Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Νέος ΓΟΚ: Στροφή στις πράσινες κατοικίες και σε περισσότερους ελεύθερους χώρους

Picture 0 for Νέος ΓΟΚ: Στροφή στις πράσινες κατοικίες και σε περισσότερους ελεύθερους χώρουςΘετικές οι πρώτες αντιδράσεις για τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος. Οι βασικότερες διατάξεις, σενάρια για παράταση της δημόσιας διαβούλευσης
Ισχυρά κίνητρα για την κατασκευή μεγάλων ακίνητων ιδιοκτησιών και τη δημιουργία μεγαλύτερων σε έκταση ελεύθερων χώρων επιχειρεί να δώσει ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την .....
Τρίτη 6 Μαρτίου 2012.
Ο νέος ΓΟΚ δίνει, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, σε περίπτωση που εντός του οικοπέδου, παραμείνει αδόμητο τουλάχιστον το 40% της έκτασης, ενώ παρέχει κίνητρα για συνενώσεις οικοπέδων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Ακόμη, παρέχει δυνατότητες παρεκκλίσεων ύψους, θέσης κτηρίου, κάλυψης και χρήσεων γης υπό προϋποθέσεις και αύξηση του ύψους του ορόφου σε 2,70 μέτρα από 2,45.

Το νέο σχέδιο νόμου δίνει ακόμη κίνητρα για φυτεμένα δώματα και επιφάνειες σε κτίρια (πράσινες ταράτσες), με κίνητρο την απλούστευση της διαδικασίας έγκρισης της κατασκευής τους ή και με κίνητρο επιπλέον δόμησης σε σχέση με τα επιτρεπόμενα μέγιστα μεγέθη.

Ακόμα, θεσμοθετούνται τα κτίρια ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης, που παρουσιάζουν εξαιρετική περιβαλλοντική απόδοση, με κίνητρο για τη δημιουργία τους την αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Μια σημαντική ρύθμιση είναι η εισαγωγή νέου ορισμού ημιυπαίθριου χώρου που προσμετράται στη δόμηση. Ειδικότερα, επιτρέπεται υπό όρους και προϋποθέσεις η δημιουργία παταριών, προσβάσιμων χώρων κάτω από τη στέγη και υπογείων που εξυπηρετούν με τη χρήση τους χώρους της ανωδομής.

Στον συντελεστή δόμησης δεν προσμετρώνται οι ανοιχτοί ημιυπαίθριοι/κοινόχρηστοι χώροι, οι οποίοι θα καταλαμβάνουν δύο ορόφους τουλάχιστον και θα αφήνουν το 1/3 τουλάχιστον της περιμέτρου τους ανοιχτό.

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς

Με καλό μάτι βλέπουν τον νέο ΓΟΚ εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, τονίζοντας πως οι διατάξεις του κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να βοηθήσουν στη τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Αρνητικά κρίνουν το μικρό διάστημα στο οποίο τέθηκε το νομοσχέδιο προς δημόσια διαβούλευση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία για περίπου μία εβδομάδα (δηλαδή να ολοκληρωθεί στις 12-13 Μαρτίου).

«Ο νέος ΓΟΚ του ΥΠΕΚΑ δίνει τα κίνητρα για να χτιστούν σωστά και όμορφα ακίνητα και να αξιοποιηθούν όλοι οι τρόποι αρχιτεκτονικού σχεδιασμού», δηλώνει στη Voria.gr το μέλος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μανομενίδης, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικό ότι ευνοεί τη συνένωση των οικοπέδων, «που αποτελεί εργαλείο για την ανάπλαση των ακινήτων και θα βοηθήσει στο να γίνουν κινήσεις βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος, με κατεδαφίσεις των παλιών πολυκατοικιών».

Ο ίδιος αναφέρει ότι, σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα, ο νέος ΓΟΚ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για την άμεση ανάπλαση περιοχών και τη τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. «Η κρίση βοηθάει αυτή τη στιγμή, γιατί οι τιμές των παλαιών ακινήτων έχουν σε πολλές περιπτώσεις αγγίξει τη τιμή του οικοπέδου», αναφέρει.

Ο κ. Μανομενίδης χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική τη ρύθμιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία δεν προσμετρώνται πλέον οι εσωτερικοί ακάλυπτοι χώροι στον συντελεστή δόμησης. «Με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και των ημιυπαιθρίων είχε δημιουργηθεί ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στα κτήρια που χτίστηκαν την προηγούμενη δεκαετία, σε σχέση με αυτά που θα χτίζονταν αύριο, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει κάποιον σήμερα να χτίσει.Ο νέος ΓΟΚ αποκαθιστά αυτή την αδικία προς τις καινούριες κατοικίες, δίνοντας τη δυνατότητα για νέο και μοντέρνο σχεδιασμό και παρέχοντας ένα αρχιτεκτονικό πλεονέκτημα και μια προστιθέμενη αξία στα καινούρια σπίτια», υπογραμμίζει.

Με τον νέο ΓΟΚ οι πόλεις μπορούν να γίνουν πιο βιώσιμες, δηλώνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Τάσος Κονακλίδης, σημειώνοντας πως κινούντα στη σωστή κατεύθυνση οι διατάξεις που δίνουν κίνητρα για τη συνένωση των οικοπέδων.

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου