Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να επέμβουν πρώτοι στρατιωτικά στη Συρία

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να επέμβουν πρώτοι στρατιωτικά στη Συρία Οι επιτελείς του προέδρου Ομπάμα έχουν ξεκινήσει σοβαρές συζητήσεις προκειμένου να υπάρξει μια πιθανή στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία .

Του Κώστα Τζεβελέκου
Η Αμερικανική αποστολή που συναντήθηκε πρόσφατα στην Τύνιδα με εκπροσώπους άλλων 70 χωρών επικέντρωσε τις προσπάθειες της κυρίως σε ανθρωπιστικό και διπλωματικό επίπεδο.

Όμως τη στιγμή που αυτομολούν κατά χιλιάδες στρατιώτες του Συριακού στρατού και .....
εντάσσονται στον στρατό της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να παραμένουν αδιάφοροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην Washigton post οι ενέργειες που υλοποιούνται άμεσα είναι αποστολή στρατευμάτων για τη φύλαξη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου και παράλληλα δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης για τους επαναστάτες.

Δεν αποκλείουν μάλιστα μια αεροπορική επίθεση προκειμένου να πληγούν βασικές αντιστάσεις της συριακής αεράμυνας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η στρατηγική τους είναι να επικεντρωθούν στην ανθρωπιστική βοήθεια , αλλά παράλληλα τονίζουν ότι επιβάλλεται να αναγνωρισθεί η Συριακή αντιπολίτευση διεθνώς, όπως έγινε και στην περίπτωση της Λιβύης.

Τεράστιοι οι κίνδυνοι για την ευρύτερη περιοχή

Τον κίνδυνο της δημιουργίας αστάθειας σε όλη την Μέση Ανατολή ανέλυσε ο  Jeffrey D. Feltman ( ανώτερος διπλωμάτης του Στειτ Ντιπάρτμεν ) αυτή την εβδομάδα στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Τόνισε χαρακτηριστικά : « Όσο περνάει ο καιρός και συνεχίζεται αυτή η εμφύλια σύρραξη τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος οι εξτρεμιστές να εξαπλωθούν παντού και να μην ελέγχονται, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αστάθεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Στις 15 Μαρτίου Σύριοι και Τούρκοι ακτιβιστές θα προσπαθήσουν μέσα από την Τουρκία να εισέλθουν στη Συρία προκειμένου να προσφέρουν ιατρική βοήθεια στο συριακό λαό, με αφορμή την πρώτη επέτειο της λαϊκής εξέγερσης στη χώρα.
Η κίνηση αυτή ονομάζεται “Εφοδιοπομπή για την ειρήνη”. Στην συγκεκριμένη εφοδιοπομπή θα συμμετέχουν ακτιβιστές έκτος από την Τουρκία από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία.

Σε περίπτωση που το καθεστώς Ασαντ χτυπήσει τους Ακτιβιστές θα δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας.

Τα πρώτα χτυπήματα σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν από τουρκικά μαχητικά . Το σίγουρο είναι ότι αυτή η άνοιξη θα είναι πολύ θερμή

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου