Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Τραβήγματα για τον Καλατράβα


Στην Ελλάδα της γκλαμουριάς των Ολυμπιακών αγώνων, της συνολικής δαπάνης των 20 δις ευρώ, "αποζημιώσαμε" τον "καλό" αρχιτέκτονα με ένα "καλό" ποσό για τις υπηρεσίες του...Για το "περίφημο" σκέπαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου...Πόσα του δώσαμε;;;; Ούτε λίγο ούτε πολύ 350 εκατομμύρια ευρώ!!!! Είπατε τίποτα;;;; Και οι Ιταλοί του ζητούν εξηγήσεις για....4 "ψωροεκατομμύρια ευρώ"!!...
 Η Ιταλία ζητάει εξηγήσεις από τον Σαντιάγκο Καλατράβα. Ο γνωστός στους Έλληνες από την κατασκευή του περίφημου σκέπαστρου του Ολυμπιακού Σταδίου, Ισπανός αρχιτέκτονας καλείται να δώσει εξηγήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Ιταλικού Κράτους σχετικά με την ....
υπερδιόγκωση του κόστους κατασκευής της νέας γέφυρας του «Μεγάλου Καναλιού» της Βενετίας .Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν στην αρχή 3,8 εκατομμύρια ευρώ, στην συνέχεια, έφτασε τα 6,7 εκατομμύρια και τελικά τα 11,2 εκατομμύρια ευρώ.
Το χρονικό όριο που ......δόθηκε στον Καλατράβα ώστε να δώσει τις εξηγήσεις του είναι ενενήντα μέρες με στόχο να αποστείλει γραπτώς τις εξηγήσεις του και στη συνέχεια το Γενικό Λογιστήριο θα αποφασίσει αν θα βάλει στο αρχείο την υπόθεση ή αν θα πρέπει να την αναθέσει στην τακτική Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που ασχολήθηκαν με την κατασκευή της τέταρτης, αυτής, γέφυρας του «Μεγάλου Καναλιού» (Canal Grande) «το έργο χρειάζεται συνεχή συντήρηση, με εντυπωσιακή επιβάρυνση για τα ταμεία του δήμου της Γαληνοτάτης. Κάτι που συνδέεται άμεσα με λάθη που έγιναν στην φάση του σχεδιασμού και εκτέλεσης του έργου, από την στιγμή, που μεταξύ των άλλων, οι δυο όχθες, άρχισαν να απομακρύνονται, εξαιτίας της συνεχούς πίεσης της νέας γέφυρας».
Η εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα» προσθέτει ότι «θα πρέπει να εξακριβωθεί αν το σαφώς χαμηλό τόξο της γέφυρας που επέλεξε να σχεδιάσει, για αισθητικούς λόγους, ο αρχιτέκτονας , είναι η κύρια αιτία των προβλημάτων που προέκυψαν. Σε μια τέτοια περίπτωση, την ευθύνη για την ζημία στα ταμεία του δημοσίου, θα πρέπει να αναλάβουν οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου λάθους».
Ο εισαγγελέας του Γενικού Λογιστηρίου του ιταλικού Κράτους Μάσσιμο Σκαράνο τονίζει, τέλος, ότι «είναι μια πολύπλοκη έρευνα, διότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην απόδοση ευθυνών». Παρά ταύτα, «αισθάνεται να προσυπογράφει τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων».

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου