Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Νίκη Πούτιν από τον πρώτο γύρο με 58%-59% δίνουν τα exit polls

Νίκη Πούτιν από τον πρώτο γύρο με 58%-59% δίνουν τα exit polls Ξεκάθαρη νίκη από τον πρώτο γύρο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν στις σημερινές προεδρικές εκλογές δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις εξόδου από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) των εταιρειών VCIOM και FOM.

Ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκεντρώνει το 58,3% με 59,3%, ακολουθούμενος από .....
τον ηγέτη των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 17,7 έως 18,2%.

Την πεντάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Πρόχοροφ, που συμμετείχε ως αυτοπροταθείς ανεξάρτητος υποψήφιος κι έκανε την έκπληξη των εκλογών καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 9,2 έως 9,6%.

Ακολουθούν ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος με 7,4% και ο πρόεδρος της "κεντροαριστερής" "Δίκαιης Ρωσίας" Σεργκέι Μορόνοφ με 4,3%.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 56%.
Παρά τους 30000 εθελοντές- επιβλέποντες της διαδικασίας και παρά τις κάμερες που τοποθετήθηκαν σε 95000 εκλογικά τμήματα, μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δεν έλειψαν οι κατηγορίες για νοθεία και στη σημερινή ψηφοφορία.

Οι αντίπαλοι του Πούτιν δεν πείστηκαν ότι ο «Μεγάλος Αδελφός» θα απέτρεπε την νοθεία και υπήρξαν αναφορές για 3000 παραβάσεις. Μάλιστα η οργάνωση Golos επικαλέστηκε μαρτυρίες για ψήφο «κάρουζελ», δηλαδή για λεωφορεία γεμάτα ψηφοφόρους οι οποίοι μεταφέρονταν από το ένα εκλογικό τμήμα στο άλλο στη Μόσχα, στο Νοβοσιμπίρσκ και το Μπαρναουλ της Σιβηρίας, προκειμένου να ψηφίσουν πολλές φορές.
Για ψηφοφορία «κάρουζελ» έκανε λόγο και ο γνωστός αντιπολιτευόμενος ακτιβιστής και μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, μιλώντας στο BBC: «Τρομακτικό εύρος αλλοιώσεων, ειδικά στην Μόσχα…μαζική χρήση της ψηφοφορίας κάρουζελ»

 .ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου