Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Εισαγγελικό αίτημα για άρση της ασυλίας του Κοραντή



Την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΛΑΟΣ και πρώην διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Ιωάννη Κοραντή, ζητά η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου, με αίτημά της το οποίο αναμένεται να φτάσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζητεί να... αρθεί η ασυλία του κ. Κοραντή για τα αδικήματα της απόπειρας απάτης κατά συναυτουργία σε βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Αφορμή για την αποστολή του εισαγγελικού αιτήματος στη Βουλή αποτελεί «προσχηματικός διαγωνισμός» της ΕΥΠ προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ, υπόθεση που διερευνάται από τη δικαιοσύνη, με αφορμή πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τον Δεκέμβριο του 2010.

Στο πόρισμα αυτό γίνεται λόγος για υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων κατά την προκήρυξη από την ΕΥΠ του έργου «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών».

Με βάση το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή ξεκίνησε και η εισαγγελική έρευνα από την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε πως το έργο με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας του Υπουργείου Οικονομικών το 2006, εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίες» και έτσι χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Τέσσερα όμως χρόνια μετά την ένταξή του και συγκεκριμένα το 2006 το έργο βγήκε από το πρόγραμμα χωρίς να παραδοθεί ποτέ ολοκληρωμένο. Στο μεταξύ όμως είχε πιστωθεί σε λογαριασμό της ΕΥΠ το ποσό των 665.065,89 ευρώ.

«Το έργο δεν πληρούσε καμία προϋπόθεση για την ένταξη στην Κοινωνία της Πληροφορίας» φέρεται να αναφέρει η εισαγγελέας στο πόρισμά της και παράλληλα να επισημαίνει πως πρόκειται για ένας έμμεσο τρόπο χρηματοδότησης της ΕΥΠ μέσω κοινοτικών και εθνικών πόρων.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου