Εκπληκτοι έμειναν οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ με τα προνοιακά επιδόματα-μαϊμού
«Εδώ παίρνουν επίδομα αναπηρίας ακόμα οι Μακεδονομάχοι», είπε χαμογελώντας ο υφυπουργός Αμυνας κ. Σπηλιόπουλος στον γενικό διευθυντή του ΟΟΣΑ οποίος εξέφρασε την απορία του όταν είδε τα στοιχεία για τα επιδόματα των αναπήρων πολέμου
«Αλήθεια πώς γίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των αναπήρων πολέμου, τη στιγμή που δεν έγινε πόλεμος τα τελευταία χρόνια;», ρώτησε σε κάποια στιγμή τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Κ. Σπηλιόπουλο ο...... γενικός διευθυντής του ΟΟΣΑ, όταν είδε τα στοιχεία που του παρέθεσε ο υφυπουργός σχετικά με το πόσο επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό τα συνεχώς αυξανόμενα επιδόματα των αναπήρων πολέμου: «Εδώ παίρνουν επίδομα αναπηρίας ακόμα οι Μακεδονομάχοι», είπε χαμογελώντας ο υφυπουργός.
Το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ βρέθηκε την Δευτέρα το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας για να εξετάσει τα προνοιακά επιδόματα που παρέχει η κυβέρνηση και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να περιορισθεί η δαπάνη που παρατηρείται σ΄ αυτά.
Στη σύσκεψη μετείχαν τρεις υφυπουργοί, οι κκ. Φ. Σαχινίδης (Οικονομικών), Κ. Σπηλιόπουλος (Εθνικής Αμυνας) και Μ. Μπόλαρης (Υγείας) και προήδρευε η κυρία Αθηνά Δρέττα (γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας αντικαθιστώντας τον υπουργό κ. Γ. Κουτρουμάνη που βρίσκεται στη Γενεύη στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας).
Η σύνθεση της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΑ ήταν αναβαθμισμένη αφού συμπεριέλαβε συμβούλους πρώην Πρωθυπουργών της Ευρωζώνης, σύμβουλο της κυρίας Κριστίν Λαγκάρτ, Νορβηγό οικονομολόγο και ορισμένους άλλους επιφανείς οικονομολόγους.
Η σύσκεψη άρχισε με γκρίνια από πλευράς των υφυπουργών όχι για το ύψος των προνοιακών επιδομάτων, όπως κανείς θα περίμενε, αλλά για το γεγονός ότι δόθηκαν χρήματα (και μάλιστα αρκετά_ όπως ειπώθηκε) στον ΟΑΣΑ για να προτείνει ποια επιδόματα πρέπει να κοπούν: «Εγώ σε μία εβδομάδα θα τα έκανα τζάμπα και καλύτερα», ακούστηκε να λέει ο κ. Μπόλαρης, με τον οποίο συμφώνησε τόσο ο κ. Σπηλιόπουλος, όσο και η κυρία Δρέττα. Ενας υφυπουργός ρώτησε ποιος υπουργός έφερε τον ΟΑΣΑ στα επιδόματα, αλλά δεν πήρε απάντηση.
Το τι ειπώθηκε μέσα στη σύσκεψη δύσκολα περιγράφεται ή μάλλον δύσκολα γίνεται πιστευτό, αφού εμφανίσθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένας ολόκληρος καταυλισμός πάσχει από ανίατη ασθένεια, η πλειοψηφία των κατοίκων ενός νησιού του Ιονίου είναι τυφλή (ανάμεσά τους και ταξιτζήδες), άλλοι κωφάλαλοι, άλλοι χωρίς χέρια και πόδια κτλ.
Ο κ. Μπόλαρης έδωσε και συγκεκριμένα στοιχεία λέγοντας για όλο αυτό το αλαλούμ με τα επιδόματα, (τη δραστική μείωση των οποίων ζήτησε και η τρόικα) φταίνε οι... εκλογές. Όχι οι εθνικές εκλογές, αλλά οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις που αναπτύχθηκαν σ΄αυτές.
Ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι από το 1994 που πέρασαν οι αρμοδιότητες της κοινωνικής πρόνοιας από την κυβέρνηση στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση συνέβησαν ορισμένα αξιοσημείωτα γεγονότα με παρονομαστή τη σπατάλη. Και έδωσε τα παρακάτω παραδείγματα:
Στη Θεσσαλονίκη, το 2009 το κόστος της δαπάνης των προνοιακών επιδομάτων ήταν 72.773.000 ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα, το 2010 (εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) αυξήθηκε σε 83.136.000 ευρώ. Το 2011, ενώ είχε ήδη θεσπισθεί τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) η δαπάνη για τα προνοιακά επιδόματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν σε 92.000.000 πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι βρήκαν τρόπο να εκδίδουν προνοιακά επιδόματα, παρακάμπτοντας τα Κέντρα αυτά..
Στη Βοιωτία το 2009 η δαπάνη για τα προνοιακά επιδόματα ήταν 5.180.000 ευρώ. Το 2010 (που ήταν εκλογές) αυξήθηκαν σε 9.416.000 ευρώ, ενώ στην Κόρινθο τις ίδιες χρονολογίες ήταν 5.756.000 ευρώ και διπλασιάσθηκαν σε 9.700.000 μέσα σ΄ένα (προεκλογικό και εκλογικό έτος).
Ο υφυπουργός Άμυνας κ. Σπηλιόπουλος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα μετά οποία αυξήθηκε σημαντικά η δαπάνη για τη χορήγηση επιδομάτων για ανάπηρους πολέμους: «Δεν είναι δυνατόν ειπώθηκε να αυξάνονται οι ανάπηροι πολέμου, ενώ δεν έχει γίνει πόλεμος εδώ και χρόνια». Και μαζί με τους αναπήρους πολέμου αυξάνονται, αποκάλυψε, και οι δαπάνες για τις... θεραπαινίδες που προσλαμβάνονται για να περιθάλπουν τους ανάπηρους.
Ο κ. Σαχινίδης έκανε μία αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς πολιτείας για να μειωθούν τα μαϊμού προνοιακά επιδόματα. λέγοντας μάλιστα ότι στην Ελλάδα τα προνοιακά επιδόματα (και οι δαπάνες που απορρέουν απ΄αυτά) ενώ βρίσκονται σε μέσο όρο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από πλευράς αποτελεσματικότητα βρίσκονται τελευταία στην Ευρώπη.
το ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου