Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Φάγαμε 10 δισ. μέσα σε δύο μήνες από τα έτοιμα!

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χειροτέρευση σε Ισπανία- Πορτογαλία και, κυρίως, η συνεχής μείωση των καταθέσεων σε Ελλάδα με 10 δισ. ευρώ εκροές επαναφέρουν άσχημα ανακλαστικά στο Χρηματιστήριο και την οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 4,7 δισ. ευρώ απέσυραν από τις τράπεζες τον Φεβρουάριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των καταθέσεων να..... περιοριστεί στα 164,3 δισ. ευρώ από 169 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Από την αρχή του έτους το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει μειωθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2011 το απόθεμα των καταθέσεων εμφανίζει μείωση της τάξεως του 19%, η οποία είναι η μεγαλύτερη (σε ετήσια βάση) των τελευταίων μηνών.

Οι μεγαλύτερες εκροές καταθέσεων παρατηρούνται στα νοικοκυριά όπου το συνολικό τους ύψος έχει πλέον περιοριστεί στα 138,5 δισ. ευρώ από 142 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιανουαρίου.

Το ποσό των 10 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις φυσικά και δεν είναι μόνο όλοι όσοι βγάζουν τα χρήματα στο εξωτερικό, διότι, πλέον, το μεγαλύτερο μέρος είναι καταθέτες που προσπαθούν να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους.    

Η σημερινή βουτιά του Γενικού Δείκτη πάνω από 2% δημιουργεί
άσχημες συνθήκες σε μια οικονομία που βρίσκεται ακόμη στην «εντατική» καθώς δεν μπορεί αφενός να χρηματοδοτήσει το δημόσιο την οικονομία και αφετέρου οι τράπεζες αναζητούν κεφάλαια.

Ήδη οι τραπεζίτες έχουν λάβει μηνύματα από ξένους επενδυτές – ότι δεν συμμετέχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου αφενός γιατί οι παλαιές δεν πέτυχαν και αφετέρου διότι κανείς δεν θέλει να «κάψει» τα λεφτά.     

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με εντεινόμενη την ανησυχία για την Ισπανία, είναι προφανές ότι, κερδίζουν οι…. Σπεκουλαδόροι. Δηλαδή, όλοι όσοι προτείνουν να βγει εκτός ευρώ η Ελλάδα ή και ακόμη χειρότερα να υιοθετήσει διπλό νόμισμα, όπως είπε σήμερα ο πολωνός υπουργός Οικονομικών. 

Από το μεσημέρι και μετά λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης «κρέμασε» καθώς  το επενδυτικό ενδιαφέρον στις τράπεζες δεν μπορεί να  διατηρηθεί – όταν το δημόσιο και το ταμείο χρηματοπιστωτικής στήριξης  δεν ξεκαθαρίζει πως θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση.

Η πτώση, μάλιστα, θα ήταν μεγαλύτερη αν ορισμένες μετοχές όπως η Coca- Cola σημείωναν πτώση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 734,77 μονάδες χάνοντας 2,37%.
Βουτιά 9,25% για την Alpha Bank, 8,28% για την Eurobank και 8,56% για την ΔΕΗ.

Πτώση 2,46% για τον ΟΠΑΠ, 3,55% για τον ΟΤΕ και 4,13% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Στα 41,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.   

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου