Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Ο.Α.Ε.Ε: «Δεν είχαμε ελεγκτές-γιατρούς κι έκαναν πάρτι οι επιτήδειοι»!!

«Δεν είχαμε ελεγκτές-γιατρούς κι έκαναν πάρτι οι επιτήδειοι»
Οι παράγοντες που εκτίναξαν το έλλειμμα στον ΟΑΕΕ το 2009, ήταν τα διαρθρωτικά προβλήματά του (αναλογία συνταξιούχων-ασφαλισμένων, τα παλαιά ελλείμματα από τα επιμέρους ταμεία), η εισφοροδιαφυγή επιδεινωμένη απ' την ύφεση, η υπερσυνταγογράφηση, το «πάρτι από επιτήδειους» στις ......
φαρμακευτικές δαπάνες.
Αυτά κατέθεσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά τις συνθήκες εκτίναξης του ελλείμματος του 2009, ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2010. Ο μάρτυρας δήλωσε πως το έλλειμμα του Οργανισμού, κρυβόταν κατά το ήμισυ από τον κρατικό Προϋπολογισμό επί των ημερών του - αλλά και παλαιότερα - ενώ απέδωσε και ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, για την μη προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ο Κ. Παπαθανασίου στην κατάθεσή του, επεσήμανε απαντώντας σε ερώτηση του Π. Ρήγα, πως οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στον ΟΑΕΕ από τον Γ. Παπακωνσταντίνου κατά το τελευταίο δίμηνο του 2009, ήσαν «μονόδρομος» και δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν σε προσπάθεια τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος. Ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, υπήρξε εξάλλου, εξαιρετικά αυστηρός απέναντι στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τον δικό του τομέα:
«Παραλάβαμε ένα ταμείο, στο οποίο προϋπολογισμοί, απολογισμοί, όλα, ήταν σε μια κόλλα χαρτί, χωρίς κανέναν έλεγχο. Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα των επιμέρους ταμείων και του ενιαίου πλέον Οργανισμού ήταν διαρθρωτικά και προέρχονταν από πολύ παλαιότερα» ανέφερε ο μάρτυς.
Με μια εξαιρετικά δυσμενή αναλογία ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ο ΟΑΕΕ χρειαζόταν περί το 1,2 δισ. κάθε χρόνο για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του - τα μισά απ' τα οποία εγγράφονταν στον κρατικό Προϋπολογισμό ως κρατική επιχορήγηση. Τα υπόλοιπα, δίνονταν στον ΟΑΕΕ ως έκτακτη ανάγκη. «Το 2009 ζητήσαμε επιχορήγηση 770 εκ. και στον Προϋπολογισμό γράφτηκαν 320 εκ. Ήταν μια πάγια τακτική αυτή που ερχόταν από παλιά, από πριν. Πάντα δηλαδή, έγραφαν λιγότερα στον Προϋπολογισμό, απ' όσες ήταν οι πραγματικές ανάγκες».
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, ο ΟΑΕΕ επί των ημερών του, έκανε φιλότιμες προσπάθειες για να κρατήσει τα οικονομικά του υπό έλεγχο. «Κάναμε διαγωνισμό για την Τράπεζα που εξυπηρετούσε τον Οργανισμό και καταφέραμε να μειώσουμε την αμοιβή της από 15 εκ. ευρώ σε 5. Κάναμε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., ρύθμιση οφειλών. Προσπαθήσαμε να άρουμε το περίεργο καθεστώς με το οποίο, για περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων, δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές όσοι γράφονται στο πρώην ΤΕΒΕ, αλλά αντίθετα γράφονται στον ΟΓΑ και ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Είχαμε όμως πιέσεις ανεξαρτήτως κομμάτων, από βουλευτές επαρχίας που δεν ήθελαν στο καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών της υπολοίπου χώρας να μπουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των περιοχών τους».
Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο του Οργανισμού, ήταν οι δαπάνες υγείας: «Η κατάργηση της λίστας φαρμάκων ήταν ένα κακό μέτρο - το λέω ξεκάθαρα - το οποίο εκτίναξε το κόστος των φαρμάκων σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπολογίστε μετά ότι δεν γινόταν έλεγχος, δεν μας έδιναν ελεγκτές γιατρούς, ούτε επιθεωρητές για να κάνουμε έλεγχο στα ιατρεία, στα διαγνωστικά και στα εργαστήρια. Χωρίς έλεγχο, γινόταν πάρτι από επιτηδείους».
«Οι διοικήσεις των ταμείων, απ' όσο γνωρίζω, είχαν συγκεκριμένο σχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση - και στο υπουργείο, στην αρμόδια Γραμματεία του υπουργείου Οικονομίας για την ψηφιακή σύγκλιση, προκειμένου να ενταχθούμε σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Έπρεπε όμως να εγκριθεί πρώτα από το υπουργείο Εργασίας, για να προχωρήσει η διαδικασία μετά στο υπουργείο Οικονομίας. Αυτό επί των ημερών των δικών μου δεν έγινε ποτέ από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, όταν ήταν υπουργός ο κ. Παπαθανασίου» ανέφερε ο μάρτυς.
«Όταν πήγαμε στον Οργανισμό, δεν είχαμε call center για να μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους οι ασφαλισμένοι. Το κάναμε αυτό με ένα κόστος 15 χιλιάδων ευρώ, όταν ακούγαμε ότι στο ΙΚΑ υπήρχαν κόστη 1 εκ. ευρώ για αντίστοιχου είδους project. Τέτοιο ήταν το μέγεθος της σπατάλης σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά συστήματα» σημείωσε.
Ο μάρτυρας εξήρε το έργο των κ.κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη, οι οποίοι «από την πρώτη στιγμή επισκέφθηκαν τον Οργανισμό και κατάλαβαν αναλυτικά, το μέγεθος του οικονομικού του προβλήματος», όπως επίσης και την προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Από την άλλη, και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Χρήστος Πρωτόπαπας, διαβεβαίωσε τους παρόντες βουλευτές, πως «ο κος Παπαθανασίου, έκανε πράγματι μια φιλότιμη προσπάθεια με την βοήθεια των κοινωνικών εταίρων...».

.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου