Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Παραιτήθηκε ο Βενιζέλος - Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο


Παραιτήθηκε ο Βενιζέλος - Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο
Σε φάση θετικών προοπτικών μπαίνει η οικονομία δήλωσε ο Πρωθυπουργός



Τα προσωπικά συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου και του αντιπρόεδρου της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλου εισέπραξε ο κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο...... υπουργός Οικονομικών υπέβαλε παράλληλα και τυπικά την παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδήμος συνεχάρη τον κ. Βενιζέλο για την ειλικρινή μεταξύ τους συνεργασία και εξήρε το έργο του, που έφερε σε πέρας, όπως είπε, σε δυσμενείς συνθήκες. Χαρακτήρισε πολύτιμη τη συμμετοχή του κ. Βενιζέλου στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και μίλησε για εξαιρετική συνεργασία με τον πρώην αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πια σε στέρεο έδαφος και μπαίνει σε μία φάση θετικών προοπτικών. Συμπλήρωσε όμως ότι ελήφθησαν δύσκολες αποφάσεις με επώδυνες συνέπειες για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, οι οποίες όπως είπε πάντως, ήταν απαραίτητες για τη σταθερότητα και τη διασφάλιση της θέσης της χώρας στο ευρώ.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και είπε ότι «διαπραγματευτήκαμε σε δύσκολες συνθήκες», προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Αίσθηση τέλος προκάλεσε η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας, κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος αφότου συνεχάρη τον κ. Βενιζέλο και μίλησε για αμοιβαίο σεβασμό, τόνισε: «αυτή η κυβέρνηση αφήνει μια κληρονομιά εθνικής συνεννόησης».

Στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται τα δύο πολυνομοσχέδια που ρυθμίζουν άμεσες προτεραιότητες για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία θα τεθεί προς έγκριση την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα εξής: 1.    Ανακοινώσεις Πρωθυπουργού.
2.    Ενέργειες που αφορούν την εφαρμογή του Οικονομικού Προγράμματος της Ελλάδος. (Εισηγητής: Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος)
3.    Σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση – Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/50/ΕΚ». (Εισηγητής: Υπουργός Εσωτερικών κ. Α. Γιαννίτσης)
4.    Ενημέρωση για θέματα πολιτικής Ενέργειας. (Εισηγητής: Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου)
«Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να κρατήσει το ρυθμό της», τόνισε μεταξύ των άλλων ο κ. Ευ. Βενιζέλος και αναφέρθηκε συνοπτικά στις απαραίτητες νομοθετικές κινήσεις που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Μίλησε ειδικότερα για την ψήφιση του νόμου για την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση και για την κύρωση της νέας σύμβαση για το δημοσιονομικό Σύμφωνο, της νέας Συνθήκης για το μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της τροποποίησης του άρθρου 136 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την ψήφιση  των πολυνομοσχεδίων του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Υποδομών (απελευθέρωση ταξί κλπ., το οποίο θα συζητηθεί σε νέο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτη).
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι νωρίτερα τη Δευτέρα ολοκληρώθηκε ο διακανονισμός των ασφαλίστρων κινδύνου που ήταν αντικείμενο, όπως είπε, μιας «χρηματοοικονομικής μυθολογίας με επίκεντρο τη χώρα μας όλους τους προηγούμενους μήνες».

Η καθαρή αξία των CDS στα 2,5 δισ. ευρώ

Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, το πιστωτικό γεγονός για το οποίο πολλοί μιλούσαν και η ενεργοποίηση των CDS, απεδείχθη ότι δεν επέφεραν καμιά πραγματική επίπτωση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έδωσε ο κ. Βενιζέλος εν τέλει σε φυσική μορφή ανταλλάχθηκαν ομόλογα συνολικής αξίας 291 εκατομμυρίων ευρώ, από τα 70 δισ. ευρώ ομολόγων που έχει ήδη εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία μετά το PSI και τελικά σε καθαρή αξία κατεβλήθησαν 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν το  αποτέλεσμα της δημοπρασίας που έγινε μεταξύ των κατόχων ασφαλίστρων κινδύνου.
«Αυτό δεν επηρέασε σε τίποτα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν επηρεάζει σε τίποτα την πορεία του PSI για το οποίο όπως ξέρετε ισχύει η παράταση μέχρι 23 Μαρτίου για τα ομόλογα ξένου δικαίου και  τα εγγυημένα δάνεια των ΔΕΚΟ και είμαι βέβαιος πώς όλα αυτά θα ολοκληρωθούν απολύτως ομαλά και φυσιολογικά, μέχρι τις 11 Απριλίου που είναι η προγραμματισμένη ημέρα για την ανταλλαγή των ομολόγων του ξένου Δικαίου», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Ευ. Βενιζέλος: «Καλή επιτυχία στους συναδέλφους της ΝΔ»
Εν συνεχεία ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του από το ΠαΣοΚ, με τους οποίους όπως σημείωσε «θα δώσουμε μαζί όχι μόνο την μάχη τώρα για την στήριξη της Κυβέρνησής σας, αλλά και την μάχη για μια σύνθεση της επόμενης Βουλής που να διασφαλίζει σταθερότητα και προοπτική για την χώρα».
Ευχαρίστησε επίσης τους συναδέλφους του από την ΝΔ και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους.

tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου