Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η Αγροτική Ασφαλιστική, οι παχυλές αμοιβές των "πράσινων" στελεχών και η τρύπα χρέους


Του Νίκου Καρούτζου*

Την ώρα που ο όμιλος της Αγροτικής Τράπεζας βρίσκεται στο κόκκινο και αμφισβητείται και η μελλοντική ύπαρξη της τράπεζας το πάρτι φαίνεται να συνεχίζεται στην Αγροτική...

 Ασφαλιστική η οποία μετά και το haircut είναι απορίας άξιον που θα βρει τα χρήματα που απαιτούνται για τη διατήρηση του ελάχιστου δείκτη φερεγγυότητας που θα της επιτρέψει να συνεχίσει να λειτουργεί . Μια εταιρία η οποία υποτίθεται ότι επρόκειτο να πουληθεί το 2008 έναντι 150 εκ Ευρώ αλλά είχαν αντιδράσει σφοδρά οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Ντίνα Λάζαρη. Η τελευταία σήμερα είναι υποδιοικητής της ΑΤΕ και τότε Γραμματέας του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ και έβαλε την υπογραφή για να γίνει δημόσια πρόταση με στόχο την ......έξοδο της εταιρίας από το ΧΑ με αποτίμηση 41 εκ Ευρώ όταν της φαίνονταν λίγα τα 150 εκ Ευρώ.

Η κα Κατσέλη μάλιστα σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει ενάντια στην πώληση της Ασφαλιστικής έδινε και προοπτική ισχυριζόμενη ότι η εταιρία πρέπει «να επεκταθεί και να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου».

Τελικά τις τύχες της ΑΤΕ ανέλαβε η κα Λάζαρη από κοινού με τον κ. Πανταλάκη επίσης τραπεζίτη με διαχρονικές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια τη σημερινή τραγική εικόνα της Ασφαλιστικής που επηρεάζει και την Τράπεζα.

Βεβαίως μπορεί η Αγροτική Ασφαλιστική να μην κυριάρχησε στην ευρύτερη περιοχή αλλά αποδεικνύεται κυρίαρχη στα βολέματα ημετέρων και τις παχυλές αμοιβές. Το 2010 για το οποίο υπάρχουν στοιχεία οι αμοιβές ΔΣ και Διευθυντικών στελεχών έφτασαν τα 1,15 εκ Ευρώ από 1,18 εκ Ευρώ το 2009.

Σημειωτέον ότι Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ασφαλιστικής και εκτελεστικό μέλος είναι ο κ. Φιλλίπου συνταξιούχος του ασφαλιστικού κλάδου αλλά με στενές σχέσεις με τον κ. Θ Πανταλάκη. Ο μισθός του είναι άγνωστος αλλά σίγουρα περιλαμβάνεται στα 1,15 εκ Ευρώ του 2010.

Όμως αυτό είναι το λιγότερο καθώς φαίνεται ότι στην Ασφαλιστική υπάρχει σούσουρο και φήμες για διάφορα περίεργα. Και εμείς με δεδομένο ότι η εταιρία υπάρχει ακόμα από τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων θα θέλαμε να ρωτήσουμε:

1. Είναι αλήθεια ότι έγιναν 150 διορισμοί μέσω ICAP και διαδικασίες δανεισμού.

2. Είναι αλήθεια ότι έχουν προσληφθεί ειδικοί σύμβουλοι με παχυλές αμοιβές και πάντως ανώτερες από αυτές που προβλέπονται για το δημόσιο;

3. Είναι αλήθεια ότι έχουν δοθεί υψηλές αμοιβές για συμβουλές πληροφορικής από εταιρίες που είχαν σύγκρουση συμφερόντων για επικείμενο διαγωνισμό

4. Είναι αλήθεια ότι έχουν δοθεί έργα πληροφορικής σε προβληματικές εταιρίες παρά το ότι υπήρχαν εισηγήσεις να μην δοθούν λόγω έλλειψης ικανότητας υλοποίησης των έργων.


Το σημαντικότερο όμως ερώτημα είναι αν και πόσα στελέχη της εταιρίας πήραν τεράστιες αποζημιώσεις μέσω DAF και αφορολόγητες. Υπάρχουν στελέχη με ηλικία από 50 έως 55 ετών που πήραν από 200.000 έως 400.000 Ευρώ αφορολόγητα ως αποζημιώσεις με ασφαλιστικά προγράμματα τα οποία παραβιάζουν την φορολογική νομοθεσία; Εν αναμονή των απαντήσεων και επανερχόμαστε.


Εφημερίδα "Η ΑΞΙΑ"
 attikanea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου