Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των έξι για την απάτη στο ΙΚΑ

Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των έξι για την απάτη στο ΙΚΑ Πέντε κακουργηματικές κατηγορίες απήγγειλε ο εισαγγελέας για την υπόθεση της απάτης σε βάρος του ΙΚΑ, για την οποία οδηγήθηκαν στην Ευελπίδων τέσσερις γυναίκες υπάλληλοι από το υποκατάστημα Καλλιθέας και οι σύζυγοι δύο εξ αυτών.

Σε βάρος των έξι προσώπων, τα οποία συνελήφθησαν χθες, ασκήθηκε ποινική δίωξη για ....
εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Κατηγορούμενοι έως στιγμής στην υπόθεση είναι οι Κωνσταντίνος Καραΐσκος, Ελένη Μπουραζάνη, Χρύσα Φέρρα, Παναγιώτης Αιματίδης, Χριστίνα Πατεράκη και Χριστίνα Σουρίδη, ενώ το ένταλμα σύλληψης αφορά τη Μυρσίνη Θωμάκου.
Ο εισαγγελέας εξέδωσε διάταξη με την οποία επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων των κατηγορουμένων και παράλληλα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για μία πρώην υπάλληλο σε κατάστημα του ΙΚΑ στη Λακωνία.
Χρήματα και βιβλιάρια που βρέθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων,μετά τους ελέγχους των αστυνομικών της Οικονομικής Αστυνομίας.
Χρήματα και βιβλιάρια που βρέθηκαν στις οικίες των κατηγορουμένων,μετά τους ελέγχους των αστυνομικών της Οικονομικής Αστυνομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, οι υπάλληλοι του ΙΚΑ, με τη συνεργασία ασφαλισμένων, εξέδιδαν με ίδιον όφελος πλαστά πιστοποιητικά για την είσπραξη επιδομάτων σε μη δικαιούχους, νοσηλίων κ.ά., ενέργειες που εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο.

Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή, από τον οποίον οι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για τις απολογίες τους.
ΙΚΑ: Οι προσπάθειες για την εξάλειψη της διαφθοράς συνεχίζονται
Ένα από τα αυτοκίνητα που κατασχέθηκαν μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης απάτης σε βάρος του ΙΚΑ.
Ένα από τα αυτοκίνητα που κατασχέθηκαν μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης απάτης σε βάρος του ΙΚΑ.
«Οι προσπάθειες των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την εξάλειψη της διαφθοράς συνεχίζονται με τη βοήθεια του νέου ηλεκτρονικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε παραγωγική λειτουργία με στόχο την "ηλεκτρονική θωράκιση" των ελεγκτικών μηχανισμών του», τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιδρύματος, αναφερόμενη στη μεγαλύτερη, όπως τη χαρακτηρίζει, απάτη, που έχει γίνει σε βάρος ασφαλιστικού ταμείου, η οποία έγινε στο υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καλλιθέας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η ζημία του Ιδρύματος ξεπερνάει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει, επίσης, ότι «δεν περίμενε πως με την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού ηλεκτρονικού ελέγχου θα αντιμετώπιζε μια υπόθεση τέτοιων διαστάσεων» και θεωρεί βέβαιο, «ότι κατά την πορεία των ερευνών, οι οποίες συνεχίζονται, το ποσό της ζημιάς θα αυξηθεί».
Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των έξι για την απάτη στο ΙΚΑ

Στην απάτη αυτή, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εμπλέκονται τουλάχιστον 5 υπάλληλοι του υποκαταστήματος, οι οποίες εκμεταλλευόμενες τις θέσεις τους προέβαιναν αναληθώς στην πιστοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας πλαστά και ψευδή δικαιολογητικά, εξέδιδαν παράνομες αποφάσεις για χορήγηση παροχών. Τα ποσά των παροχών αυτών με διάφορα τεχνάσματα τα καρπώνονταν εξ ολοκλήρου οι ίδιες, εκδίδοντας τις αποφάσεις παροχών στο όνομά τους ή στο όνομα συγγενικών προσώπων ή στο όνομα άλλων προσώπων- ασφαλισμένων ή μη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σε άλλες περιπτώσεις είχαν συνεργούς άλλα πρόσωπα- ασφαλισμένους ή μη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στους οποίους έδιναν ένα μέρος των παράνομων χρημάτων και τα υπόλοιπα τα καρπώνονταν οι ίδιες. Οι υπάλληλοι, οι οποίες συνελήφθησαν, κατηγορούνται για παράνομη είσπραξη συντάξεων και χορήγηση αναρρωτικών αδειών, έκδοση πλαστών ασφαλίσεων με εικονικές Δηλώσεις και παράνομη χορήγηση παροχών (έξοδα μετακινήσεων νεφροπαθών, δαπάνες λουτροθεραπείας, σκευάσματα διατροφής κλπ).
Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των έξι για την απάτη στο ΙΚΑ

Τέλος η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επισημαίνει ότι είναι λυπηρό να εντοπίζονται υποθέσεις απάτης στις οποίες εμπλέκονται επίορκοι υπάλληλοι του Ιδρύματος, τα περιστατικά αυτά όμως, δεν πρέπει να αμαυρώνουν και να απαξιώνουν τις προσπάθειες του συνόλου των υπαλλήλων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς προσπαθούν με υπέρβαση των δυνατοτήτων τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την υπόθεση
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, καθώς και τη θέση τους σε διαφορετικά Τμήματα του ιδίου Υποκαταστήματος του ΙΚΑ, που εδρεύει σε περιοχή της Αττικής, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, εγκρίνοντας παράνομα και χορηγώντας διάφορα χρηματικά ποσά, σε άτομα (ασφαλισμένους ή μη του Ιδρύματος).
Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των έξι για την απάτη στο ΙΚΑ

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τρόπους, κατά περίπτωση, πιστοποιούσαν αναληθώς την ασφαλιστική ικανότητα των «δικαιούχων» και εξέδιδαν παράνομα αποφάσεις για χορήγηση παροχών και επιδομάτων. Στη συνέχεια εισέπρατταν τα ανάλογα ποσά, είτε σε συνεργασία με τους «δικαιούχους», ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α, αποδίδοντάς τους μέρος των παρανόμως χορηγηθέντων ποσών, είτε διένειμαν μεταξύ τους τα ποσά.

Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν κυρίως παροχές και επιδόματα τοκετών, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νοσηλείας, λουτροθεραπείας και αποκλειστικών νοσηλειών.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, ανέπτυξαν τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα από το έτος 2003, ενώ πολλές φορές εμφανίζονταν ως «δικαιούχοι» οι ίδιες, αλλά και συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 244 περιπτώσεις, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω και αφορούν στην έκδοση αποφάσεων για παροχές και επιδόματα, χωρίς να υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά έγγραφα.

Εκτιμάται ότι η συνολική οικονομική ζημιά για το ΙΚΑ, θα ξεπεράσει κατά πολύ τα έξι (6) εκατομμύρια ευρώ, που έχουν πιστοποιηθεί, από τη μέχρι τώρα έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από Πιστωτικά Ιδρύματα, Οικονομικές Υπηρεσίες και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των εμπλεκομένων υπαλλήλων, διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων, των τραπεζικών καταθέσεων και των αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων, από το έτος 2003 έως και σήμερα. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των εμπλεκομένων στην Αττική και τη Λακωνία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

το χρηματικό ποσό των (966.900) ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, 200, 100 και 50 ευρώ
4 φύλλα επιταγών συνολικής αξίας 110.000 ευρώ
45 ατομικά βιβλιάρια διαφόρων ασφαλισμένων του ΙΚΑ
καρτέλες ενσήμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
13 σφραγίδες υποκαταστήματος του ΙΚΑ, διαφόρων Τμημάτων, καθώς και φυσικών προσώπων και επαγγελματιών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκαν τέσσερα (4) πολυτελή αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ιδιοκτησίας τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων έχει σχηματισθεί δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, κατά περίπτωση, τα οποία αφορούν τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, την απάτη, την απιστία στην Υπηρεσία, την πλαστογραφία, την υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως, την νομοθεσία για τη δήλωση και έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» και περί καταχραστών του Δημοσίου, αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επίσης, η υπόθεση διερευνάται και από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

Τις αστυνομικές έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και άλλων συνεργών τους, διεξάγει το Τμήμα Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επιθεώρησης του Ι.Κ.Α.
 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου