Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

«Αποικιοκρατική ΕΕ»!

europe_486815Σε τροχιά όχι απλά απόκλισης αλλά ανοιχτής σύγκρουσης με τις Βρυξέλες βρίσκεται η κυβέρνηση της Ουγγαρίας. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι έπεσε όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να αναστείλουν την καταβολή στην Βουδαπέστη κονδυλίων ύψους 495 εκ. ευρώ, από τα ταμεία συνοχής, με το επιχείρημα ότι η χώρα των Μαγιάρων δεν θα πιάσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος για το 2013. Η απόφαση προκάλεσε την έκρηξη της κυβέρνησης της Ουγγαρίας για πολύ προφανείς λόγους: Επειδή μαζί με αυτήν, 22 ακόμη χώρες (δηλαδή 23 από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ) θα αποκλίνουν από τους στόχους που έθεσαν! Κι όχι μόνο αυτό. Στην ίδια σύνοδο οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποδέχθηκαν αίτημα του ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, να αναθεωρήσει προς τα πάνω η Μαδρίτη τις προβλέψεις της για την .......
πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τη συγκεκριμένη περίπτωση την διακρίνουμε επειδή αυτή τη στιγμή η Ισπανία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Αν έπρεπε δηλαδή οι Βρυξέλλες απέναντι σε μία χώρα να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους (χωρίς φυσικά να κάνουν κάτι περισσότερο ή λιγότερο απ’ ότι έκαναν στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) αυτή είναι η Ισπανία. Αντίθετα όμως με ό,τι θα περίμενε κανείς Μέρκελ, Μπαρόζο, Σαρκοζί και λοιποί ηγέτες της ΕΕ αντιμετώπισαν τον Ραχόι με …το γάντι. Για την περίπτωσή του δεν ίσχυαν οι συνήθεις αιτιάσεις πως τα υψηλά ελλείμματα αποθρασύνουν τους κερδοσκόπους, ωθώντας προς τα πάνω τα επιτόκια δανεισμού.
Δικαίως επομένως η Ουγγαρία κατήγγειλε τις Βρυξέλλες για χρήση δύο μέτρων και δύο σταθμών, σε μία κρίσιμη μάλιστα στιγμή για την πορεία της χώρας, κατά την οποία περιμένουν την δανειοδότηση από το ΔΝΤ σαν μάννα εξ ουρανού για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν.
Οι Βρυξέλλες από την μεριά τους δεν έχουν και λίγα να καταμαρτυρήσουν στην Βουδαπέστη. Οι βασικότερες κατηγορίες εναντίον του ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, περιστρέφονται γύρω από θέματα δημοκρατίας. Του προσάπτουν ειδικότερα  προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης…
Όλα αυτά ωστόσο είναι προφάσεις εν τοις αμαρτίαις. Οι Βρυξέλλες έχουν …στήσει στα έξι μέτρα τον Όρμπαν επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή την ουσιαστική και τυπική υπαγωγή της στην Φρανκφούρτη, όπου έχει την έδρα της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε αυτήν ακριβώς την αιτία εστίαζε και το ρεπορτάζ από την «φλεγόμενη» Βουδαπέστη το οποίο δημοσίευε η Wall Street Journal Europe στο φύλλο του τριημέρου 16-18 Μαρτίου 2012. Το ρεπορτάζ είχε ως αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 15ης Μαρτίου, όταν οι Ούγγροι γιορτάζουν την αποτυχημένη επανάσταση του 1848. «Η ομιλία του Όρμπαν δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια ή ευθείες αναφορές για τα σημεία διαφωνίας μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών. Έκανε όμως υπαινιγμούς για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η οποία κατά το ΔΝΤ και την ΕΕ πρέπει να διασφαλιστεί πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το δάνειο που έχει ζητήσει η Ουγγαρία». Με άλλα λόγια η Ουγγαρία, που δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ, βρίσκεται ενώπιον ενός ωμού εκβιασμού: Η παραδίδεις τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής ή χρεοκοπείς!
Η απάντηση του Όρμπαν δεν ήταν η συνηθισμένη, τουλάχιστον αυτή που θα περιμέναμε στην Ελλάδα. «Μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη από το κράτος της», τόνισε στην ομιλία του, ενώπιον 200.000 συγκεντρωμένων. «Ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα είναι αυτή που προστατεύει την εθνική οικονομία από τα ξένα συμφέροντα». Αυτά μάλιστα ήταν τα πιο ήπια λόγια που χρησιμοποίησε. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του συνέκρινε την ΕΕ με τους Σοβιετικούς, ενώ κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ουγγαρία σε αποικία τους. Με βάση το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας «η ομιλία του Όρμπαν εξέφραζε μια αίσθηση εθνικού παράπονου το οποίο απαντάται σε πολλούς Ούγγρους οι οποίοι δυσανασχετούν επειδή η ευημερία που προσδοκούσαν με την ένταξή τους στην ΕΕ έχει πνιγεί από ένα βουνό δημόσιου χρέους και χρέους του νοικοκυριών».
Ευτυχώς αυτά συμβαίνουν μόνο στην μακρινή Ουγγαρία…

sofokleous10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου