Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Καθίζηση τζίρου ως 80% στις εκπτώσεις

ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΕ ΤΟΠΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Στις επόμενες εκπτώσεις, θα "δωρίζουν" προϊόντα και δεν θα τα παίρνει κανείς!!! Ας το καταλάβουν καλά όλοι οι "φωστήρες" κυβερνώντες τη χώρα....Η χώρα και ο λαός καταστρέφεται καθημερινά...και υπεύθυνοι είναι ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ.....
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών της τελευταίας δεκαετίας δεν ήταν αρκετές για να φέρουν χαμόγελα στον..... κόσμο του εμπορίου και η ΕΣΕΕ παρουσιάζει τα δυσοίωνα στοιχεία.

Με ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία των εμπόρων σημειώνει ότι η μείωση της κατανάλωσης το πρώτο δίμηνο φέτος, η μείωση του τζίρου στις εκπτώσεις και η αναμενόμενη μείωση των καταναλωτικών δαπανών φέτος κατά 4,4% (σύμφωνα με τη Eurostat) συνθέτουν ένα τοπίο φτώχειας μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί το λιανικό εμπόριο.
Η μέση μείωση του τζίρου το διάστημα 15 Ιανουαρίου - 29 Φεβρουαρίου, οπότε και ήταν σε ισχύ η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, έφτασε το 43%, ενώ σε αρκετές πόλεις καταγράφηκε μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 60%, τονίζει η ΕΣΕΕ. Χάθηκαν έτσι περίπου 4,5 δισ. ευρώ από τον τζίρο της αγοράς και 1,5 δισ. έσοδα για τα ταμεία του Δημοσίου.
Η ΕΣΕΕ παρέθεσε και πίνακα με την πτώση του τζίρου των εκπτώσεων σε σχέση με πέρυσι σε 100 μεγάλες πόλεις της χώρας.
Η Αθήνα παρουσιάζει απώλειες από 20% ως 50%, η Θεσσαλονίκη 40% και ο Πειραιάς 20% με 30%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στα Γρεβενά με 80% και στο Λουτράκι με 70%, ενώ σε πάνω από 20 περιπτώσεις οι απώλειες ξεπερνούσαν το 50%.
Οι κύριες διαπιστώσεις της ΕΣΕΕ:
1) Όλοι οι έμποροι θεωρούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ καθώς και η μείωση εισοδημάτων είναι οι κύριες αιτίες που συρρίκνωσαν την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο κατά 1/3 και καταδίκασαν την αγορά.
2) 9 στους 10 εμπόρους δήλωσαν μείωση των πωλήσεών τους κατά 40% στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων αλλά και κατά το πρώτο δίμηνο του 2012.
3) 8 στους 10 εμπόρους χρησιμοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονομίες και δανεικά για να διατηρήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους.
4) 7 στους 10 εμπόρους δεν μπορούν να πληρώσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς στους προμηθευτές τους για εμπορεύματα που αγόρασαν πέρυσι, ενώ λόγω έλλειψης πίστωσης και εκκρεμών οφειλών δυσκολεύονται να δώσουν νέες παραγγελίες.
5) 6 στους 10 εμπόρους αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις τράπεζες, τα πλαφόν, τις σφραγισμένες επιταγές τρίτων, ενώ έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων.
6) 5 στους 10 καθυστερούν την πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενώ πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με έναντι καταβολή του μισθού.
7) 4 στους 10 εμπόρους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και περιμένουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να τις τακτοποιήσουν.
8) 3 στους 10 χρωστούν μισθούς ακόμα και τριών μηνών και δεν μπορούν να απολύσουν εργαζόμενους γιατί δεν έχουν τα χρήματα της αποζημίωσης.
9) 2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν έστω και οριακά κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφουν από μικρές έως μεγάλες ζημιές.
10) 1 στους 10 εμπόρους μόνο πιστεύει ότι η αγορά θα συνέλθει πριν το 2013, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ ακόμα τα μέτρα λιτότητας του παλαιού και νέου Μνημονίου.


Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου