμή ότι έχει σχηματιστεί μια επιτροπή επιτελική, η οποία το σχεδιάζει, έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα μελέτης. Υπάρχει ο μηχανισμός συντονισμού με τα υπουργεία και πιστεύουμε ότι σύντομα - δε θα ήθελα να δώσω προθεσμίες και αριθμούς - σύντομα θα προχωρήσουμε στα πρώτα μέτρα που θα καθορίσουν έναν αριθμό. Κυρίως, το τονίζω αυτό θα προέλθει βασικά, σχεδόν αποκλειστικά, σχεδόν σε πρώτη φάση, από ό,τι βλέπω από το σχεδιασμό που γίνεται, από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπως έχουμε προαναγγείλει. Δηλαδή, ξεκινάμε από αυτούς τους περίφημους οργανισμούς που υπάρχει μια προεργασία, που ξέρετε ότι γίνεται όλο αυτό το διάστημα και με βάση αυτή την προεργασία που γίνεται και με νέα δεδομένα και με αυτούς τους οργανισμούς κάνουμε τον πρώτο σχεδιασμό.
Δημοσιογράφος: Πόσες ρυθμίσεις θα έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται εντός των ημερών.
Α. Μανιτάκης: Αυτό είναι άλλο θέμα. Έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση και έχει μπει και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο να καταθέσουμε νομοθεσία, η οποία θα συντομεύει τη διαδικασία των πειθαρχικών συμβουλίων. Όλες αυτές οι αναγκαίες ρυθμίσεις και άλλες έχουν παραδοθεί από χθες στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, το πολυνομοσχέδιο. Ευχαριστώ πολύ.
Δημοσιογράφος: Με το νέο υφυπουργό τι θα κάνετε, που ορίστηκε με βάση τις νέες δομές, τον αναπληρωτή; Τι αρμοδιότητες θα έχει;
Α. Μανιτάκης: Αυτό να ρωτήσετε τον Πρωθυπουργό.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο δεν είναι υποχρέωση;
Α. Μανιτάκης: Υποχρέωση από τη συμφωνία είναι το εξής: λέει ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να γίνουν 4.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις. Και ένα μέρος από αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αυτή την υποχρέωση θα την επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δημοσιογράφος: Οι προσλήψεις, κ. υπουργέ, πότε θα γίνουν;
Α. Μανιτάκης: Όπως ξέρετε, από την τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, προέκυψε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να περάσουμε από τους ποσοτικούς στόχους στους ποιοτικούς. Και ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τη διοίκησή μας και να ανανεώσουμε το στελεχιακό δυναμικό. Ξέρετε τους περιορισμούς που έχουμε και δεν μπορούμε να τους ανανεώσουμε. Αυτό θεωρείται ότι ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία και μία ανάσα, γιατί θέλω να τονίσω ότι περιμένουν αυτή τη στιγμή να διοριστούν- διοριστέοι- σχεδόν 10.000 από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Καταλαβαίνετε την αγωνία και τις προσδοκίες αυτών των μελλοντικών υπαλλήλων, γι' αυτό και με πολύ ιδιαίτερη ικανοποίηση δεχθήκαμε την ανταπόκριση της τρόικας, η οποία δέχθηκε να απαλύνει, να αμβλύνει τον περιορισμό του 1:5 σε 1:1. Για κάθε αναγκαστική αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη. Η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως από τις πρώτες απολύσεις. Μόλις τελειωθούν οι πρώτες αναγκαστικές αποχωρήσεις, οι οποίες φυσικά θα τηρήσουν τις διαδικασίες τις νόμιμες και τις συνταγματικές με τις εγγυήσεις όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Δημοσιογράφος: Ας πούμε χθες, αποχώρησαν δύο επίορκοι. Θα αντικατασταθούν αυτοί οι δύο;
Α. Μανιτάκης: Βεβαίως. Αλλά πρέπει πρώτα να καθαρογραφτεί η απόφαση, να τελειωθεί η απόλυσή τους, να υπολογιστεί στον αριθμό και τα λοιπά. Αλλά, ο υπολογισμός θα αρχίσει αμέσως μόλις γίνουν οι πρώτες αναγκαστικές αποχωρήσεις».
http://www.iefimerida.gr/ne
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μανιτάκης, μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν απολυθεί 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα στο 2014 οι υπόλοιποι 11.000, προσθέτοντας πως .......
μεγάλο μέρος αυτών θα φύγει από το Δημόσιο σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινίσει ακριβώς το πότε.
Επίσης, είπε ότι οι πρώτοι υπάλληλοι που θα φύγουν θα είναι εκτός από τους επίορκους και εκείνοι των οποίων οι υπηρεσίες ή οι οργανισμοί καταργούνται.
Οσον αφορά τα κενά που θα δημιουργηθούν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι θα ισχύσει η δέσμευση ένας προς ένα. Δηλαδή για κάθε μια αποχώρηση, μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, ενώ διευκρίνισε πως μέσα στο 2013 θα έχουν μετακινηθεί μέχρι τον Ιούνιο 12.500 υπάλληλοι και άλλοι τόσοι μέχρι το Δεκέμβριο.
Στο περίφημο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί και η ρύθμιση για την επιτάχυνση των πειθαρχικών ελέγχων, ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι επίορκοι.
Αυτό θα γίνεται σύμφωνα με το υπουργείο με την απευθείας προσφυγή για οριστική απόφαση στο ΣτΕ οι υπάλληλοι που έχουν ήδη τιμωρηθεί από τα πειθαρχικά με οριστική παύση.
Αναλυτικά, οι δηλώσεις του κ. Μανιτάκη, μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου:
«Α. Μανιτάκης: Συγκλήθηκε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για να ολοκληρώσει και τυπικά την πρώτη φάση της διοικητικής μεταρρύθμισης, της έγκρισης δηλαδή όλων των μεταρρυθμιστικών δράσεων, των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που προκύπτουν από τις εκθέσεις αξιολόγησης των πέντε τελευταίων υπουργείων. Ήταν έτοιμα τώρα ένα μήνα, καθυστερήσαμε λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Παρουσιάσθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης για τα τελευταία πέντε υπουργεία που είχαν τελειώσει και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη συγχώνευση, κατάργηση, μείωση των γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων κλπ.
Με την έγκριση αυτή μπορώ να πω ότι μείναμε στα ίδια ίσως και περισσότερα σε ό,τι αφορά τους στόχους που είχαμε, δηλαδή μειώθηκαν οι διοικητικές μονάδες, ο όγκος των διοικητικών δομών μεταξύ 40% έως 50%. Εχουμε μια εξοικονόμηση δημοσιονομική της τάξεως των 10% και παραπάνω, 15% και άρα στο επίπεδο αυτό, τον κύριο στόχο νομίζω ότι πήγαμε πάρα πολύ καλά.
Δημοσιογράφος: Το προσωπικό;
Α. Μανιτάκης: Για το προσωπικό, οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν δείχνουν σημαντική μείωση, γιατί έχουμε λάβει υπόψη μας φυσικά και τις συνταξιοδοτήσεις που γίνονται και άρα, οι μειώσεις δεν είναι τόσο σημαντικές.
Δημοσιογράφος: Το προσωπικό από τις καταργήσεις θα πάει σε...;
Α. Μανιτάκης: Αυτό είναι άλλο θέμα. Για να τελειώσω με αυτό, γιατί σήμερα ολοκληρώνεται μια πρώτη φάση, όπως σας είπα στην αρχή. Η πιο σημαντική, γιατί είναι μια φάση που για πρώτη φορά ακολουθείται στον τόπο μας. Υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες κι όπως έχω πει επανειλημμένως, μελέτες που έγιναν από δημοσίους υπαλλήλους, από επιτροπές, οι οποίες δεν κόστισαν καθόλου για να γίνουν αυτές οι μελέτες και η ίδια αυτή η πρακτική αποτελεί μια τομή. Τώρα αρχίζει η δεύτερη φάση που είναι η πιο κρίσιμη και η πιο αποφασιστική. Αυτές οι μελέτες θα πρέπει να εφαρμοστούν. Πρέπει, δηλαδή, τώρα να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε αναλυτικά τα τμήματα και τις θέσεις που προβλέπονται μετά από τις συγχωνεύσεις και τις συντομεύσεις, να γίνουν τα περιγράμματα θέσεων, τα περιγράμματα καθηκόντων, τα περιγράμματα διαδικασιών. Αυτά γίνονται πάλι από τους δημοσίους υπαλλήλους με την κατεύθυνση των γενικών διευθυντών κα ιδίως των διευθυντών διευθύνσεων προσωπικού.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, κ. υπουργέ; Πότε θα ολοκληρωθεί;
Α. Μανιτάκης: Βεβαίως υπάρχει. Πιστεύουμε ότι η αυτή η φάση, που επαναλαμβάνω είναι η φάση της υλοποίησης ή της εφαρμογής, κάτι που παλαιότερα γινόταν, ξέρετε, μετά το νόμο και μετά το Προεδρικό Διάταγμα, τώρα το κάνουμε πριν από το νόμο και πριν από το Προεδρικό Διάταγμα σαν σχεδίασμα. Πιστεύω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε τελειώσει αυτή τη φάση.
Δημοσιογράφος: Ιούνιο, Ιούλιο;
Α. Μανιτάκης: Πιστεύω ότι τέλη Ιουνίου θα έχουμε τελειώσει.
Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένος από τη συνεργασία των άλλων υπουργών;
Α. Μανιτάκης: Απόλυτα. Επιπλέον, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την αποδοτικότητα του Κυβερνητικού Συμβούλιου Μεταρρύθμισης. Πρέπει να ξέρετε ότι όλο αυτό το διάστημα εξασφαλίσαμε συντονισμό όλων των υπουργείων, είχαμε κοινούς στόχους, εξασφαλίσαμε κοινές πολιτικές με ένα τρόπο συνεννόησης πάρα πολύ παραγωγικό και πάρα πολύ δημιουργικό.
Δημοσιογράφος: Έχει καταλήξει η Κυβέρνηση σε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων στο επόμενο διάστημα;
Α. Μανιτάκης: Παράλληλα με τις εκθέσεις αξιολόγησης και με τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των δημοσίων υπηρεσιών, συζητήσαμε φυσικά και τον τρόπο που θα γίνουν οι κατανομές, ο επιμερισμός και ο συντονισμός με τα διάφορα υπουργεία υπό την ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης και της ομάδας στήριξης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης τόσο σε σχέση με την κινητικότητα, τους 12.500 υπαλλήλους, που πρέπει να σχεδιάσουμε την μετακίνηση τους και την αναλογία που υπάρχει για κάθε υπουργείο -μέχρι τον Ιούνιο 12.500- σχεδιασμός προγραμματισμός μετακινήσεων 12.500. Και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις υπόλοιπες 12.500 για τη μετακίνηση τους.
Δημοσιογράφος: Για τις αποχωρήσεις;
Α. Μανιτάκης: Για όλα θα σας πω. Περιμένετε να τελειώσω λίγο τη φράση μου. Για το 2014. Σε αυτό το σημείο λήφθηκε μια απόφαση κυβερνητική, σχηματίστηκε ένας μηχανισμός, επιτροπές, ομάδες εργασίας, ώστε να εξασφαλιστεί ο καλύτερος δυνατός και πιο αποτελεσματικός συντονισμός δράσεων των υπουργείων για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που έχουμε αναλάβει. Και θέλω να τονίσω ότι η κινητικότητα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, αν λάβετε υπόψη σας ότι τα κενά που δημιουργούνται και τον ανορθολογικό τρόπο που είχε κατανεμηθεί το προσωπικό μέχρι σήμερα.
Φυσικά, συζητήσαμε και για τα staffing plans τα περίφημα- τα έχετε ακούσει- τα σχέδια στελέχωσης τα οποία έπρεπε να τα έχουμε εγκρίνει και οριστικοποιήσει. Αυτά συζητήθηκαν. Εγκρίθηκαν τα staffing plans, τα οποία αντιστοιχούν σε θέσεις προσωπικού 206.000 υπαλλήλων. Αυτά εγκρίθηκαν. Οι μελέτες αυτές, τα σχέδια αυτά στελέχωσης είχαν εκπονηθεί από εμπειρογνώμονες με την τεχνογνωσία της Task Force και θα αποσταλούν, όπως έχουμε υποχρέωση και στην τρόικα, με την οποία το έχουμε συζητήσει. Και τέλος, συζητήθηκαν, βέβαια, και ο τρόπος κατανομής και συντονισμού σε κάθε υπουργείο του αριθμού, του στόχου που αναλογεί σε κάθε υπουργείο σχετικά με τις 15.000 αποχωρήσεις, όπως έχουν προγραμματιστεί, όπως έχει αναλάβει η Κυβέρνηση την υποχρέωση να το κάνει κι όπως έχουν δηλώσει και οι αρχηγοί υπό το κοινό ανακοινωθέν που είχαν βγάλει.
Δημοσιογράφος: Το πρώτο κύμα αποχωρήσεων τι αριθμός είναι;
Α. Μανιτάκης: Κοιτάξτε, οι αριθμοί ακόμα σχεδιάζονται. Δεν μπορώ να δώσω αριθμούς καταλαβαίνετε, ακόμα στο επίπεδο του προγραμματισμού, του σχεδιασμού.
Δημοσιογράφος: Θα είναι 2.000 μέχρι τον Ιούνιο;
Α. Μανιτάκης: Θα δούμε. Πάντως, θα είναι ένας αριθμός τους προσεχείς μήνες με τα μέτρα, τα οποία λαμβάνουμε και με τους σχεδιασμούς που γίνονται. Το βασικό είναι αυτή τη στιγμή ότι έχει σχηματιστεί μια επιτροπή επιτελική, η οποία το σχεδιάζει, έχουν ανατεθεί συγκεκριμένα καθήκοντα μελέτης. Υπάρχει ο μηχανισμός συντονισμού με τα υπουργεία και πιστεύουμε ότι σύντομα - δε θα ήθελα να δώσω προθεσμίες και αριθμούς - σύντομα θα προχωρήσουμε στα πρώτα μέτρα που θα καθορίσουν έναν αριθμό. Κυρίως, το τονίζω αυτό θα προέλθει βασικά, σχεδόν αποκλειστικά, σχεδόν σε πρώτη φάση, από ό,τι βλέπω από το σχεδιασμό που γίνεται, από τις καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπως έχουμε προαναγγείλει. Δηλαδή, ξεκινάμε από αυτούς τους περίφημους οργανισμούς που υπάρχει μια προεργασία, που ξέρετε ότι γίνεται όλο αυτό το διάστημα και με βάση αυτή την προεργασία που γίνεται και με νέα δεδομένα και με αυτούς τους οργανισμούς κάνουμε τον πρώτο σχεδιασμό.
Δημοσιογράφος: Πόσες ρυθμίσεις θα έχει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται εντός των ημερών.
Α. Μανιτάκης: Αυτό είναι άλλο θέμα. Έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση και έχει μπει και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο να καταθέσουμε νομοθεσία, η οποία θα συντομεύει τη διαδικασία των πειθαρχικών συμβουλίων. Όλες αυτές οι αναγκαίες ρυθμίσεις και άλλες έχουν παραδοθεί από χθες στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, το πολυνομοσχέδιο. Ευχαριστώ πολύ.
Δημοσιογράφος: Με το νέο υφυπουργό τι θα κάνετε, που ορίστηκε με βάση τις νέες δομές, τον αναπληρωτή; Τι αρμοδιότητες θα έχει;
Α. Μανιτάκης: Αυτό να ρωτήσετε τον Πρωθυπουργό.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, 2.000 απολύσεις μέχρι τον Ιούνιο δεν είναι υποχρέωση;
Α. Μανιτάκης: Υποχρέωση από τη συμφωνία είναι το εξής: λέει ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να γίνουν 4.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις. Και ένα μέρος από αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Αυτή την υποχρέωση θα την επιτελέσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δημοσιογράφος: Οι προσλήψεις, κ. υπουργέ, πότε θα γίνουν;
Α. Μανιτάκης: Όπως ξέρετε, από την τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, προέκυψε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη να περάσουμε από τους ποσοτικούς στόχους στους ποιοτικούς. Και ότι είναι επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τη διοίκησή μας και να ανανεώσουμε το στελεχιακό δυναμικό. Ξέρετε τους περιορισμούς που έχουμε και δεν μπορούμε να τους ανανεώσουμε. Αυτό θεωρείται ότι ήταν μία πολύ μεγάλη επιτυχία και μία ανάσα, γιατί θέλω να τονίσω ότι περιμένουν αυτή τη στιγμή να διοριστούν- διοριστέοι- σχεδόν 10.000 από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Καταλαβαίνετε την αγωνία και τις προσδοκίες αυτών των μελλοντικών υπαλλήλων, γι' αυτό και με πολύ ιδιαίτερη ικανοποίηση δεχθήκαμε την ανταπόκριση της τρόικας, η οποία δέχθηκε να απαλύνει, να αμβλύνει τον περιορισμό του 1:5 σε 1:1. Για κάθε αναγκαστική αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη. Η διαδικασία θα αρχίσει αμέσως από τις πρώτες απολύσεις. Μόλις τελειωθούν οι πρώτες αναγκαστικές αποχωρήσεις, οι οποίες φυσικά θα τηρήσουν τις διαδικασίες τις νόμιμες και τις συνταγματικές με τις εγγυήσεις όλων των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Δημοσιογράφος: Ας πούμε χθες, αποχώρησαν δύο επίορκοι. Θα αντικατασταθούν αυτοί οι δύο;
Α. Μανιτάκης: Βεβαίως. Αλλά πρέπει πρώτα να καθαρογραφτεί η απόφαση, να τελειωθεί η απόλυσή τους, να υπολογιστεί στον αριθμό και τα λοιπά. Αλλά, ο υπολογισμός θα αρχίσει αμέσως μόλις γίνουν οι πρώτες αναγκαστικές αποχωρήσεις».
http://www.iefimerida.gr/ne
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου