Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Μεγαλύτερη συμμετοχή στα φάρμακα για τους καρδιοπαθείς!

Περισσότερα χρήματα από την τσέπη τους για απαραίτητα φάρμακα πρέπει πλέον να πληρώνουν όσοι εμφανίζουν προβλήματα καρδιάς.

Οι τελευταίες ρυθμίσεις μετά το μνημόνιο 2 έχουν αυξήσει τη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη από 10 σε 25%.

Ο ιατρικός σύλλογος Φθιώτιδας με...... επιστολή του στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας ζητούν να ρυθμισθεί άμεσα το θέμα ώστε οι καρδιοπαθείς να μην πληρώνουν από την τσέπη τους.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους:

«Εδώ και πολλά χρόνια όλοι οι ασθενείς µε έµφραγµα μυοκαρδίου, στηθάγχη, αορτοστεφανιαία παράκαµψη (bypass), αγγειοπλαστική (PTCA), καρδιακή ανεπάρκεια, δυσλιπιδαιµία, ως χρονίως πάσχοντες

από σοβαρή νόσο, ελάμβαναν τα πολλά φάρµακα που χρειάζονταν µε συμμετοχή 10%.

Σύµφωνα µε την απόφασή σας που δηµοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 497/28-2-2012 αφαιρείται το δικαίωµα της συµµετοχής 10% στα φάρµακα και υποχρεώνετε εκατοντάδες χιλιάδες καρδιοπαθείς να πληρώνουν τα φάρµακά τους µε 25%!

Επειδή πρόκειται για ένα εντελώς άδικο μέτρο που αφορά ασθενείς που λαµβάνουν θεραπεία εφ’ όρου ζωής, παρακαλούµε να επανορθώσετε µε νέα απόφασή σας».


Στο μεταξύ και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) καταγγέλλει την Ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την υπογραφή πρόσφατης υπουργικής απόφασης στην οποία καθορίζονται οι παθήσεις για τις οποίες θα αναγράφονται φάρμακα μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής 10% .

Από αυτή την απόφαση δεν έχουν συμπεριληφθεί παθήσεις που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής όπως στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία κ.α. και τις κατατάσσει σε ποσοστό 25%, σημειώνει ο ΙΣΑ.

Με δεδομένο τη σημερινή οικονομική κατάσταση με τη συρρίκνωση μισθών και συντάξεων οι άνθρωποι αυτοί που χρήζουν χρόνιας φαρμακευτικής αγωγής αδυνατούν να πληρώσουν τις υψηλές συμμετοχής στα φάρμακά τους.

«Εάν θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά συμμετοχής στη χορήγηση φαρμάκων τότε ας το κάνουν με οικονομικά κριτήρια και να πληρώνουν οι ‘‘έχοντες και κατέχοντες ’’.

Η πάγια θέση του ΙΣΑ είναι ξεκάθαρη, είμαστε υπέρ της περιστολής της δαπάνης και της μείωσης των δαπανών στο χώρο της Υγείας αλλά όχι σε βάρος των ασθενών και μάλιστα των χρονίως πασχόντων» σημειώνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και συνεχίζει: «Ζητάμε άμεσα να συμπεριληφθούν και οι σημαντικές χρόνιες παθήσεις όπως στεφανιαία νόσο, υπερλιπιδαιμία στο ποσοστό συμμετοχής 10% της χορήγησης των φαρμάκων, όπως άλλωστε γίνονταν και μέχρι σήμερα».


.otyposnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου