Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Που θα δοθούν τα 130 δις της νέας δανειακής σύμβασης

Στις 9 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα ενημερώσει, μέσω τηλεδιάσκεψης ..

τους ομολόγους του στο συμβούλιο υπουργών της Ευρωζώνης, το περίφημο Eurogroup, σχετικά με την αποδοχή που είχε από τους ιδιώτες πιστωτές η προσφορά του Ελληνικού Δημοσίου για το «κούρεμα» των ομολόγων τους, γνωστό και ως PSI.
Εάν η ανταπόκριση –των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών, των συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων επενδυτών– είναι ευρεία και υπερβεί το 75%, το Eurogroupθα δώσει το «πράσινο φως» για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων που έχουν με τα νέα, «κουρεμένα». Στην περίπτωση αυτή, το συμβούλιο θα δώσει και την οριστική του έγκριση για το νέο δάνειο στην Ελλάδα, που ανέρχεται σε 130 δις ευρώ για την περίοδο έως το 2014.

Όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η βασική εκκρεμότητα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης ήταν η αποδοχή του PSI, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών επιφυλάχθηκαν να λάβουν και την τελική επιβεβαίωση της τρόικας για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με όλες τις προηγούμενες πράξεις για τη μείωση του ελλείμματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν συμφωνηθεί.

Ακόμα και τα καλύτερα σενάρια να επιβεβαιωθούν το βασικό ρητορικό ερώτημα παραμένει: που θα διοχετευθούν αυτά τα χρήματα;






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου