Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

ΣΥΡΙΑ: Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει η παγιδευμένη Μπάμπα Αμρ της Χομς


Η συνοικία Μπαμπά Αμρ στη Χομς είναι παγιδευμένη με εκρηκτικά και νάρκες και επικίνδυνη προειδοποίησαν τα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού οι Αρχές της Συρίας, επιμένοντας ότι πριν εισέλθει η ανθρωπιστική βοήθεια στην συνοικία θα πρέπει πρώτα να εκκαθαριστεί από τις παγίδες. Πάντως οι διαπραγματεύσεις με τις συριακές Αρχές συνεχίζονται ώστε να φτάσει επιτέλους η ανθρωπιστική βοήθεια στη σκληρά δοκιμαζόμενη συνοικία.Η αποστολή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου που αποτελείται από .....
επτά φορτηγά έφτασε την Παρασκευή στη Χομς, αλλά δεν της επιτράπηκε η είσοδος στη συνοικία, παρά την προηγούμενη άδεια των Αρχών.
Είναι απαράδεκτο να μην δίνεται βοήθεια σε ανθρώπους που την χρειάζονται επί εβδομάδες, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ, ενώ τόνισε ότι η ανθρωπιστική αποστολή θα παραμείνει στην πόλη μέχρι να της επιτραπεί να προσεγγίσει τη συνοικία.
Από τη Μπαμπά Αμρ είχαν αποχωρήσει και οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού -ήταν μερικοί εκατοντάδες μέσα στη Μπάμπα Αμρ.
Αναφορές από την πόλη υποστηρίζουν ότι στρατιώτες του τακτικού στρατού έχουν προβεί σε δολοφονίες και ομαδικές εκτελέσεις ενώ δεν έχει σταματήσει και ο βομβαρδισμός.
Επιπλέον ο στρατός -«σε μια κίνηση καθαρής εκδίκησης» όπως λένε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης- βομβάρδισε και τη συνοικία Τζομπάρ στη Χομς, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες κάτοικοι της Μπάμπα Αμρ. Πλήττονται ακόμη με πυρά πυροβολικού και οι συνοικίες αλ-Χαλιντίγια και αλ-Κουσούρ.
Εν τω μεταξύ, συριακές δυνάμεις σκότωσαν τρεις νεαρούς στη Ντέιρ αλ-Ζορ όταν άνοιξαν πυρ στη διάρκεια της κηδείας δυο ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε διαδήλωση στην πόλη αυτή, δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας στη Ντεράα στα νότια της χώρας.
* Δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι τους παραδόθηκαν οι σοροί της Αμερικανής δημοσιογράφου Μαρί Κόρβιν και του Γάλλου φωτογράφου Ρεμί Οσλίκ που είχαν σκοτωθεί πριν από περίπου 10 ημέρες στη Χομς.

«Εγκλήματα πολέμου στη Συρία»

Παρά τα μικρά βήματα για τη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Συρίας, η διεθνής κοινότητα και ανάμεσα της και οι γειτονικές με τη Συρία χώρες (αραβικές και μη) παραμένει εξοργισμένη με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και την απόλυτη αδιαλλαξία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Τα μέτρα καταστολής του Άσαντ κατά των αντιπάλων του φέρουν τα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων πολέμου και η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων καταστρέφει κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στη Συρία, που κλείνει συστηματικά όλα τα παράθυρα διαλόγου, διαπράττονται καθημερινά από το καθεστώς εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τόνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρτσι.
Για ένα καθεστώς που έχει γίνει εγκληματικό και αρνείται κάθε βοήθεια την ώρα που δολοφονεί τους πολίτες του έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ
«Προσπαθούμε να φέρουμε το ζήτημα [της Συρίας] ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα που είχαν εμποδίσει τις προηγούμενες διαδικασίες» επισήμανε ακόμη και πρόσθεσε ότι συζήτησε για το θέμα αυτό με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
Αμφιβολίες Πούτιν
Η Ρωσία αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας, πολύ περισσότερο σε μία ένοπλη επέμβαση για την οποία δεν εμφανίζονται πολύ πρόθυμοι και στη Δύση.
Παραταύτα, όπως αναφέρει το Σάββατο ο Monde, ο πρωθυπουργός και υποψήφιος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν μοιάζει να διαφοροποιείται από τη γραμμή που είχε μέχρι σήμερα.
Σε γεύμα με ξένους δημοσιογράφους είπε ότι «σκοπός μας είναι η συμφιλίωση, δεν επιθυμούμε να δούμε μία επανάληψη της κατάστασης στη Λιβύη».
Πρόσθεσε πάντως ότι δεν γνωρίζει αν θα μπορούσε να αντέξει το καθεστώς Άσαντ μετά την εμφύλια σύγκρουση στην οποία έχει περιπέσει η χώρα εδώ και ένα χρόνο· ούτε και το αν η συριακή κοινωνία θα βρει μία συμβιβαστική λύση.

sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου