Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μετατίθενται οι αλλαγές για το Λύκειο και τις πανελλαδικές;

Η επόμενη κυβέρνηση φαίνεται ότι κληθεί να υλοποιήσει το κρίσιμο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη δομή του Λυκείου και το νέο εξεταστικό σύστημα.
Παρά το γεγονός ότι το ...νομοθέτημα είναι ολοκληρωμένο και βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Παιδείας έτοιμο προς κατάθεση στο υπουργικό συμβούλιο και εν συνεχεία στη Βουλή, η κυβέρνηση φέρεται να...έκρινε φρόνιμο να μην προωθηθεί η μεταρρύθμιση του Λυκείου πριν τις επερχόμενες εκλογές.
Μέχρι χθες το μεσημέρι ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης εισαγωγής του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας κ. Γιώργος Μπαμπινιώτης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το προεδρείο της ΟΛΜΕ το χαρακτήριζε «ώριμο νομοθέτημα, στο οποίο συνέκλιναν τα δύο μεγάλα κόμματα και ένα τρίτο». Λίγο αργότερα όμως το υπουργείο Παιδείας μέσω συνεργατών του κ. Μπαμπινιώτη διεμήνυσε ότι το νομοσχέδιο «παγώνει» και μετατίθεται η υλοποίησή του στην επόμενη κυβέρνηση.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για νέο εξεταστικό σύστημα και ριζικές αλλαγές στη δομή και το πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου είχαν ανακοινωθεί ήδη από τον Αύγουστο του 2010, ενώ από το 2009 είχε γίνει προπαρασκευή με το πόρισμα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του οποίου προΐστατο ο σημερινός υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Την άνοιξη του 2011 η - τότε - πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με επικεφαλής τη σημερινή υπουργό Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου είχε παρουσιάσει το σχέδιο για τη δομή του νέου Λυκείου και το νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ ανακοινώνοντας και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να μην υπάρξει αιφνιδιασμός των μαθητών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές που φοιτούν φέτος στη Α΄ τάξη του Λυκείου θα ήταν οι πρώτοι που θα δοκίμαζαν τις αλλαγές στα λύκεια και, κυρίως, αυτοί που θα έδιναν για πρώτη φορά το 2014 πανελλαδικές εξετάσεις με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, στα σχολεία από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, έχει αρχίσει το νέο μάθημα της ερευνητικής εργασίας (project) που είναι μέρος του νέου προγράμματος σπουδών του Λυκείου.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις αρχικές ανακοινώσεις του σχεδιασμού για το νέο Λύκειο, το τελικό νομοσχέδιο δεν έχει εισαχθεί προς έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, πριν προωθηθεί για ψήφιση από τη Βουλή και παρά το γεγονός ότι υπάρχει το προηγούμενο του Νόμου - Πλαισίου που ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ τον περασμένο Αύγουστο σε κλίμα πρωτόγνωρης συναίνεσης μεταξύ πολιτικών κομμάτων.
Έτσι, για άλλη μία φορά, χιλιάδες παιδιά της Α΄λυκείου αλλά και της Γ΄γυμνασίου βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν γνωρίζουν αν θα ισχύσουν οι ήδη γνωστές αλλαγές τον ερχόμενο χρόνο, που θα φοιτούν στη Β΄τάξη του λυκείου ή στην Α΄τάξη αντίστοιχα. Αν δηλαδή, η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει τα σχέδια, που εκπονήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, ή θα αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν χωρίς καμία αλλαγή.Real.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2012/03/blog-post_7139.html#ixzz1pgJHdY8h

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου