Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Nέα «χάϊτεκ» ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας


Nέα «χάϊτεκ» ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας
Πηγή: TASS

Σε δοκιμαστική επιχειρησιακή λειτουργία τέθηκε το Μάϊο ο τέταρτος κατά σειρά στη χώρα σταθμός ραντάρ τύπου «Βορόνεζ – Μ», στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης της αντιπυραυλικής προστασίας της Ρωσίας. Ο συγκεκριμένος σταθμός κατασκευάστηκε στην περιοχή Ιρκούτσκ, δίπλα στη .......λίμνη Βαϊκάλη, στη ρώσικη Aνατολική Σιβηρία, λίγο έξω από την πόλη Ουσόλιε – Σιμπίρσκογιε, στο μικρό χωρίο Μισιλόβκα.
Μέχρι τον Μάϊο, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είχαν ήδη τεθεί οι σταθμοί ραντάρ «Βορόνεζ – Μ» στον οικισμό Λέχτουσι, έξω από την Αγία Πετρούπολη και «Βορόνεζ – DΜ» στις περιοχές Κρασνοντάρ και Καλινινγκράντ. Μαζί με τους σταθμούς ραντάρ του συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας τύπου «Νταριάλ», «Ντνιέπρ», «Ντνιέστρ» και «Βόλγκα», που λειτουργούν στην περιοχή Μούρμανσκ, στην πόλη Πετσόρα στη Δημοκρατία Κόμι, στην Λευκορωσία, στην πόλη Γκαμπαλά στο Αζερμπαϊτζάν, στη λίμνη Μπαλχάζ (Καζαχστάν) και στην περιοχή Κρασνογιάρκ στη Σιβηρία, δημιουργείται ένα πανίσχυρο τόξο αντιπυραυλικής προστασίας. Ένα ενιαίο δίκτυο έγκαιρης ειδοποίησης, που ελέγχει και προστατεύει τη χώρα από πυραυλικές επιθέσεις από κάθε κατεύθυνση. Η κατασκευή παρόμοιου τύπου σταθμών, έχει προγραμματιστεί να γίνει και σε άλλες περιοχές της Ρωσίας.

Απάντηση.

Οι στρατιωτικοί, δεν κρύβουν ότι η κατασκευή των σταθμών ραντάρ, είναι μέρος της αντίδρασης στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας EuroPRO. O Διοικητής της Αντιαεροπορικής και Διαστημικής Άμυνας της Ρωσίας, Υποστράτηγος Ολέγκ Οσταπένκο, είπε στον γράφοντα ότι «οι σταθμοί αυτοί αποτελούν τμήμα του συστήματος πυρηνικής αποτροπής. Ως εκ τούτου, είναι πολύ φυσικό ότι κάθε νέος σταθμός που τοποθετείται στο σύστημα, να αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο για να σκεφτεί η αντίστοιχη πλευρά (σ.σ. οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ) για τη δική της συμπεριφορά και τις ενέργειες της».

Μέχρι τις ακτές των ΗΠΑ.

Μιλώντας για τα νέα συστήαμτα, ο επικεφαλής σχεδιαστής των σταθμών ραντάρ Σεργκέι Μπόγιεφ, εξηγεί: «Ο σταθμός ραντάρ στο Ιρκούτσκ παρακολουθεί τον εναέριο και διαστημικό χώρο με ακτίνα δράσης τα έξι χιλιάδες χιλιόμετρα, σε ένα τόξο 120 μοιρών. Το οπτικό του πεδίο καλύπτει την Ιαπωνία, την Κίνα, την χερσόνησο της Κορέας, το Βιετνάμ, τη χερσόνησο της Ινδοκίνας, τον κόλπο της Βεγγάλης στον Ινδικό Ωκεανό και ένα μεγάλο μέρος της Ινδίας. Και αυτό είναι μόνο το πρώτο τμήμα του εν λόγω σταθμού. Μετά από ενάμιση χρόνο, θα εντάξουμε στο σύστημα και το δεύτερο τμήμα του. Θα ελέγχει και θα επιθεωρεί ένα άλλο τόξο ίδιου εύρους, καλύπτοντας όμως διαφορετικό τομέα. Αυτόν του κεντρικού και βόρειου Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης και της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ».

Οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τις περιοχές αυτές θα εντοπίζονται από τους δορυφόρους του συστήματος ελέγχου του διαστήματος και η πληροφορία θα μεταδίδεται στους σταθμούς ραντάρ έγκαιρης ειδοποίησης του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Το σύστημα Η/Υ του σταθμού, θα υπολογίζει τη διαδρομή και την τροχιά του πυραύλου και θα μεταδίδει τα δεδομένα αυτά στο Κέντρο Διοίκησης της Αντιαεροπορικής και Διαστημικής Άμυνας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην πόλη Σολνετσνογκόρσκ, λίγο έξω από την Μόσχα. Στη συνέχεια, αφού ενημερωθεί ο Πρόεδρος, ο ίδιος θα δίδει εντολή και επιτόπου θα αποφασίζονται οι περαιτέρω ενέργειες. Εάν ο πύραυλος είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, θα αποφασιστεί να αναχαιτιστεί και να καταστραφεί, να δοθεί εντολή για αντίμετρα ή για απαντητικό χτύπημα (сounter – strike). Ολες αυτές οι ενέργειες πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε λίγα λεπτά. Αν ένας δυνητικός εχθρός γνωρίζει για τις δυνατότητες απάντησης που έχει η Ρωσία, είναι απίθανο να αποφασίσει να μπει σε μια τέτοια περιπέτεια.

Αποτροπή και ταχύτατη απάντηση.

Το ραντάρ «Βορόνεζ – Μ», διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο ρώσικο early warning system. Μπορεί να ανιχνεύσει, να παρακολουθεί και να κατατάσσει τα σύγχρονα και τα δυνητικά μελλοντικά επιθετικά μέσα, από αέρα και από το διάστημα και να λειτουργεί αποτρεπτικά. Το σύστημα είναι σε θέση να αναχαιτίσει και να  πλήξει επιθετικούς πυραύλους πάνω από το ρώσικο έδαφος, βελτιώνοντας τους χρόνους αντίδρασης. Μαζί με τους δορυφόρους παρατήρησης (ελέγχου) του διαστήματος, μπορεί να εντοπίζει τις εκτοξεύσεις στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς, πυραύλων Κρουζ και μια μεγάλη ποικιλία αεροσκαφών, από στρατηγικά βομβαρδιστικά μέχρι τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροπλάνα.

Αν κοιτάξετε το ραντάρ «Βορόνεζ – M» από κοντινή απόσταση, μοιάζει με ένα αναποδογυρισμένο γήπεδο ποδοσφαίρου  σε γωνία 75 μοιρών με τη γραμμή του ορίζοντα. Στην επιφάνειά του, έχουν τοποθετηθεί 1566 ραδιο-πομποί (πομποδέκτες). Αυτό καθιστά το σύστημα τεχνολογικά προηγμένο. Είναι πιο σύγχρονος σταθμός, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και είναι πιο αποδοτικός σε σύγκριση με τους προηγούμενους, παρωχημένους τεχνολογικά σταθμούς. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ραντάρ "Ντνιέπρ" και "Νταριάλ", διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό νέας γενιάς. Στο νέο σταθμό υπάρχει για παράδειγμα, μια μονάδα για την παρασκευή αποσταγμένου νερού για την ψύξη των ραδιο-πομπών, που ψύχεται από τον αέρα (αιολική ψύξη). Και οι αξιωματικοί που στελεχώνουν τα νέα ραντάρ είναι κατά πολύ λιγότεροι από τα ραντάρ «παλιοσειρές».

http://rbth.gr
Βίκτορ Λιτόβκιν, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου