Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Η λίστα των "υπόδικων" του Υπουργείου Οικονομικών...


Τη λίστα της «ντροπής» με τα ονόματα των 30 ανωτάτων κρατικών λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών, που, αν και διώκονται από την ελληνική Δικαιοσύνη, παραμένουν ή παρέμειναν (μέχρι τη συνταξιοδότησή τους) στη θέση τους, αποκαλύπτει η .....zougla.gr.
Άπαντες φέρονται να εμπλέκονται στο διαχρονικό σκάνδαλο του παράνομου Φ.Π.Α. που ζημίωσε κατά δισεκατομμύρια ευρώ τα δημόσια ταμεία. Είναι πρόσωπα γνωστά: από ανωτάτους οικονομικούς επιθεωρητές μέχρι και εφοριακούς υπαλλήλους, στελέχη της φορολογικής διοίκησης, για τα οποία τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα δεν βρήκαν κάτι μεμπτό στις ημέρες ή τα έργα τους -αν και οι συνάδελφοί τους κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Πρόκειται για μια πασίδηλη μετεξέλιξη του τεκμηρίου της αθωότητας, που οφείλει να συνοδεύει οποιοδήποτε υπόδικο στη δικαστική διαδρομή του, η οποία μετατρέπεται σε τεκμήριο της «ατιμωρησίας».

Υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις

Οι συνθήκες στο σκηνικό «αποσιώπησης» και «συγκάλυψης» των φορολογικών «εγκλημάτων» άρχισαν να αλλάζουν μετά τις παρεμβάσεις των εισαγγελικών αρχών, οι οποίες κλήθηκαν να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να είχαν πράξει -αρκετό καιρό νωρίτερα- οι οικονομικοί επιθεωρητές και τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

Πολλοί υπάλληλοι της -σε μεγάλο ποσοστό- διεφθαρμένης κρατικής φορολογικής μηχανής είδαν τα ονόματά τους να «κοσμούν» δικόγραφα και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν διώξεις για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Άλλοι, πάλι, έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις. Ουδείς, όμως, ελέγχθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η λίστα με τους υπαλλήλους που βρίσκεται στη διάθεση της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας μοιάζει ατελείωτη, καθώς εμπεριέχει περισσότερα από 30 ονόματα εφοριακών, ελεγκτών, εποπτών και στελεχών που κατηγορούνται ότι την περίοδο που υπηρετούσαν στις διάφορες οικονομικές Υπηρεσίες διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα μέσω παράνομων επιστροφών Φ.Π.Α..

Μερικοί από αυτούς που θα κληθούν να κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου είναι οι: Ευστράτιος Βουργαζάκης, Λάζαρος Σουμελίδης, Γεώργιος Κωνσταντινίδης, Ευστράτιος Ξυλάς, Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, Θεόδωρος Τεξακαλίδης, Μαρία Στογιάννου, Νικόλαος Χριστοφορίδης, Ολυμπία Τσέπη, Σοφία Γρηγοριάδου, Αντώνιος Μέγας, Γεώργιος Γκόνος, Ηλίας Ταχυδρομίδης, Ευαγγελία Μαυρομάτη, Ηλίας Πυξιάδης, Αναστασία Γιαννακάκη, Βασίλειος Ζώης, Αντωνία Καρακουλάκη, Ανδρέας Παπαδημητρίου, Στέλλα Μαυράκη, Ανθούλα Αγεριάδου, Αθανάσιος Νατσιόπουλος, Δημήτριος Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Παπαγιαννόπουλος, Παρασκευή Κεμεντζετζίδου.

Ούτε γάτα, ούτε ζημιά

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις εναντίον τους για κακουργήματα, ήτοι για απιστία εις βάρος του Δημοσίου και για οικονομικά αδικήματα εις βάρος του κράτους, και ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη καταδικασθεί σε πολυετής καθείρξεις, το Υπουργείο Οικονομικών που είχε λάβει γνώση για τις διώξεις και τις παραπομπές σε κακουργήματα, όπως και τις καταδίκες από το 2005, δεν προέβη σε καμία ενέργεια εις βάρους τους.

Ουδέποτε συγκροτήθηκαν τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια, ώστε να καταλογιστούν ευθύνες στους υπευθύνους, και δεν απομακρύνθηκαν από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αντίθετα, το κράτος της «ατιμωρησίας» τούς επέτρεψε να συνεχίσουν να υπηρετούν κανονικά και «με τον νόμο» στις υπηρεσίες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου