Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

«Κραυγή αγωνίας» για την ακίνητη περιουσία


Μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προχωρά σε έκκληση σωτηρίας της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.
Πιο συγκεκριμένα, αναστολή ...
επιβολής του ΦΑΠ για όσο διάστημα επιβάλλεται το τέλος ακινήτων, μείωση των τιμών ζώνης άνω των 1.500 ευρώ και των συντελεστών εμπορικότητας, καθώς και δυνατότητα εκχώρησης ακινήτων προς το Δημόσιο για εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων ζητά η ΠΟΜΙΔΑ, εν όψει της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.
Η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως προχωρά σε αυτά τα αιτήματα, με στόχο να αποτραπεί το ντόμινο των πλειστηριασμών. Τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου των οργανώσεων των Ιδιοκτητών Ακινήτων, των Δικηγόρων, των Συμβολαιογράφων, των Εμπόρων, των και των Κτηματομεσιτών.
Το πιο κρίσιμο πάντως από όλα είναι η καταγγελία πως το κύριο χαρακτηριστικό της σήμερα ισχύουσας φορολογίας της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, και ιδιαίτερα της ετήσιας (ΦΑΠ + ΕΕΤΗΔΕ + ΤΑΠ + ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ) είναι το ότι μοιάζει να σχεδιάστηκε έτσι, ώστε σύντομα να μην είναι σε θέση να την καταβάλουν οι ιδιοκτήτες της, ώστε να πάψουν τελικά να είναι ιδιοκτήτες ενώ ειδική αναφορά υπήρξε και στην ποινικοποίηση της αδυναμίας πληρωμής των φόρων, απειλεί άμεσα με βαριές ποινές φυλάκισης, και μάλιστα με αυτόφωρες διαδικασίες σύλληψης και παραπομπής, τους ιδιοκτήτες των ξενοίκιαστων ακινήτων που δεν θα έχουν να πληρώσουν το ΦΑΠ, μόλις εξαντληθούν και οι τελευταίες τραπεζικές καταθέσεις τους.
Μεταξύ άλλων οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και μείωση για τα υπόγεια και τους βοηθητικούς χώρους, καταργούμενου του ΦΑΠ, ή η κατάργησή του και η θέσπιση μιςα και μόνης νέας μορφής ετήσιου φόρου χωρίς αφορολόγητο ποσό αλλά με μη βεβαιούμενο ποσό φόρου 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, που να καλύπτει την αξία της πρώτης κατοικίας της οικογένειας των «μη προνομιούχων» πολιτών (100.000 ευρώ), με τη μέγιστη δυνατή διεύρυνση της φορολογικής βάσης και με φορολογικούς συντελεστές κάτω από το μισό από τους ήδη ισχύοντες στο ΦΑΠ, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα προτάθηκε η μείωση των τιμών ζώνης άνω των 1.500 ευρώ και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας καθώς και η μείωση κατά 50% όλων των συντελεστών εμπορικότητας, λόγω της δραματικής μείωσης έως και εκμηδενισμού της πραγματικής και μισθωτικής τους αξίας.
Αυτό σημαίνει ότι για τα ισόγεια καταστήματα και γραφεία σε όσες περιοχές ο συντελεστής εμπορικότητας ισούται σήμερα με τη μονάδα, θα πρέπει να ισχύσει αρνητικός συντελεστής 0,50 γιατί τα ισόγεια αυτά καταστήματα είναι οριστικά εκτός συναλλαγής. Η ΕΣΕΕ ζητά με τη σειρά της τη χρονική και ποσοστιαία επέκταση του μειωτικού συντελεστή παλαιότητας.
Οι συντελεστές μείωσης της αξίας των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων λόγω παλαιότητας έρχονται από την δεκαετία του 1980. Έκτοτε, ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κτιριακού δυναμικού της χώρας μας έχει παλαιωθεί κατά 3 σχεδόν δεκαετίες, με κύρια προβλήματα τα μεγάλα κόστη συντήρησης, αποκατάστασης, ενεργειακής αναβάθμισης και άλλων δαπανηρών ανακαινίσεων.
Εντούτοις, παρά τα μεγάλα κόστη-απότοκα της πραγματικής παλαιότητας, ο μειωτικός συντελεστής «κλειδώνει» στο 0,80 μετά την 20ετία, μη επιδεχόμενος περαιτέρω αύξηση. Είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου