Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Το αεροπλανοφόρο USS Enterprise στο Φάληρο


Το αεροπλανοφόρο USS Enterprise στο Φάληρο

Ο πυρηνικός «θρύλος» του αμερικανικού ναυτικού στο τελευταίο του ταξίδι




Σκηνές που γνωρίζουμε μόνο από τις παλιές ελληνικές ταινίες, της δεκαετίας του '60 , με  θέμα την αφιξη του αμερικανικού 6ου Στόλου, αναβίωσαν την Τετάρτη το πρωϊ στον φαληρικό όρμο, όταν μέλη του πληρώματος του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Enterprise πάτησαν το....... ελληνικό έδαφος.

Το μεγαλύτερο στον κόσμο πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Φάληρο και θα παραμείνει εκεί για τρείς ημέρες. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πραγματοποίηση της τελυταίας του αποστολής και μετά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα οδηγηθεί σε ναυπηγείο για παροπλισμό, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της 50ετούς και πλέον επιχειρησιακής του δράσης.

Το αεροπλανοφόρο USS Enterprise ναυπηγήθηκε το 1960 και το 1961 ξεκίνησε τις επιχειρήσεις. Η χωρητικότητά του  με πλήρη οπλισμό ανέρχεται σε 95.000 τόνους, περίπου. Το μήκος του είναι 342 μέτρα και το πλάτος του καταστρώματος 78,4 μέτρα.

Είναι το όγδοο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, και το 11ο βαρύτερο πολεμικό πλοίο μετά τα 10 αεροπλανοφόρα κλάσης Νίμιτς.
Μπορεί να «σηκώσει» έως 70 μαχητικά αεροσκάφη με πιό γνωστό από αυτά το F-14 Tomcat. Το πλήρωμά του είναι πάνω από 5.000 άτομα.

Έχει λάβει μέρος στην κρίση της Κούβας, σε επιχειρήσεις στη Νοτιανατολική Ασία, το Βιετνάμ, τον ινδο-πακιστανικό πόλεμο του 1971 και πρόσφατα σε επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

Εκτός από τις επιχειρήσεις, ο «θρύλος» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού χρησιμοποιήθηκε για γυρίσματα ταινιών του Χόλιγουντ, που σημείωσαν τεράστια επιτυχία, όπως το «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ.

Στη διάρκεια της παραμονής του αεροπλανοφόρου στο Φάληρο, το πλήρωμα θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ  το πλοίο επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο δεξίωσης, που θα παρατεθεί ενόψει του τελευταίου ταξιδιού του.


tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου