Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

«Φουντώνουν» τα σενάρια για κούρεμα χρέους από την ΕΚΤ

«Φουντώνουν» τα σενάρια για κούρεμα χρέους από την ΕΚΤ
Φουντώνουν εκ νέου τα σενάρια και οι αναλύσεις για δεύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, ως η μόνη λύση στο πρόβλημα χρέους, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα έχει πάει... περίπατο λόγω ύφεσης.
Ωστόσο, αυτή τη φορά ο... «κουρέας» θα πρέπει να....
περιποιηθεί τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες. Το θέμα αναδεικνύει εκ νέου το πρακτορείο Reuters, φιλοξενώντας σχετικές δηλώσεις υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, αν και επισημαίνει ότι οι ενστάσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ είναι ιδιαιτέρως ισχυρές και προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία και τους δορυφόρους της, η οποία βάζει εμπόδια και στη πρόθεση του Μάριο Ντράγκι να λειτουργήσει πιο «επιθετικά» στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν καίρια οι κερδοσκοπικές πιέσεις.
Στο θέμα αναφέρεται με νέα έκθεσή της και η Goldman Sachs, η οποία εστιάζει κυρίως στην ανάγκη περαιτέρω χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, αντικρούοντας τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να βρίσκεται στη πόρτα της εξόδου επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του προγράμματος, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο είναι θέμα πολιτικής απόφασης δηλαδή το εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν ή δεν θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα. Η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει, δε, ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι επαρκείς για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τονίζει ότι εάν η ΕΚΤ δεχόταν τη χρονική επιμήκυνση των ομολόγων που κατέχει, αυτό θα αρκούσε από μόνο του για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του 2015.


iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου